ÚJ KÖZEGBEN Kokó célegyenesben az Ironman előtt

A korábbi olimpiai és világbajnok ökölvívó ötödször áll rajthoz az egy hónap múlva esedékes nagyatádi versenyen, amely előtt felkészülésként a Vasi Vasemberen és Kaposváron is elindul.

Pontosan egy hónap van hátra a nagyatádi Ironman-versenyig, de a felkészülésem sajnos nem úgy alakult, ahogy terveztem. Ez az ötödik alkalom, hogy Nagyatádon rajthoz állok, de olyan korábban még nem fordult elő, hogy a távot áprilisban, májusban, esetleg júniusban ne teljesítsem legalább egyszer – most különböző okok miatt nem jött össze.

Ezen a hétvégén az ezerötszáz méter úszásból, negyven kilométer kerékpározásból és tíz kilométer futásból álló Vasi Vasemberen veszek részt, majd egy héttel később Kaposváron lesz verseny, amelyen az Ironman felét kell teljesíteni.

A teljes táv, amely Nagyatádon vár a versenyzőkre, háromezer-nyolcszáz méter úszás, száznyolcvan kilométer biciklizés és a maratoni futás – ennek pont a fele az előírt mennyiség Kaposváron.

A Vasi Vasember azért jó felkészülési alkalom, mert körülbelül harminc percet leszek vízben nagyjából százhatvanas pulzussal, hetven-hetvenöt percet biciklizem százhetvenes pulzussal, illetve négy és fél perces ezresekkel, száznyolcvanas pulzussal futom le a tíz kilométert – vagyis végig a piros zónában leszek, az első pillanattól kezdve teljes erőbedobással kell haladni, ami ugye Ironman-versenyen képtelenség. Szakértők azt mondják, egy verseny két edzésnek felel meg. A körülmények, a hangulat, a többiek, az adrenalin, a sportágak közötti váltás intenzitása, azaz minden más a versenyen, mint edzésen, ezért biztos vagyok benne, hogy a szombathelyi és a kaposvári esemény jól szolgálja majd a felkészülést Nagyatádra, ahova nagyon szeretek járni. Az idei lesz a harmincadik verseny.

Amikor először jártam ott, nekem is újdonság volt, hogy az újoncok zöld sapkában állhatnak rajthoz; akik legalább egyszer már teljesítették a távot, fehér sapkát hordanak; és van egy nagyon szűk, irigyelt társaság, a piros sapkásoké. Utóbbi a TTT, vagyis a Tízen Túliak Társasága – lenyűgöző teljesítmény tízszer legyőzni ezt a távolságot. Nemrégen hallottam a Húszat Hágó Huszárok elnevezésről, amely a Nagyatádon hússzor célba érőket illeti. Én egy ilyen embert ismerek, persze nem csak én – Szebeni Andrást, Bandi bácsit minden triatlonos jól ismeri. Az Operaház zongorahangolója egyetlen Ironmant hagyott csak ki, eddig huszonnyolcszor rajthoz állt, és minden alkalommal célba ért – lehet, hogy utolsóként, de kit érdekel! Bandi bácsi nagy kedvence közösségünknek. Azt még nem tudom, mi lesz az elnevezésük azoknak, akik harmincszor legyőzik Nagyatádot… Mondjuk, HHHH, vagyis Harmincszor Halt Hősi Halált. Na jó, csak vicceltem, de valamit majd ki kell találni…

Harmincszor Haladt Hősiesen, ez már javaslat lehet az elnevezésre.

Nemrég gondolkodtam rajta, hogy amikor az ember egy ilyen versenyen rajthoz áll, s a Gyékényesi-tó partján várja a startot jelző ágyúszót, mire gondol. Meggyőződésem, hogy abban a pillanatban a legbátrabbak is félnek, mert tíz-tizenkét vagy tizennégy óra intenzív és folyamatos sportolás áll előttünk, amely fájdalommal, sokszor hányással, rosszulléttel jár, mégis csodálatos az utazás.

Ott, a tó partján a vízbe ugrásra várva jöttem rá, miért is csinálom ezt: legalább aznap hős lehetek saját szememben, esetleg a szeretteim körében, és gondoljunk csak bele, milyen ritkán adódik ilyen az ember életében! Csecsemőt is ritkán mentünk ki az égő házból, vagyis ritka, különleges alkalom ez, nekem megér minden erőfeszítést.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.