Lökést adott a családi tragédia

Szeptemberben két kemény versenyen is indul az ultrafutó Csécsei Zoltán, aki hiúsága mellett elsősorban az öröklődő szív- és érrendszeri betegségek miatt kezdett sportolni.

Honlapunkon olvashattak már Csécsei Zoltánról, a szeptemberi 100 kilométeres világbajnokságra, illetve a Spartathlonra készülő ultrafutó megnyerte az Ultra Tisza-tó-viadalt, valamint arról is beszélt, miért övé a futópados világrekord, most pedig arról, hogyan is kötött ki a futás mellett. Egyébként már felnőttként, s ehhez egy családi tragédia is hozzájárult.

„Édesapám halála volt az egyik oka, hogy elkezdtem sportolni. Horgászás közben megfulladt, háromszor volt szívinfarktusa, elképzelhető, emiatt esett vízbe és fulladt meg, s mivel a családban öröklődtek a szív- és érrendszeri betegségek, rávilágított arra, hogy tennem kell valamit ez ellen. Akkoriban egy kardiológus orvostanhallgatóval laktam közös albérletben, és ő tanácsolta, sürgősen kezdjek el sportolni, mert meg kell erősíteni a szívizomzatomat, hogy lehetőség szerint ne haljak meg ötvenéves koromban – mondta Csécsei Zoltán, majd még egy okra kitért. – Akkor voltam huszonöt éves, és amikor odaálltam a tükör elé, nem tetszett a látvány, kezdtem pocakosodni, és úgy döntöttem, változtatok. Erős férfi szeretnék lenni, s akkor összeállt a kép.”

Az ultrafutó hozzátette, javítani akarta állóképességét, és mellé ledobni tíz kilót, ehhez a futás, úszás, kerékpározás hármas jöhetett szóba. Így aztán elkezdett triatlonozni, de igazából a futást kedvelte leginkább. Csécsei Zoltán is kiemelte, futni bármikor lehet, kilépünk az ajtón, és már indulhatunk is.

 

Csécsei Zoltán tartja a futópados világrekordot

 

„Az építőiparban dolgozom, akkoriban is így volt már, s reggel héttől délután ötig terepen vagyok, plusz az odaút, illetve a hazaút, vagyis leghamarabb fél hét, hét felé kezdhetem az edzést, ezért is volt kézenfekvő a futás. Hallottam az Ironmanről, s gondoltam, én is teljesítem.”

Csécsei Zoltán elhivatottságát mutatja, gyakorlatilag két év alatt eljutott arra a szintre, hogy teljesítette élete első Ironmanjét. Mindezt edző nélkül, ami nem feltétlenül tökéletes példa. Később további ötször tudta le a 3.86 kilométer úszásból, 180 kilométer kerékpározásból és maratoni futásból álló távot.

„Az edzéseken a futótudásomat fejlesztettem, és láttam, a triatlonban nem lehet esélyem a jó eredményre. Az úszótechnikám rémes, a bringán nem érzem jól magam, és egy nagy bukás miatt félek a lejtőn, szóval maradt a futás.

 

Az ultrafutó szeretne további érmeket és kupákat szerezni

 

Csécsei mintegy három éve abbahagyta a triatlont, és kizárólag a futásra koncentrál. No meg az eredményességre.

„Nem titkolom, fontosak az eredmények, szeretnék kupákat látni otthon. Azt akarom, hogy elmondhassam, azon a versenyen én voltam a legjobb.”

Hozzátette, a futás testi és lelki egészséget ad, és olyan jó erőben érzi magát, hogy bármilyen sportban megalázná 20 éves önmagát. Ezt többek között annak is köszönheti, hogy akaratos, makacs és kitartó – e tulajdonságok a szeptemberi versenyeken is jól jönnek majd.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.