Lubics Szilvi és a sivatagi fókák

A hugi készített interjút a nővérével, avagy Vágó Boglárka faggatta Lubics Szilviát, mégpedig annak apropóján, hogy a nagyszerűen sikerült sivatagi Namib Race után mit hozhat a holnap.

Nehéz volt elkapni kicsit hosszabb beszélgetésre, mert vagy folyamatos pörgésben van vagy épp beteg volt, egyszóval bajos feladatnak ígérkezett „természetes környezetében” faggatni az interjúalanyt, aki sokaknak méltán a példaképe, s akinek a legutóbbi sivatagi élményei engem mindennél jobban érdekeltek –– ugyanis Lubics Szilvi a nővérem is. A történet azért is érdekes, mert Szilvinek épp az ellenpólusa vagyok: a hőséggel a világból ki lehet kergetni. A sikeresen teljesített Namib Race már hetekkel mögötte van, s most, hogy már leülepedtek ez élmények, arról (is) faggattam, hogyan látja ezt a futását, milyen volt ismét meghódítani egy sivatagot, hogyan készül tovább, s mik a közeljövő tervei.

Bár a sivatagi futás terén már van tapasztalatod, de továbbra is adódik a kérdés, hogyan lehetett itthon felkészülni a Namib Race-re, illetve volt-e, kellett-e valamin változtatni az eddig bevett gyakorlathoz képest?

Tavaly az Atacama-sivatagi versenyre tudatosan készültem, így a Namib Race-indulás előtt gyakorlatilag ugyanazokat a feladatokat kellett csinálnom, mint amit az előző felkészülés során végeztem. Terepen edzettem szinte mindig, heti két erősítő tréningen vettem részt, ami kifejezetten a versenyre készített fel, nagy hangsúlyt fektettem a törzs és a láb izomzatára.

Az Atacamára való felkészülés során gyakran futottam súlymellénnyel, most kevesebbet, decembertől inkább vizes törülközőkkel megtömött zsákkal futottam, hogy még jobban szokjam az élményt.

Két sorozatterhelésen vettem részt, az egyik a Balaton Szupermaraton volt, míg a másik, hogy a verseny előtt két héttel „kéktúráztam” egy „kicsit”, három nap alatt tettem meg százhetven kilométert. Kevesebb volt a bizonytalanság, a kérdőjel, hiszen a felszerelésem nyolcvan százaléka ugyanaz volt, mint az Atacamában.

Fotó: The Planet Racing

Tudom, hogy ezt át kell élni, de mégis, ha szavakba foglalható, milyen élmény volt a verseny?

A sivatagi verseny teljesen más világ, amelyen a futás csak egy része a teljesítésnek, hiszen számos más feladat is hárul rád. Többek között saját magadról kell gondoskodnod, mindent egyedül kell megoldanod a terepen, mert semmit sem kapsz a szakaszcélokban elhelyezett sátoron és vízen kívül.

S ott sem a pihenés vár rád meg a masszőr, hanem neki kell állnod elkészítened a kajádat, megcsinálni a matracodat, majd utána eszel egyet és pihensz.

Bár legalább sokat tudtunk aludni, mivel hamar lemegy a nap, és éjszaka eléggé hideg van. Reggel aztán kezdődik az újabb procedúra: ébredés ötkor, kaja, kávé, majd minden holmidat becsomagolod a zsákba, irány a rajt, és ez megy hat napon keresztül. A közösség amúgy nagyon klassz, együtt vagytok a sátorban, mint egy család, és televízió, internet híján csak beszélgetni tudtok.

A sivatagról általában a döglesztő meleg jut mindenki eszébe, de azt hogyan lehetett elviselni, hogy éjszaka és reggel azért eléggé csípős volt az időjárás?

S ez csak egy szelete az időjárásnak, mert a Namíb-sivatagban ráadásul sokszor voltak viharos szelek, amelyek szinte megemelték a sátrat.

Ha ez a szél az arcodba fúj, alig kapsz levegőt, emiatt napközben sem volt nagyon meleg, főleg az első három napon, amikor az óceán mellett haladtunk.

A negyedik nap beljebb mentünk a szárazföld felé, akkor napközben azért már elég éles váltás volt a harmincnyolc Celsius-fok. Az ötödik napon ismét az óceán felé vettük az irányt, így megint kicsit elviselhetőbb volt a hőmérséklet, az utolsó nap pedig, igaz, csak tíz kilométer volt a penzum, de olyan hideg volt és olyan erős szél, hogy a vastag téli nadrágban futottam.

A sivatagból küldött beszámolóidban írtál a hiénákról: milyen egyéb teremtényhez volt még szerencséd?

Elég változatos a sivatagi állatpopuláció: kaméleon, kígyó, skorpió, gyíkok, habár ezek főleg az árnyas, köves, bozótos helyeket szeretik, így ha nem háborgatjuk őket, nem is találkozni velük.

Ellenben láttam hiénát – hozzáteszem, igencsak nagy termetű –, sakált, és ott vannak még a „helyi macskák”, mint a leopárd vagy az oroszlán. A ragadozókra amúgy külön figyeltek.

Az oroszlánokban van jeladó, így a szakértők tudják, merrefelé mozognak, a szervezők ráadásul a futókra nagyon vigyáztak, mindig jött velünk egy kocsi, így volt, hogy éppen az oroszlánok mozgása miatt tereltek el bennünket egy másik útvonalra. Akadtak bőven antilopok, de a legtöbbet fókából láttam. Élmény volt az óceán mellett húzódó kilométer hosszú fókatömeg.

A sivatagban mennyire és hogyan lehetett tájékozódni, s a terep milyen volt?

A jelölés nagyon profi volt, ötven-száz méterenként ki volt téve a pink zászló, de velünk volt a közel száztagú személyzet, a dzsipek, szóval, nagyon ügyeltek arra, hogy ne tévedjünk el.

Mivel sivatagról van szó, alapvetően a homok, a süppedős sóder jellemző, azonban ez még mindig jobb, mint amilyen a sósivatag volt az Atacamában.

A szintkülönbség maximum nyolcszáz méter volt naponta, ami több, mint Chilében volt, és mégis, valahogy ott érzésre többnek tűnt…

Fotó: The Planet Racing

Összehasonlítva a két sivatagi versenyt, melyik tetszett jobban?

Az Atacamában a látvány sokkal szebb volt, valamint rengeteg minden történt egy nap alatt, nem lehetett unatkozni. A Namíb ehhez képest elég unalmas volt, olyan sivatag, amit az ember általában elképzel, s ahol nem történik igazából semmi.

A terep igencsak technikás volt a süppedős homokkal, az viszont fantasztikus volt, amikor mindenhol dűnék hullámoztak, s emellett az óceán látványa – ez a pillanat nagyon emlékezetes marad.

Fotó: The Planet Racing

S ha választanom kellene, hova mennék vissza, akkor mindenképpen az Atacamára voksolnék. No de most egyelőre hazai hegyekre „evezek”, és nagyon várom már a közelgő UTH-t.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.