Jegyet váltott az egészséges életmódra

Kalauzként dolgozik, három fiúgyermek édesanyja a pécsi Kasellák Andrea – a Mecsek Maraton Team tagja bizonyította, hogy negyven év felett is el lehet kezdeni készülni a maratonira.

„Mindig is imádtam a testnevelésórákat, míg az osztálytársaim büntetésként élték meg a futást, én már akkor is lelkes voltam. Az általános iskolai tanárnőm javaslatára kezdtem versenyszerűen atletizálni, középtávfutónak készültem, a nyolcszáz és az ezerötszáz méteres síkfutás állt hozzám legközelebb. Azonban nem voltam elég kitartó, így idő előtt befejeződött a sportpályafutásom” – emlékszik vissza Kasellák Andrea.

A gyerekkori lelkesedés és a sport iránti szeretet azonban visszatért. Igaz, már három fiúgyermek édesanyjaként, munka mellett, kikapcsolódásképp kezdett újra mozogni, amikor meghívást kapott egy városi jótékonysági futásra.

„Felnőtt, érett fejjel, túl a negyvenedik születésnapomon, pontosan négy évvel ezelőtt kezdtem újra futni. Az első három kilométer akkora lökést adott, hogy újra rendszeressé vált a futás az életemben. Rengeteget olvastam a témáról, és persze kérdezgettem a tapasztaltabb futókat, hogyan fejlődhetnék” – és ettől kezdve nem volt megállás, Andrea szenvedélyes futóvá vált. Azt is elmondta, hogy mivel nem átlagos munkakörben, hanem rendszertelen időbeosztással dolgozik, néha nehéz összehozni a sportot, de kellő logisztikával mindenre jut ideje, amire szeretné.

Kasellák Andrea

„Munka közben is sportolok, hiszen előfordul, hogy tíz-tizenkét kilométert sétálgatok a vagonok között egy átlagos munkanapon. Nagyon sok emberrel foglalkozom nap mint nap, ez pedig nagy türelmet, toleranciát igényel. A sport sok mindenre megtanított, önfegyelemre, türelemre, kitartásra, ami segít a mindennapi stresszes helyzetek leküzdésében.”

A családja pedig mindenben támogatja. Három fia nagyon büszke rá, és párjával is segítik egymást a sportban. Vagy együtt állnak rajthoz, vagy egymást biztatják a pálya mellől, így összekötik a futóversenyeket családi utazásokkal. Sokat kirándulnak, a versenyek előtt vagy után mindig felfedezik az adott helyszínt. Kitartással és a szorgalommal bizonyította, hogy tényleg sohasem késő elkezdeni, az edzéseken befektetett munka a versenyeken sorra hozta Andreának a jobbnál jobb eredményeket. Az első maratonijára a legbüszkébb, amelyre teljesen egyedül készült fel.

„Szépen fejlődtem, tudatosan készültem a versenyekre, idővel már nem okozott problémát a harminc kilométeres táv lefutása sem. Fokozatosan, lassan emeltem a távokat, és jutottam el az addig elérhetetlennek hitt maratoni távig. Kettőezer-tizenhétben összesen tizenhárom versenyen indultam, kétszer sikerült dobogós helyezést elérnem. Kettőezer-tizennyolcra tűztem ki célul a negyvenkét kilométeres táv lefutását. Gyűjtöttem a kilométereket, elhatároztam, képes leszek rá, hogy én is maratonit fussak. És sikerült! Tavaly Bécsben lefutottam az első negyvenkét kilométeremet, életem legmeghatározóbb élményét szerezve. Mindig is nagy álmom volt egy hatalmas rendezvényre eljutni, ezzel pedig teljesült az álmom. A futás által kinyílt a világ számomra.”

Kell egy csapat!
Napra pontosan emlékszem, hogy kettőezer-tizenhét június kilencedikén adtam be a tagfelvételi kérelmet, miután áprilisban versenyeket böngésztem az interneten, és rátaláltam a Mecsek Maraton Team szerda hajnali közösségi futására. „Mindenkit Megvárunk” – állt a felhívásban.
Mindig egyedül futottam, de már egy ideje érett bennem a gondolat, hogy jó volna újra egy csapathoz tartozni, mint régen. Csatlakoztam egy szerda hajnali aszfaltfutásra. Bevallom őszintén, bár futottam rendszeresen, nem nagyon bírtam követni őket, viszont nagyon jólesett, hogy bár egyáltalán nem ismertek, biztattak, és mindig megvártak! Ezek után minden szerdán együtt futottunk. Nem ismertem senkit, kezdetben alig bírtam a tempót, de tényleg megvártak, biztattak, segítettek. Azóta minden szerdán ott vagyok a találkozón hajnali öt órakor! Csapatba tartoztam fiatal koromban, nekem sokat jelent az egyesülethez tartozni. Azt hiszem, nem tudtam volna a szinte semmiből idáig fejlődni, ha nincs egy ösztönző, segítőkész csapat. Ráadásul az elmúlt év végén az egyesületi évzáró gálán átvehettem a „Kiemelkedő fejlődés” kategória díját, ami elmondhatatlanul jólesett!”

A hétköznapokban is aktív lett Andrea: kerékpárral jár dolgozni, és rendszeres résztvevője a Balaton-átúszásoknak is. Tervei közt szerepel, hogy kipróbálja magát a későbbiek során a triatlonban, és előbb-utóbb az ultratávok világában is.

„A rendszeres mozgás, és az életmódváltás meghozta gyümölcsét, átalakított testben-lélekben. Szeretnék jó példaként szolgálni, hogy ebben a mozgásszegény, rohanó, stresszes világban, munka, család, gyerek mellett is lehet kicsit másképp, eredményesen, sikeresen sportolni. Remélem, példával tudok szolgálni azoknak az embereknek, akik azt mondják, késő elkezdeni. Nem, nincs soha késő, negyven felett sem. Az életem a sporttal, a vele járó szemléletváltással lett teljes. Boldog, kiegyensúlyozott anya vagyok, társ, kolléga, barát. Tele vagyok újabb és újabb tervekkel, néha kicsit elérhetetlennek tűnő célokkal. De ezekre az elérhetetlennek tűnő célokra szükség van, mert mi van akkor, ha eléred őket?!”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.