FUTÁS

Joan Benoit: szépkorú csodamaratonista

Nagyon ritka, hogy egy élsportoló ugyanabban a sportágban még hatvan fölött is kiemelkedő sikereket ér el. Sokan megcsömörlenek, és inkább a sport egy másik területen élik ki magukat. Joan Benoit a ritka kivételek egyike.

A hatvanegy esztendős Joan Benoit azért kezdett futni, mert egy síbalesetből mielőbb fel akart gyógyulni. Húszévesen kezdett komolyabban foglalkozni a futással, tizenkét hónappal később mezeifutó-bajnok lett, két év múlva pedig úgy nyerte meg teljesen ismeretlenül a Bostoni maratonit (2:35:15 órás idővel), hogy nyolc percet javított a női pályacsúcson.

Ekkor döbbenetes karrier vette kezdetét.

Hősünk huszonnégy évesen 10 000 méteren amerikai bajnok lett, majd egy Achilles-ín-műtét után huszonhat esztendősen újra győzött a Bostoni maratonin (2:22:43 órával), ami két perccel volt jobb a világ akkori legjobb női idejénél. Ez a bostoni pályacsúcs aztán tizenegy évig élt.

1984-ben, huszonhét esztendősen úgy vívta ki az olimpiai részvétel jogát, hogy az amerikai válogató előtt tizenhét nappal artroszkópos térdműtéten esett át. Három hónapra rá az olimpiát is megnyerte – ő lett az első olimpiai aranyérmese a női maratoni futásnak – a kor legnagyobb riválisai előtt. Egy évre rá győzött a Chicagói maratonin (2:21:21 óra), két könyve ezekben az években jelent meg.

Karrierje végeztével saját 10 kilométeres versenyt rendezett, amit hétszer meg is nyert, majd negyvenhat évesen újra belevetette magát a futásba: megnyerte a Maine félmaratont (1:18 óra) úgy, hogy nála több mint húsz évvel fiatalabb riválisokat előzött meg, s a férfi felnőttmezőnyből is csak hatan tudták legyőzni.

Ötvenen túl még bőven 2:50 órán belüli maratonikat futott; ötvenhárom évesen Chicagóban 2:47:50 órával 43. lett, ezzel korosztályában rekordot ért el, egy évre rá Bostonban újra megnyerte korosztálya versenyét.

Joan Benoit Maine-ban él, a városban róla nevezték el az atlétikai központot, ő maga pedig edzőként dolgozik futókkal és mezei futókkal, motivációs beszédeket tart, és sportkommentátorként is hallatja a hangját.

Férjével, Scott Samuelsonnal két gyermeket neveltek fel. Abbey és Anders is fut, 2014-ben együtt teljesítették a Bostoni maratonit, vagyis Joan elmondhatja magáról, hogy minden szempontból teljes életet él, hiszen a sportkarrier mellett a családját sem hanyagolta el.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.