Lubics Szilvia is segítette Maráz Zsuzsát

Az öt évvel ezelőtti pályacsúcsa során futott tempónál is gyorsabban teljesítette az idei Ultrabalatont a tavalyi Spartathlon-győztes, s a táv végén lengyel riválisától is alaposan elhúzott. Maráz Zsuzsának ilyen volt belülről az UB.

„Utólag azt mondom, nagyon örülök, hogy itt volt Patrycja Bereznowska, jobb úgy, ha van kivel végigmenni, van kivel küzdeni, mint amikor órákkal később ér be a következő versenyző – mondta az Ultrabalatont megnyerő Maráz Zsuzsanna, aki a verseny előtt azért még másként fogadta lengyel ellenfele indulását. – A papírforma szerint nem nekem kellett volna nyerni, hiszen Bereznowska világbajnok, Európa-bajnok, Spartathlon-győztes, Badwater-győztes, és ahol indul, ott nemcsak győz, csúcsokat is fut. Úgy indultam el otthonról, hogy ne verjem rám egy óránál többet, betettem magam a második helyre azzal a céllal, hogy fussak tisztességesen, ne legyek óriási hátrányban. Aztán az indulás előtt Bódis Tomi próbált motiválni, hogy lehet, nem úgy sikerült a lengyel felkészülése, és bármi megtörténhet egy ilyen hosszú úton. Igaza volt. Rá és rám is jellemző, hogy jó iramban kezdünk, nagyjából egy tempóban futunk, és amikor már mindenki kiesik vagy lassul, ő akkor is tartja a sebességét. Én is így szoktam, szépen beosztva az erőmet, ezért úgy gondoltam, nincs más dolgom, mint magamra figyelni”

Ez pedig olyannyira jól sikerült, hogy Maráz Zsuzsanna végig ott futott Bereznowska nyomában, szinte már túl közel volt hozzá – noha nem akart üldöző lenni –, majd a rivális az egyik éles kanyarban tétovázott, ott egymás mellé értek, Maráz pedig megelőzte, s onnan folyamatosan nőtt a távolság kettőjük között. Balatongyöröknél még Bereznowska állt jobban másfél perccel, 70 perccel később Keszthelyen viszont már Maráznál volt 49 másodpercnyi előny, s ezt végig növelve, végül másfél óra fórral győzött!

 

Fotó és címlapfotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

„Amikor 40 kilométer volt hátra, már sejtettem, hogy meglesz a győzelem, a kísérőim folyamatosan mondták, hogy mekkora a különbség, és azt is, hogy milyen átlaggal futunk. A vége aztán már nagyon nem esett jól, többször is megálltam egy-egy pillanatra, de tudtam, nem ér már utol – folytatta Maráz Zsuzsanna. – Öt éve én futottam a pályacsúcsot 21:45 órával, azt szerettem volna megfutni, és ha a végén nem csinálom ezt a magamban csak műsornak nevezett lassulást, simán megvan. Bár ha átszámolom, akkor így is, hiszen öt éve 5:58-as átlaggal, most pedig 5:56-ossal teljesítettem a távot.”

A koronavírus természetesen Maráz Zsuzsanna 2020-as terveit is átírta, le kellett mondania többek között a Spartathlonról, és végül az Ultrabalaton lett az idei első hosszú futása (egyébként ez volt a kilencedik 200 km feletti versenye), a siker és az élmény pedig ad egyfajta kárpótlást is.

Az ultrafutó hozzátette, csodálatos volt a Balaton, az időjárás, a csend, a nyugalom, az ősz illata, hatalmas élményt jelentett a futás. Remek döntésnek tartja, hogy külön napon indították a nagy létszámú csoportokat, illetve az egyéni, a két- és a háromtagú csapatokat, mivel korábban előfordult, hogy a szűk utcákon a sok ember és a nagy forgalom miatt szinte beszorultak futás közben. Élvezte, hogy nyugalomban futhatott, nem hiányzott a buli része a versenynek, persze hozzátette, amikor csapatban indult, más volt a helyzet, olyankor szerves része a futásnak a csapatért való közös küzdelem.

„A déli parton egyszer csak Lubics Szilvivel találkoztam, a férjével jöttek bringával, és a mezőnnyel szemben mentek, hogy mindenkinek szurkoljanak. Engem egy kicsit kísértek is, mondogatta nekem, hogy ne beszéljek, majd ő mesél, én csak fussak, de végigbeszéltem a közös időt, nem lehet néma csendben futni.

Az utolsó hatvan kilométeren szoktam csendben maradni, akkor már nagyon kell koncentrálni, addig belülről jön, hogy mire kell figyelnem. Most egy kicsit lazítok, regenerálódom, aztán elkezdődik a jövő évi felkészülés. Szeretnék szép helyekre eljutni, és szeretnék ötödször is részt venni a Spartathlonon, remélem, lesz rá lehetőségem. Szomorú és nem jó így élni, én is mondtam mindenkinek, hogy most nincs puszi, nincs ölelés, a maszkot is fel kell húzni, de majd a szememmel jelzem a szeretetem.”

Maráz Zsuzsana büszkén mesélt arról is, hogy az általa edzett futók közül hárman egyéniben teljesítették a versenyt (jó eredménnyel), a fiúk párosversenyét megnyerő duó is vele készül, és a háromtagú csapatoknál is vannak a dobogón Maráz-tanítványok – szóval végül remekül alakult az Ultrabalaton.

„Az Ultrabalaton ilyen, mindig sokat ad, csodálatos volt” – tette hozzá mosolyogva Maráz Zsuzsanna.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.