Helebrandt harmadik olimpiájára készül

Az olimpikon, világbajnoki ötödik helyezett gyalogló, Helebrandt Máté jelenleg Szlovákiában edzőtáborozik, ott készül gőzerővel a tokiói ötkarikás játékokra.

Helebrandt Máté 50 kilométeres gyaloglásban kijutott a tokiói olimpiára, most pedig már javában készül az ötkarikás játékokra. A szlovákiai edzőtáborban értük utol, ott beszélt nekünk először a kezdetekről.

„Eléggé mozgalmas gyerekkorom volt, rengeteg sportágat kipróbáltam – nyilatkozta megkeresésünkre a 32 éves Helebrandt Máté. – Többek között fociztam és karatéztam is, aztán még alsós voltam az általánosban, amikor a szüleim levittek az atlétikai pályára, ahol annyira megtetszett a sportág és a légkör, hogy ott ragadtam. Az első négy évben az atlétikán belül mindent kipróbáltam, dobtam, ugrottam, rövid és hosszú távot futottam, ám az alkatomból adódóan az utóbbi illett hozzám a leginkább. Miután gimnáziumba mentem, ott kerültem Pokrovenszki József edző keze alá, azóta is együtt dolgozunk.

Akkoriban a csapatában voltak futók és gyaloglók is, az első két évben előbbiekhez tartoztam. Tizenhét éves koromban a csapatunkban volt két gyalogló srác, akiknek szükségük volt egy harmadik versenyzőre a csapatbajnokságban, kérdezték, nem próbálnám-e ki. Igennel feleltem.

Mivel nekem az állóképességem már megvolt, a mozgást kellett elsajátítanom. Olyannyira jó döntés volt ez, hogy az első országos versenyemen ötödik, a másodikon második lettem. Az eredmények onnantól a gyaloglás felé sodortak.”

A nyíregyházi sportoló sok szép sikert ért el, ám a 2017-es londoni világbajnokságon elért ötödik helyére a legbüszkébb. Eredetileg hatodik helyen ért célba a brit fővárosban, ám utólag kizárták az ukrán Ihor Hlavant, így hivatalosan ötödik lett, 3:43:56-os ideje pedig a mai napig országos magyar csúcs ötven kilométeres gyaloglásban.

Helebrandt Máté elmondta, az egész 2021-es évet az olimpiai kijutásnak szentelte, majd a hivatalos kvalifikáció óta kizárólag az ötkarikás játékok lebeg a szeme előtt.

„Ez az év csak az olimpia, és a kvalifikáció jegyében telik, mindent ennek rendeltünk alá. Tavasszal Portugáliában edzőtáboroztunk, ami kifejezetten jól sikerült” – fogalmazott, amit bizonyít, hogy rá egy hétre, április végén a békéscsabai országos bajnokságon olyan eredményt ért el, amivel felkerült a világranglistára, és ez azt is jelentette, hogy gyakorlatilag biztos induló lesz a tokiói olimpián.

Május 31-én zárult a világranglista, ekkor lett hivatalos a kijutása, innentől csakis az olimpia lebegett a szeme előtt. Június elejétől július 3-ig Nyíregyházán készült, negyedikétől pedig Szlovákiában a Tátrában, a Csorba-tónál edzőtáboroznak három hétig, június 24-én mennek haza, majd 28-án indulnak Tokióba.

„A vírus miatti szigorú intézkedések miatt kaptunk egy jó néhány oldalas dokumentumot a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, amiben leírják, hogy a vírus miatt milyen óvintézkedések lesznek érvényben az olimpia alatt – mondta Helebrandt. – Először a tokiói olimpiai faluba kell bejelentkeznünk, ott két napot kell eltöltenünk, majd onnan visznek át minket Szapporóba. Augusztus hatodikán lesz a versenyszámom, a maratoni futók és a gyaloglók az extra meleg miatt Szapporóban versenyeznek, itt 22–25 Celsius fok lesz, ezzel szemben Tokióban ilyenkor elérheti a negyvenet is.”

Japánban azzal lenne elégedett, ha úgy érne a célba, hogy tudja, mindent kiadott magamból. Helyezést és időeredményt nem szeret a versenyek előtt mondani, mert a négyórás küzdelem igen kiszámíthatatlan, sok befolyásoló tényező lehet, például az időjárás, a taktika vagy akár a frissítés is.

Az idei már a harmadik olimpiája lesz, tehát megtapasztalta, milyen a verseny hangulata.

„Ez lesz a harmadik olimpiám, 2012-ben Londonban, 2016-ban pedig Rióban már ott voltam. Ezeken még a húsz kilométeres távon indultam, most nyáron az ötven kilométeresen versenyzek. Londonban még izgultam, szokatlan volt a légkör, ám nagyon jól éreztem magam, merőben más volt, mint a világ- vagy az Európa-bajnokság. Rióba úgy utaztam, hogy már tudtam, mire számíthatok, most nem mondom, hogy rutinból megy majd minden, ám tapasztalatokkal felvértezve érkezem Japánba” – tette hozzá Helebrandt Máté.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán
Végig azt hallgatta, hogy a negyedik helyen halad, ám magabiztosan győzött a VTM-en
Az előírt napon nincs mese, edzeni kell! – Bátyai Évának a futóverseny a fesztivál
Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.