Ivan Cudin: Aszfaltszaggató vagyok!

A háromszoros Spartathlon-győztes Ivan Cudin interjút adott a Csupasportnak, és arra is vállalkozott, hogy tanácsokkal segítse az ultrafutással most ismerkedőket.

A 43 éves olasz futó, Ivan Cudin 2001 óta versenyez, 100 kilométeren és 24 órás versenyeken is figyelemre méltó eredményeket ért el, 24 órás Európa-bajnok, illetve Sparthatlon-győztes 2010-ben, 2011-ben és 2014-ben. Azaz, mondhatjuk nyugodtan, nagyszerű ultrafutó.

Olvastam, hogy focizott eleinte, amit egy sérülés miatt abbahagyott, majd évekkel később elkezdett futni az egészsége miatt. Nehéz volt?

Igen. Gyerekkoromban kezdtem el focizni, és tizennyolc éves koromig folytattam, majd a sérült térdem miatt abbahagytam. Néhány évvel később az orvos magas vérnyomást állapított meg, és sportolást javasolt. A városunk parkjában kezdtem futni: tíz kilométer teljesítése is nagyon a nehezemre esett eleinte, fáslival a térdemen futottam, de így is fájt. Aztán a harmadik térdműtét után szerencsére elmúltak a fájdalmaim.

Miért lett futó, és éppen ultrafutó?

Huszonnégy éves voltam, amikor elkezdtem futni a közeli falvakban is. Az első hivatalos versenyem száz kilométeres volt, amire egy hetvenéves úr sarkallt, aki már tizenötödszörre nevezett rá. Nem voltam felkészülve, de sok nehézség árán sikerült befejeznem a versenyt.

Akkor értettem meg, hogy egy ultraverseny sikeres teljesítése a sok-sok fáradtság után megfizethetetlen, ezért nem is hagytam abba többé a versenyzést. Igaz, csak három évvel később kezdtem el módszeresen edzeni.

Melyek voltak a legszebb, legemlékezetesebb versenyei? Gondolom, a Spartathlon a legek között van…

A Spartathlonon imádom az útvonalat, a kedvességet, amit útközben tapasztalok, na meg azt az érzést, hogy a „történelemben” futok. A Soochow/Taipei huszonnégy órás verseny, látszólag unalmas, ám egyetemisták szervezik, s rendkívül barátságos hangulatot teremtenek, ami mindvégig érezhető. Minden alkalommal nagyon szép, feledhetetlen emlékekkel távozom ezekről a rendezvényekről.

Hallottam, hogy rendez jótékonysági eseményeket is.

Gyerekkorom óta tagja vagyok egy egyesületnek, amelynek célja, hogy a különböző képességű gyerekek integrációját segítse a társadalomba. lehetővé téve számukra, hogy ugyanolyan lehetőségekkel induljanak, mint a nem hátrányos helyzetű vagy képességű gyerekek. Tavaly támadt az ötletem, hogy olyan futóversenyt rendezek, ami egy helyi kórház gyermekonkológiai részlegét hivatott támogatni. A táv útvonala a kórházból indul, hogy közelről érzékelhető legyen azoknak a sorsa, akik egy sokkal keményebb kihívásban kénytelenek részt venni. Ez a verseny mindenki számára nyitott: tavaly ezerötszáz induló volt, és hétezer eurót sikerült adományozni. November elején lesz a verseny, idén felajánljuk a kezelés alatt álló gyerekeknek, hogy helikopteren tehetnek egy kört.

Vannak magyar kapcsolatai, barátai? Indult az Ultrabalatonon, a Futás a koraszülöttekért versenyen. Honnan szerzett tudomást ezekről?

Különleges a kapcsolatom Magyarországgal, sokat voltam önöknél, és legalább évente egyszer eljövök.

