BLOGRA FUTOTTUNK Futórandi: hahó, tekerj lassan!

Kikukucskált a régen látott nap a felhők mögül, a tavaszias zsongás beindította a futóösztönöket, s blogszörfösünk felfedezett néhány tanácsot azoknak, akik kocogóba lesznek szerelmesek…

Mostanában heti három alkalommal futok, ennyit tudok megoldani egy héten a TRX és a köredzés mellett. Nem mondom, hogy túledzettségtől szenvednék – sőt… Egyelőre nem tudok több mozgást beiktatni a napjaimba. Viszont a májusi Ultrabalaton előtt biztos, hogy még egy futóedzést be kell valahogy „húznom” hetente, mert erre a versenyre szeretek felkészülten érkezni. Az UB-n stabilan kell (sőt le kell!) futni az adott távot, függetlenül attól, hogy hajnali négy órakor indulsz vagy délután, 35 Celsius-fokban vagy éjjel kettőkor, amikor éppen leszakad az ég, s a viharban, az ömlő esőben jön a szakaszod (de lehet akár több időpontban is futásod). Menni kell, nem lehet finnyáskodni, mert csapatban vagy, azaz itt is érvényes a „csapatüzemmód” (na persze ha valaki egyénileg indul, azt csinál amit akar, és ahogy akarja, mert ők a legnagyobb királyok, mindenki felnéz rájuk, csodáljuk őket!) Az előző blogszemle bevezetőjében írtam, hogy edzésterv alapján futok, és a „Mester” vasárnapra laza hét kilométert írt elő (megjegyzem, azokat az edzéseket futom a legjobb idővel, amikor egyáltalán nem érdekes, hogy milyen értékeket mutat az órám, csak a futás van), így kényelmesen nekiindultam.

Indulás előtt – laza hét kilométer várt rám a gyönyörű tavaszias időben és napsütésben

Amikor a nagyon várt, csodás tavaszi időben Prodigy és Angerfist szólt a fülemben, szépen kezdtem belehúzni, de csak annyira, hogy jólessen. Ilyenkor nem is figyelek semmi másra, csak magamra meg a zenére, nekem ez a tökéletes kikapcsolódás. Annyit viszont érzékeltem, hogy egy autó szemből lelassít, és közelebb is jön hozzám; két fiatal srác ült a kocsiban, s mikor rájöttek, hogy akár az anyjuk is lehetnék, szélsebesen elhúztak.

Az arcukon lévő döbbenet pedig…

Na, az nagyon vicces volt 🙂

Vigyorogva vágtáztam tovább…

 

FUTÁSRÓL NŐKNEK (Facebook)

Készült egy nagyon alapos felmérés, amely azt a kérdést boncolgatja, hogy miért kezdenek el a nők futni?

Mielőtt bárki rávágná, hogy azért, mert fogyni akarunk, ki kell ábrándítanom, ugyanis a fogyás csak a harmadik helyen szerepel indokként! Az is nagyon érdekes, hogy a fiatalabbak inkább tíz kilométer alatt futnak hetente, a többség tizenegy-huszonöt kilométert, ami a félmaratonira való felkészülésnek felel meg.

 

FUTÓLÉPÉS (honlap, Facebook)

Őry István ismét nagyszerű szakcikkel lep meg minden olvasót: mielőtt bárki intenzíven elkezdene azzal foglalkozni, hogy a futótechnikáján, mozgáskoordinációján javítson, érdemes elvégezni egy úgynevezett Thomas-tesztet. A teszt a futómozgásban részt vevő izmok állapotáról ad képet. Ha ezek túl feszesek, mindenképp foglalkozni kell velük. Ehhez nagyszerű gyakorlatokat is találunk, amelyeket videón mutatnak be a gyógytornász-manuálterapeutával. Magáról a Thomas-tesztről videoanyag is készült, egyáltalán nem nehéz, akár otthon is elvégezhető.

 

RUNNER’S WORLD MAGYARORSZÁG (Facebook)

Itt találtam egy összeállítást a futófelületekkel kapcsolatban, hogy melyiknek mi az előnye és mi a hátránya. Ebből kiderül, hogy a beton tízszer keményebb lehet az aszfaltnál, vagy hogy tengerparton, mezítláb futni elég kemény edzés a lábnak. Ugyanitt olvashattam azt a cikket is, amely azoknak ad tanácsot, akik futóval szeretnének randizni, ám ők maguk nem űzik ezt a sportot. A nyolc tanács közül a legjobban ez tetszett: meg kell tanulni lassan kerékpározni, hogy a „nem futó” kísérni tudja majd reménybelijét a versenyeken, illetve ez „ügyben” ugyanilyen fontos praktika a nyaralás helyszínének pontos egyeztetése – hiszen tudni kell, lesz-e ott épp verseny, és egyáltalán milyen futóterepek találhatók arra.

Ez annyira jellemző :-)))

Remélem, mindenki kocogott, futott, rohant, nyargalt vagy vágtázott, terepezett az elmúlt hétvégén! Hiszen végre tavaszi idő volt! Fussatok, fussatok!!!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán
Végig azt hallgatta, hogy a negyedik helyen halad, ám magabiztosan győzött a VTM-en
Az előírt napon nincs mese, edzeni kell! – Bátyai Évának a futóverseny a fesztivál
Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.