Harminc évig ült ártatlanul – most fut

Mark Denny félmaratonira készül: a negyvennyolc éves férfi terve átlagos ötletnek tűnne, ha nem tudnánk, hogy harminc esztendőt ült ártatlanul börtönben, s most a futás a vigasza.

Nem mindennapi történetre bukkantunk: Mark Denny 1988-ban tizenhét éves volt, amikor elítélték, s több évtizedes büntetést szabtak ki rá, mégpedig egy gyorsétterem kirablásáért és az ott dolgozó megerőszakolásáért. Annak ellenére is ez történt, hogy az elkövetők – akik hárman voltak – közölték a bíróságon, Mark Denny nem vett részt a bűncselekményben.

Folyamatosan harcolt az ártatlanságáért, enyhítést viszont azért nem kapott, mert nem volt hajlandó elismerni a bűnösségét.

A börtönben sok inzultust kellett elviselnie, de végig kitartott az igaza mellett, a harminc év alatt a magányba és a futásba menekült, a börtönudvaron rótta a köröket. Tíz évvel ezelőtt, 2009-ben aztán felcsillant számára a remény, az Innocence Project nevű nonprofit szervezet hallatán ő is levelet írt az ártatlanokat felkaroló egyesületnek.

Ügyét újravizsgálták, s a DNS-mintákat alapul véve minden kétséget kizáróan megállapították, nem volt köze a bűncselekményhez, de csak 2017 decemberében került pont az ügye végére, idén pedig arra készül, hogy a kiszabadulásáért oly sokat tevő Sarah Doodyval lefutja a március 17-én rajtoló New York-i félmaratoni távját, amely sokkal többet jelent neki, mint a kicsivel több, mint huszonegy kilométer teljesítését.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.