Hódít a 12-3-30, az új futópados őrület

Tizenkét fokos dőlésszögű futópadon kocogjunk három mérföldes sebességgel fél órát. Így foglalhatjuk össze a legújabb TikTokos fitneszőrület lényegét.

Nemrég írtunk arról, hogy milyen elképesztő sebességgel söpörnek végig a YouTube-on és a TikTok videómegosztó közösségi oldalon a különböző fitneszgyakorlatokat bemutató kihívások. Bár találunk köztük néhány kifejezetten ötletes és hasznos gyakorlatot, amelyeket ismert fitneszinfluenszerek töltöttek fel, az oldal hemzseg a trollok mutatványaitól, amelyeket érdemes némi távolságtartással kezelnünk.

Futótűzként terjed a TikTokon egy új kihívás, amelyet a videómegosztó közösségi oldal tett igazán népszerűvé, s amely körül elképesztően nagy lett a felhajtás. Ez nem más, mint a 12-3-30 elnevezésű futópados kihívás, ami gyakorlatban annyit jelent, hogy

a futópad dőlésszögét maximálisra, azaz 12 fokosra kell beállítanunk, három mérföld (öt kilométer) per órás sebességgel kell kocognunk 30 percig.

Lehet, hogy sokan egy kézlegyintéssel elintézik a kihívást, de gondoljunk bele: a mutatvány igencsak megerőltető, főként, ha minden nap végezzük, és nem készülünk fel rá eléggé.

„Ilyen meredek emelkedőn futni vagy gyalogolni nemcsak megerőltető, hanem óriási megterhelés is a deréknak – állítja DeAnne Davis Brooks, az Észak-karolinai Egyetem kineziológiai osztályának docense. – Ez a gyakorlat meglehetősen igénybe veszi a vádlit és a térdszalagokat, amelyek alapos felkészülés nélkül könnyen megsérülhetnek. Akiknek térdpanaszaik vannak, jobb, ha meg sem próbálnak ennyi ideig kocogni vagy sétálni a tizenkét fokos emelkedőn. Ha nem elég erős a derékizmunk, combizmunk és törzsizmunk, boka- vagy térdfájdalmainak csak felerősödnek, veszélyeztetve ezzel ízületeink egészségét.”

Szakorvosi vélemény ide, orvosi javallat oda, a mutatvány megdöbbentően népszerű, amiről meséljenek a számok! A 12-3-30 ötlete Lauren Giraldo közösségimédia-influenszer fejéből pattant ki, aki 2019-ben a YouTube-on mutatta be először a gyakorlatot, majd 2020. novemberben a TikTokra is feltette a videót, amelyet rövid időn belül 12 millióan néztek meg, és több mint 2,7 millióan lájkoltak. Giraldónak összesen 874 ezer követője van az Instagramon.

„Az edzőteremben mindig megfélemlítve éreztem magam, és az ottani légkör sohasem ösztönzött arra, hogy hatékony munkát végezzek

– magyarázza a váltás okát egy 37 másodperces Instagram-videóban. – De mostanra minden megváltozott, ezt a gyakorlatot végzem, és végre jól érzem magam. Amióta csinálom, tizenhárom kilót fogytam. Nem vagyok az a tipikus futóalkat, és korábban a futópadot sem szerettem. Az egész úgy kezdődött, hogy játszadoztam a különböző beállításokkal. Emlékeztem, hogy az edzőteremben tizenkét fokos dőlésszögűre volt beállítva a futópad, az öt kilométer per órás kocogás pedig egyszerűen jólesett, miképpen a séta is. Nagymamám gyakran mondogatta, hogy napi fél óra mozgás bőven elég egészségünk megőrzéséhez. Hát, így kezdődött az én történetem.”

Ha pedig valaki kételkedik abban, hogy a 12-3-30 edzésnek nincs haszna, olvassa el, mit mond róla Janet Hamilton edzéspszichológus.

„A tizenkettő, három, harminc workout középpontjában a séta áll – mondja a szakértő, aki az edzéstervekkel és rehabilitációval foglalkozó, Atlantában működő cégnél, a Running Strongnál dolgozik trénerként. – Ez a mozgásforma kevésbé terheli meg a szervezetet. A tempósétának számtalan jótékony hatása van: erősíti a csontozatot és az izmokat, javítja az egyensúly- és koordinációs képességet, segít a szívinfarktus megelőzésében, a magas vérnyomás és a kettes típusú diabétesz kezelésében.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.