Ultrafutás

Gyors nők mögött lassú férfiak

Szerzőnk, maga is aktív ultrafutó, különleges szempontból írt a férfi-nő kapcsolatról. Ismert futók kedveseivel beszélgetve tökéletesen kitűnik, mitől is lehetnek ők olyan sikeresek.

(A futópárok: Lubics György és Lubics Szilvia, azaz Gyuri és Szilvi – Kisháziné Zombory Erika és férje, Gábor – Jakabházy Miklós és párja, Bogárdi Szilvia mint Miki és Sziszó.)

Azt már a nagymamáinktól is tudjuk, hogy minden sikeres férfi mögött ott egy nő. De mi a helyzet, ha a képlet megfordul? Ha egy pár női tagja a sikeres, esetünkben mint futó, és a háttérből támogatja a párja? Miként élik meg a férfiak, hogy a gyengébbik nem képviselői erősebbek egy olyan fizikai terhelést jelentő sportban, mint a futás, akár az ultrafutás?

Az amatőr sportolók esetében ugyanolyan fontos a biztos családi háttér a hosszú távú eredményes teljesítés érdekében, mint a profiknál. Az is előfordul, hogy a versenyzésben egy pár női tagja lesz eredményesebb.

Kisgyermekkel otthon lévő anyukák egyetlen napi programja lehet, ha a babától akár csak 30 percre is elszakadva, de tehetnek annyit magukért, hogy mozognak. Ahogy Lubics Szilvi Másfél nap az élet című önéletrajzi könyvében megírta, a futás és közte szövődött tartós kapcsolat is egy balatoni nyaraláskor kezdődött. Szilvi férje, dr. Lubics György maximális megértéssel és elfogadással állt hozzá felesége új kedvenc időtöltéséhez, sőt olyannyira megtetszett neki a fejlődés, amelyet kedvesénél tapasztalt, hogy felesége nyomdokaiba lépett – illetve inkább futott… Kisháziné Zombory Erika többszörös magyar válogatott ultrafutó férje, Gábor szintén az ultrák szerelmese, míg Bogárdi Szilvi, Sziszó, az idei Ultrabalaton női győztesének párja, Jakabházy Miklós is lelkes terepultrás, hobbifutó.

A fent említett hölgyek párjaikra mindenben számíthatnak. Ahová csak lehetőségük van, elkísérik őket versenyekre, mellettük vannak, segítik a frissítést. Gyuri elmondása szerint Szilvi befutóit látva a célegyenesben el szokta kapni ugyan a versenyzési vágy, azonban az extrém hosszúságú versenyek (24 órások, Spartathlon, Badwater) sokszor még a kísérőautóból nézve is nehezek; úgyhogy bármennyire is magával ragadó az adott verseny útvonala, hangulata, varázsa, sokszor inkább jobban esik ülve várni, mint futni.

Gáborék a versenynaptárukat úgy állítják össze, hogy felváltva indulnak ultraversenyeken, így – a klasszikus sárvári versenyt leszámítva – amikor Erikát kíséri, esze ágában sincs futni.

Erika férje szerint ad annyi munkát egy élversenyző, hogy a kísérőben fel se merüljön, netán a másik oldalon lenne a helye. Jakabházy Miki inkább terepversenyek állandó résztvevője, Sziszó pedig megrögzött aszfaltbetyár, így náluk – a Korinthosz 81 km-es távját leszámítva – nincsenek átfedések, részéről természetes, hogy kísérőként van jelen Sziszó versenyein.

A hétköznapi életben mindannyian elismert és sikeres emberek, akik együtt élnek azzal, hogy párjuk az élet egy adott területén jobb náluk valamiben. Gábortól azt is megtudtuk, hogy Erika a futás mellett jobban is főz, talán énekelni is jobban tud, de mára ezzel megbékélt. Gyuri úgy véli: csak az éli meg rosszul, ha társa valamiben jobb nála, ha a saját élete nincs rendben, ha saját magával nincs megelégedve. Mikit szerint Sziszónak több tehetsége és alázata van ehhez a sporthoz, de abban mindketten egyetértenek, hogy a futás az életnek csak egy kis része.

A sportban elért eredményeik alapján Szilvit, Erikát, Sziszót elismerik és nyilvántartják a sportolók, a futók közt. Ha úgy tetszik, számolnak velük az élmezőnyben, bármilyen versenyen is állnak rajthoz. És ez a férfiúi büszkeségnek is jólesik.

Lubics Gyuri hangsúlyozta, személy szerint őt is mennyire jó érzéssel tölti el, amikor látja, mennyien szeretik, tisztelik, követik Szilvit. Tisztában van vele, hogy az eredményeiket – noha ő is többszörös Ultrabalaton-teljesítő – nem lehet összehasonlítani.

Nyilván a futásba fektetett munkájukat sem, hiszen elmondása szerint Szilvi a sokszorosát edzi, mint ő. Sokkal kitartóbb, céltudatosabb, sokkal jobban odafigyel mindenre, amire kell, így teljesen természetes, hogy sokkal jobb eredményei vannak, és természetes, hogy sokkal jobban el is ismerik. Ahogy Miki mondja, lehet, hogy van, aki a „záróbusszal szoros barátságot ápol”, de ha ugyanazzal a kitartással készül, mint ami kedvesét is jellemzi a hétköznapokban befektetett munka kapcsán a futások során, az beérik a versenyeken.

Azt azért ő is elárulta, hogy az Ultrabalatonon az utolsó órákban folyamatosan gombóc volt a torkában, és nem szégyelli, hogy a befutójánál folyt a könnye is. Gábor már egy ideje bevezette a #Erikaférje megnevezést, ezt az Ultrabalaton óta barátaik plagizálták, és már Jakabházy Miki is kapja a #Sziszóférje zrikálást.

Ami az eredményeket illeti, Gyuri nagyon irigyli Szilvi olajágkoszorúit és a Badwater-övcsatját, de a megszerzésükért elvégzett munkát már kevésbé. Miki úgy tartja, hogy az ember kellő kitartással nagyon sokáig juthat el az élet bármely területén. És ahogy egy barátja nemrég fogalmazott: „minden gyors nő mögött ott egy lassú férfi” – és ez náluk működik.

Inspirációt napi szinten adnak egymásnak. Gyuri elmondta, kettőjük közül ő volt a sportosabb régebben, ám első futólépéseinek megtétele már Szilvihez köthető. Folyamatosan inspirálta, szép lassan követte a félmaratonik, maratonik, ultratávok világába. Ahogy mondja: „Erről szól az életem lassan 25 éve: futok utána…”

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.