Kilométerek a kórházban

Egy 52 éves nővér, Donna Pass kórházi folyosókon akarja teljesíteni a patinás skót ultrafutóversenyt, a West Highland Wayt – az éjszakai műszakok szüneteiben próbál 96 mérföldet futni.

A szükség törvényt bont – rengeteg példát láttunk erre a koronavírus-járvány időszaka alatt. Volt olyan, aki az erkélyén futotta le a maratonit, népszerűek lettek a virtuális futások, és még sorolhatnánk.

A BBC számolt be egy ebbe a sorba tökéletesen illeszkedő történetről: a koronavírusos osztályon dolgozó nővér, Donna Pass idő és tér híján munkahelye folyosóján rója a kilométereket az elkövetkező napokban. Összességében 155 km-t (96 mérföld) szeretne megtenni, hogy teljesítse a West Highland Way versenyt.

Donna Pass és a majdnem mérföldes folyosó

Az 52 éves Donna a Dundee-ban található Ninewells Kórházban dolgozik. A 12 órás műszak szüneteiben azonban egészen rendhagyó vállalkozásba fogott, hogy virtuálisan teljesítse az eredetileg a szépséges skót felföldön, Glasgow és Fort William között futó viadalt, amelyet a valóságban 4500 méteres szintemelkedés „súlyosbít”. A világ második legrégibb ultrafutóversenyének nehézségéről sokat elmond, hogy kevesebben teljesítették, mint ahányan megmászták a Mount Everestet. Mint a BBC megemlíti, nagyjából 1500 ember ért célba a viadal 1985 óta íródó történetében, míg a világ legmagasabb hegycsúcsára 4100-an jutottak fel.

A virtuális futás éjjel, szombaton 00:01 órakor kezdődött, a szokásos 35 óra helyett kilenc napon keresztül tart, azaz június 21-én fejeződik be.

A nővér törekvését segíti, hogy az Egyesült Királyság egyik leghosszabb kórházi folyosója található munkahelyén, csaknem egy mérföld (!) hosszú. Mint Donna mondja, azért muszáj a szüneteibe beiktatni a futást, mert a 12 órás munkanapok között egyszerűen csak arra van ideje, hogy fertőtlenítő zuhanyt vegyen, hazautazzon és aludjon.

„Összevonom majd a harmincperces szüneteket, és ha képes vagyok egy mérföldet kilenc perc alatt megtenni, akár öt mérföldet is lefuthatok egyszerre – utána pedig irány a zuhany. A koronavírusosok részlegében éjszaka nincs olyan sok tennivaló. Ha valamelyik beteg mégis arra járna, megállok és sétálok.”

A nővér 2018-ban teljesítette a viadalt

Donna Pass engedélyt kért és kapott a kísérletre, de hozzátette, ideges amiatt, hogy egy hatalmas, csendes kórházban fog futni. Éjszaka nyugodtabb az épület, több neszt hall meg. Útjának lesz egy szakasza, amelyen biztos gyorsan halad, hiszen a folyosó érinti a kórház halottasházát is…

A nővér 2018-ban már teljesítette az igazi versenyt, mégpedig 29.5 óra alatt. Úgy tervezte, hogy miután már edző segíti a munkáját, ismét nekivág az embert próbáló kihívásnak, csak aztán a koronavírus áthúzta a számításait..

„Érzelmes ember vagyok, a 2018-as verseny előtt azt hittem, megkönnyezem, amikor célba érek – de a majdnem harmincórás futás után, hullafáradtan nem voltak érzelmeim. Újra meg akartam próbálni, áprilisig edzettem is rá, de törölték. Különleges a verseny, azok, akikkel teljesítetted, örökre életed részei maradnak. Ezért is kapva kaptam a virtuális viadal lehetőségén. A futás mentálisan is sokat segít, hiszen így a lezárások ellenére kapcsolatban vagyok a West Highland Way Race-családdal, ami rengeteget számít.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.