Harc a részvényekkel és a kilométerekkel

Josef Ajram igazi polihisztorként rengeteg embert inspirál, és bár túl van több maratonin és ultramaratonin, számára ez csak hobbi, ő ugyanis elsősorban továbbra is brókernek tartja magát, akinek az életéből egy pillanatra sem hiányozhat az adrenalin.

Nem tudom, hol van a határ, de azt tudom, hol nincs” – szól a szíriai édesapától és spanyol édesanyától származó Josef Ajram jelmondata. Igazi fáradhatatlan polihisztorról van szó, akinek csupa adrenalin az élete. Egyszerre gazdasági tanácsokat osztogató tetovált tőzsdei szakember, ultrafutó, hobbisportoló, édesapa, televíziós kommentátor, nem mellékesen több könyve is megjelent már. A 2010-ben kiadott, „Hol a határ?” című önéletrajza akkoriban az egyik legnépszerűbb kiadvány volt a spanyol könyvesboltokban.

Első spanyolként teljesítette a kanadai és a hawaii Ultramant, és 2011-ben részt vett az Epic 5 nevű versenyen, ahol öt nap alatt öt szigeten öt ironmant kell teljesíteni – pihenés nélkül. Csak hogy ne kelljen matekozni, mekkora távokat jelent mindez, segítünk kicsit: 19 km úszás, 900 km kerékpározás és 210 km futás.

Olyan volt végigcsinálni, mint egy hegymászónak felérni az Everest csúcsára – mondta. – Azzal, hogy öt nap alatt teljesítettem öt ironmant, bizonyítottam, hogy ha az embernek határozott céljai és elképzelései vannak, akkor bármit elérhet. Nemrég egy barátom emlékeztetett, hogy hét évvel ezelőtt még az volt a célom, hogy teljesítek egy ironmant, ehhez képest most végigcsináltam ezt.”

Bár valószínűleg nem ismeri a Beatrice Nyolc óra munka című dalát, mint mondja, ha a nap nyolc óra munkából, nyolc óra pihenésből és nyolc óra szórakozásból áll, utóbbit miért ne tölthetné azzal, amihez a legtöbb kedve van?! Ez pedig általában a sport, ugyanakkor, mint mondja, sohasem volt megszállott és sohasem akart profi sportoló lenni.

Nem vagyok profi sportoló, és soha nem is akartam az lenni, már gyerekként is az volt a célom, hogy a tőzsdén dolgozzak – folytatta. – Volt már, hogy Kilian Jornethez hasonlítottak, de ezt nem is értettem. Olyan, mintha egy mérnököt hasonlítanál össze egy közgazdásszal. Ő profi sportoló, én pedig elsősorban tőzsdei szakember vagyok.”

És ha már tőzsde, bizony ott is megélt már nagy hullámvölgyeket. 2006-ban száztízezer eurót bukott, másnap viszont a kilencven százalékát visszanyerte. Ezek után adva van a kérdés: vajon melyik nehezebb, végigcsinálni egy kimerítő ultramaratonit vagy minél több nyereséget termelni a részvénypiacon?

A gazdasági világválság idején mindenki azt kérdezte, miért nem hagyom ott a tőzsdét, és leszek profi sportoló? De én erre mindig azt mondtam, hogy tízszer olyan jó bróker vagyok, mint sportoló. Végigcsináltam több maratonit és ultramaratonit, egyik sem volt egyszerű, mégis azt mondom, hogy sokkal nagyobb teljesítmény volt túlélni a részvénypiac ingadozásait.”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tippek a túrahátizsák könnyítéséhez
Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.