Nem olasz egyesülethez tartozom, hanem a Zalaegerszegi Aszfaltszaggatók tagja vagyok. Sok magyar barátom van, a legkedvesebb köztük Bérces Edit.

Mindig is részt vettem a futáson a koraszülöttekért, nagyon tetszik az útvonala és a rendezvény szellemisége. Az Ultrabalaton klasszikus ultraverseny, kétszer jöttem, gyönyörű a pálya. Remélem, hogy még lesz alkalmam indulni rajta a jövőben is.

Régen segítő nélkül futott, a következő években mire számíthatunk?

Az elmúlt két évben sérülés miatt kevesebb hosszabb versenyen tudtam indulni, de most, hogy lassan jobban vagyok, remélem, ismét készülhetek ultratávokra – bár még semmit nem terveztem konkrétan. Az első években valóban segítők nélkül futottam, azt hiszem, azon kevesek között vagyok, aki Spartathlont is így nyerhetett, de az elmúlt hat évben mindig van valaki, aki ajánlkozik arra, hogy kövesse a versenyeimet. A segítők jelenléte biztosan csökkenti a frissítőpontokon töltött időt, ezen kívül időjárás-változás esetén van náluk váltóruha, és mentálisan segítenek, bátorítanak. Ennek ellenére fontos, hogy a futó végig tudatos maradjon, és maga kezelje a tempóját, a fájdalomtűrő-képességét, ő maga tartson ki azokban a nehéz pillanatokban, ami egy ultraversenyen adódik. A mélypontokra adott válaszreakción múlik az eredményes ultrafutás – ilyenkor a futó egyedül van.

Tíz tanács kezdő ultrásoknak

Ivan Cudint megkértük, adjon tanácsot a kezdő ultrafutóknak is, akik most ismerkednek a hosszabb távokkal.

  1. Minden ultrafutást vidáman, mosolyogva, szórakozva éltem meg, abban a tudatban, hogy ultratávot futni ajándék, attól függetlenül, hogyan sikerül. Fontos, hogy lelkesedéssel éljük mindezt át, anélkül, hogy az elvárások és a stressz félrevinné az embert: ahogy az angolok mondják, „enjoying the race”. Minden befejezett ultramaratonit sikernek kell tekinteni.
  2. Az edzettségi állapotunknak megfelelő futótempót kell tartani az edzéseken és a versenyeken is.
  3. Fokozatosan kell közelíteni a hosszú futásokhoz, és hagyni kell a testnek, hogy fizikailag alkalmazkodni tudjon a hosszú futáshoz.
  4. A versenyen tűzzünk ki magunknak közbeeső célokat, azaz bontsuk részekre a versenyt.
  5. A mélypontokat pozitívan, saját képességeinkben bízva kezeljük.
  6. Megfelelő módon hidratáljunk és frissítsünk.
  7. Tervezzük meg a verseny egészén a frissítést, de étkezzünk megfelelően a mindennapokban is.
  8. A versenyen tartsuk észben: sérülés esetén el kell fogadnunk, hogy meg kell állnunk, vagy ha olyan körülmények lépnek fel, hogy a saját egészségünket kellene kockáztatnunk, akkor is meg kell állni. Az ultra csak egy verseny, az egészség fontosabb.
  9. Viseljünk megfelelő öltözéket és főleg megfelelő cipőt.
  10. Cinktartalmú krémmel kenjük be azokat a testrészeket, amik kidörzsölődhetnek, vagy amelyeken hólyag képződhet.

Végül szeretném hangsúlyozni, hogy az ultramaratoni elit atlétái nem azáltal érték el legjobb eredményeiket, hogy átlépték saját határaikat, hanem azáltal, hogy tudatába kerültek saját határaiknak, és tiszteletben tartva ezeket minden egyes szempontból azon dolgoztak, hogy a teljesítményüket a legmagasabb szintre emelhessék.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság
Hallucinált, és dekoncentrált volt, de teljesítette a kitűzött célját

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.