Bajnoki cím és lekvárnyitás a futópadon

Virág-Erdélyi Zsófia élete első maratoni országos bajnoki címét szerezte, ám az időeredménye elmaradt a remélttől. Hisz benne, fut még jobbat az idén – mégpedig olimpiai részvételt és magyar csúcsot érőt.

Különleges az első?

Az, és nagyon örülök is, hogy sikerült nyernem – kezdte megkeresésünkre Virág-Erdélyi Zsófia, az UTE 33 éves, kétszeres olimpikon futója, aki a hétvégén életében először nyert maratoni ob-t. – Korábbról ezüst- és bronzérmet őriztem, Debrecenben teljessé vált a kollekció. Ugyanakkor ne felejtsük el, Garami Katalin, Szabó Nóri vagy Gyurkó Fanni nem indult.

Roppant szerény, pedig azt mondják, a sikert nem kell magyarázni.

Persze, az arany az enyém, tényleg fel is dob, ám szeretem, ha tisztán látjuk az erőviszonyokat. Egyébként reménykeltő az eredmény, mert január óta új edzővel, a belga Frans Matteensszel dolgozom, akivel az interneten keresztül tartjuk a kapcsolatot. Eddig jól halad a közös munka, hiszen a Spar Budapest Marathon 2:49-es idejéhez képest most 2:42-t futottam, részben persze annak is köszönhetően, hogy sikerült helyrehozni a pajzsmirigyproblémámat. Mégis, ennél jobb időre vágytam.

Előzetesen mivel számolt?

Valószínűleg sikerült volna 2:35-2:36 körül célba érnem, nagyjából ezt várta tőlem az edzőm is. Az utolsó körben azonban hozzávetőleg két percet veszítettem, nagyon lelassultam, mert szúrni kezdett az oldalam. Sajnos elfutottam az elejét, és ha a maratonin hibázol, az visszaüt. Ez részben annak tudható be, hogy régebben sok negatív versenytapasztalat ért, és hiába futok hosszú ideje, kicsit bizonytalannak éreztem magamat, milyen tempóra vagyok képes.

Említette a Hashimoto-betegségként ismert, autoimmun eredetű pajzsmirigygyulladását. Könnyebb lett azután, hogy kiderült, mi a baj?

Egyértelműen, mert a pajzsmirigyproblémákkal küzdők arról beszéltek, hogy kedvetlenséget, motiválatlanságot is okoz, és túl azon, hogy a versenyek sem úgy mentek, ahogyan terveztem, ezeket a tüneteket is éreztem magamon.

Szerettem volna futni, ám nem volt kedvem hozzá, illetve erőm küzdeni, valahogyan ködösen láttam a céljaimat. Arról is meséltek, hogy olyan az egész, mintha kívülről néznénk magunkat – tényleg ilyesmit éltem meg, ám szerencsére eltűntek a hangulatingadozások.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mivel jár a betegsége?

Folyamatosan gyógyszert kell szednem. Az első vizsgálat után két hónappal az újabb analízis azt mutatta, hogy ugyan nincs gyulladás a szervezetemben, ám a pajzsmirigyem mégis gyulladt, nem funkcionál rendesen, így aztán az orvos szubakut gyulladásra változtatta a diagnózist. A Hashimoto ellen még lehetett volna tenni például a táplálkozás átalakításával, ezen viszont az sem segít sokat. Ezt azért nem bánom, mert édesszájú vagyok, és rengeteg részletre – például a gluténra – kellett volna figyelni, így viszont az étkezés szempontjából könnyebb a dolgom.

Visszatérve a maratonira, a remélt 2.35-ös ideje a 2016-ban Düsseldorfban futott egyéni csúcsát, a 2:35:37-et is túlszárnyalná. Képes a legjobbjára?

Igen, és az ob-n is az lettem volna. Egy Kovács Zsolt nevű sráccal kezdtem futni, majd két másik fiúval haladtam együtt, ami hibának bizonyult, ráadásul a remek szervezés ellenére a pálya kisebb egyenetlenségei miatt háromszor is kiment a bokám. No meg a frissítést is elrontottam, noha hatéves korom óta futok rendszeresen, 2012 óta pedig maratonikat.

Ha már olimpiai év, élnek a tokiói tervei?

Abszolút, bár nekem kicsit kínai a ponttáblázat, amely alapján eljuthatok a játékokra. Ennél biztosabb lenne, ha sikerülne teljesítenem a 2.29.30-es szintidőt – szeretném is megfutni! Persze a hatperces javulás nem kevés, ám hiszek benne. Ha nem szól közbe a koronavírus-járvány, legközelebb márciusban, a drezdai félmaratonin versenyzek, majd áprilisban a hamburgi maratonin. Tökéletes maratoninak kell lennie.

Azzal már Földingné Nagy Judit 1996-os, 2:28:50-es országos csúcsát is legyűrhetné?

Én ezt a rekordot már 2012 óra „nézegetem”, mindig nagy vágyálmom volt, hogy megdöntsem. Lassan tíz éve hajtogatom, hogy remélem, eljött az ideje, és most is ezt mondom.

Nem helyez magára túl nagy nyomást?

Túl sokszor nem hangoztatom ezeket a terveket, ám nem is élem meg teherként. Addig akarok futni, amíg nem sikerül valamit letenni az asztalra.

A két olimpiai szereplés nem számít annak?

Tudja, hogy van ez… Ha megkérdezik az embereket az olimpiákról, az számít, ki nyert. Én meg sosem szerzek olimpiai aranyat, arra a kenyaiak meg az etiópok esélyesek, meg a török színekben induló kenyaiak és etiópok… Én az országos csúcsban látom a karrierem kiteljesedését. Hozzáteszem, járok sportpszichológushoz, és ő is mindig arról beszél, hogy azért a két olimpiai szereplés nem kevés.

Ha már kiteljesedést említett, ez egyfajta lezárás is lehetne?

Az még arrébb van, mindenképpen szeretnék szerepelni a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságon. Persze tisztában vagyok vele, hogy múlnak az évek, ám szeretem a világversenyeket, a csúcsdöntéseket – addig csinálom, ameddig az egészségem engedi. Négy olimpiai szereplést álmodtam meg magamnak, most kettőnél járok.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mit szólnak hozzá a gyermekei?

Négy- és hatéves lesz a két fiam. Már tudják, hogy futok – Debrecenben szurkoltak nekem –, ám például az olimpia még nem sokat mond nekik. Aranyosak, múltkor a kicsi nem akart óvodába menni, mire a nagyobb mondta, muszáj, hogy anya futhasson. A kisebb kontrázott, hogy a futópadon is lehet, erre a bátyja: „De most a pályaedzés jön”. Vagy ősszel csodálkozva kérdezték, hogy miért nem nyertem a versenyen. Ahogyan nőnek, úgy tudok egyre inkább nyugodtan edzeni a futógépen, elég egy-egy szóval elrendezni a veszekedéseiket.

Persze néha például lekvárt nyitok ki a gépen, de már sokkal könnyebb, mint amikor el kellett barikádozni a futópadot, hogy ne másszanak rá. Ráadásul anyukám, apukám és a nővérem is sokat segít, az egész család kiveszi a részét a futásomból. Persze én az edzés után nem pihenek, hanem játszom velük, ha nehezen is, sikerül mindent összeegyeztetni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.