BLOGRA FUTOTTUNK Ki korán kel, futókra lel!

Nyár van, meleg van, és ilyenkor előtolakszik a kérdés, érdemes-e, szabad-e futni, egészen pontosan sokat futni – blogszörfösünk megtalálta a kánikulai mozgáshoz szolgáló kapaszkodókat.

Tekintettel a nagy melegre, nem nagyon megyek máskor futni, mint kora reggel, viszont ennek is megvan az előnye. Hétvégén különösen, hiszen reggel hét óra előtt nincs semmi forgalom, az utcában csend van, még a kutyák sem ugatnak meg, csupán egy-két futóval találkozom. Mire hazaérek, természetesen patakokban folyik rólam a víz, de még mielőtt nézőközönség lenne, irány a zuhany.

Annyira nyugisak ezek a reggelek, hogy még zenét sem hallgatok futás közben, élvezem a csendet. Ezek a nyugodt, reggeli edzések pedig jobban segítenek magamra figyelni, ezáltal fejlődni.

A rendszeresen futók viszont olyan elvetemültek, hogy nem számít a kánikula, hőség, zivatar, napi szinten edzenek és természetesen versenyeznek. Nézzük, hogy ennek jegyében ki milyen beszámolót osztott meg…

MUHARI GÁBOR ÚTRA FUTÓ (Facebook)

Magyarország egyik legjobb s legkiválóbb eredményeivel büszkélkedő terepfutója részt vett az elmúlt hétvégén a Sopron Trailen, a táv 25,9 kilométer volt 800 méteres szinttel.

Az izgalmas versenyen végül három Gábor állhatott a dobogóra, elenyésző időkülönbséggel!

A bejegyzés azért is érdekes, sőt tanulságos, mert a remek versenyző és edző is példaként említi, mennyit számít néhány plusz kilogramm…

BARATRUNNING.COM

Szentendre Trail-beszámoló következik a legendás UTH kapcsán, s ismét kiderül, mennyire fontos az edzésterv alapján történő felkészülés, és az edző által adott instrukciók alkalmazása a verseny során! Ezek segítségével, mondhatni, tökéletesre sikerült futás beszámolóját olvashatjátok!

FUTÓLÉPÉS (Facebook)

Ezekben a hetekben állandó téma a frissítés, és azon belül, hogy víz, izó, sótabletta, illetve az is, még mit érdemes alkalmazni, hogy ne legyenek rosszullétek a kánikulai edzések során. Őry István fontos részletekre hívja fel a figyelmet, a kommentekből pedig kiolvasható, kinek mi jött be eddig s mit használ szívesen.

GYURKOO.COM

Nagy György futó, blogger, a Tihanyi Félmaraton márka nagykövete olyan alkalmazást ismertet, amely segít a frissítésben, akár edzések, akár verseny során.

Sokan megtapasztalták már, hogy versenyek mehetnek el a rosszul alkalmazott frissítéseken.

Ez az applikáció tárolja a versenyek frissítési adatait, így előre tervezhető lesz ezzel kapcsolatban minden!

KATARZISNÉLKÜL (blog)

A blogbejegyzésben egy kellemes futóútvonal leírását ismerteti a szerző, azoknak ajánlott, akik húsz kilométer alatti, közepesen combos terepre vágynak – kiindulópont a Szépjuhászné.

FEJESDORA.COM

Izgalmas beszámolót olvashatunk Dóritól a Keszthelyen megrendezett triatlonversenyről: 1.9 kilométer úszást kilencven kilométer bringázás követett, majd jött a félmaratoni futás.

Mindezt az év egyik legmelegebb napján – Dóri azonban nagyszerűen teljesítette a versenyt!

FUTNIMENTEM.HU

Evetovics-Balla Hajnalka remek honlapjának egyik tanulságos bejegyzéséből kiderül, érdemes-e minden nap futni menni, illetve az ideális mennyiséget betartva, milyen betegségek kerülhetőek el.

Nos, ennek tükrében a jelmondatunk a régi: okosan, tudatosan, ebben a pokoli melegben a legjobb napszakot megválasztva fussatok, fussatok!

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Eredményhajszolás helyett aktív feltöltődés

KREMLICZA LEVENTE

Nekünk, hobbifutóknak is fontosak az eredmények, akár bevalljuk, akár nem. Ezért az év nagy részében keményen készülünk, edzünk, hajtunk ezerrel, és ez így van rendjén. De néha kicsit érdemes kiszakadni a hétköznapokból és pihenni, viszont ezt nem muszáj az ágyban sorozatot nézve. Jómagam az aktív feltöltődés híve vagyok, általában úti célt is így választok. Hogy pontosan milyen programot keresünk és találunk, az rajtunk múlik, a lényeg, hogy tegyük félre a teljesítménykényszert és élvezzük. Csináljuk azt, amit szeretünk és úgy, ahogy jólesik. Felejtsük el az előírt edzésmunkát, a közelgő verseny miatti stresszt, a munkahelyi gondokat. Ahhoz, hogy a legtöbbet tudjuk kihozni magunkból, a lelki egészségünk is nagyon fontos. Néhány havonta pár nap vagy egy évben a hosszabb, párhetes utazás, kikapcsolódás segít elkerülni a kiégést, a motiváció elvesztését, és az új élmények, ingerek új lendületet adnak. Ilyenkor ne legyen bűntudatunk a nagyobb vacsiért, vagy amiért befaltunk egy nagy adag fagyit. Sőt, néhány korsó hideg sör vagy koktél is lecsúszhat, nem rontja el a felkészülésünket. Aktív programnak pedig kifejezetten választhatunk olyat, ami kapcsolódik a futáshoz: egy hegyvidéki túra vagy tengeri úszás az izmainknak is jót tud tenni, és így nem kell félni, hogy elpuhulnánk a nyaralás alatt. Érdemes új dolgokat kipróbálni, olyan sportágakat is, amiket eddig nem űztünk még. Ezekkel nem csak új élményeket szerzünk, de ötleteket is adhatnak a keresztedzések feldobásához vagy akár új hobbit is találhatunk a futás mellé. A lényeg, hogy szánjunk időt az aktív pihenésre, néha töltődjünk fel, hogy aztán újult erővel térjünk vissza az edzésekhez. Néha emlékeztetnünk kell magunkat, hogy hobbisportolóként azért csináljuk ezt, mert szeretjük.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tippek a túrahátizsák könnyítéséhez
Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.