Lubics Szilvia és a kínai kihívás

Négyszáz kilométer, vad és gyönyörű tájak, magányos futások, minimális pihenőidő és alvás a hat nap során – Lubics Szilvia augusztusban első magyarként indul az Ultra Gobi 400-on!

Senki se lepődjön meg: Lubics Szilvia ismét fantasztikus kihívásra készül!

A világ egyik legjobb ultrása, a háromszoros Spartathlon-, kétszeres Ultrabalaton-győztes, a pokoli körülmények között zajló Badwatert teljesítő s immár két sivatagot – az Atacamát és a Namib-sivatagot – is legyőző nagykanizsai hosszútávfutó következő célja négyszáz kilométer lesz, minimális pihenőidővel s majdhogynem magányosan Kína zord tájain…

„Kétezerhat óta futok ultratávú versenyeken, és a cél sokáig az volt, hogy növeljem a távokat – mondta a szerdán a Városliget Caféban tartott sajtóbeszélgetésen Lubics Szilvia. – Két éve kicsit változtattam az elvárásaimon, ugyanis kétezertizenhét óta a hosszú távok kapcsán már leginkább az motivál, hogy a körülmények legyenek extrémebbek.

Így választottam ki először a Badwatert, majd az Atacama Crossingot, míg az idén a Namib Race-t, de mindhárom különleges futás az új kihívást, az Ultra Gobi 400-at alapozta meg.

Ennek a versenynek a különlegessége, hogy az augusztus kilencedikei rajt és a tizenötödikei célba érkezés között minden szempontból magamra leszek utalva. Nagy kihívás lesz a navigáció – a rajt előtti héten kapjuk meg azt a tracket, amelyet a speciális navigációs készülékbe feltölthetünk –, számolni kell a vadabb környezeti tényezőkkel, az extrém időjárással. Miután hegyvidéki szakaszokat is érint az útvonal, több mint négyezer méteres magasságba kell eljutni, így ezúttal nem a nagy meleg, hanem a hideg lesz a kihívás. Illetve… A legnagyobb kihívás a magány lesz.”

Lubics Szilvia elmondta, korábban éppen honlapunkon, a csupasport.hu oldalon olvasta a Dan Lawsonnal készült interjút, amelyben a brit arról is mesélt, hogy ultrafutói karrierjének legnehezebb kihívása volt az Ultra Gobi 400, amelyen pályarekordot futott (70:52 óra)

„Dan Lawsonnal is leveleztem a Góbi sivatagi futás kapcsán, így már tőle is tudom, hogy rendkívüli kihívás vár rám, és elárulta, a teljesítése során csupán negyvenöt percet aludt.

Rendkívül feszes ugyanis a négyszáz kilométer teljesítésére szánt időkeret – száznegyvenhét óra –, de azért a negyvenöt percnyi alvás így is elképesztő kitartásról árulkodik…

Több futó élménybeszámolójában is visszaköszön, hogy fel kell készülni a hallucinációkra. A korábbi sivatagi futásaimmal ellentétben itt nem lesznek közös bázisok, pontosabban, harminc kilométerenként sátrak fognak várni, azokban kaphatjuk meg az előre elküldött frissítőket, illetve ha úgy döntök, pihenhetek is valamennyit. A huszonöt kínai versenyző mellett huszonöt külföldi kapott nevezési lehetőséget az Ultra Gobi 400-ra, ötven ember pedig ekkora távon, ilyen hatalmas területen porszemmé válik.

A rajtot követően, körülbelül tizenkét óra elteltével már mindenkit elnyel a sivatag, és onnantól fogva egyedül, magányosan küzdhet az ember az elemekkel. Lakott település nincs, sok a sósivatag. Az Atacamában futottam ilyen terepen, rendkívül nehéz lépkedni az olykor öklömnyi sódarabokon, de ezen kívül lesz még szikla, homok, víz és sár.

A magaslat szintén nagy erőpróba, asztmásként nekem különösképpen, s hogy valamennyire itthon is alkalmazkodhassak a körülményekhez, hat héten át hypoxiás sátorban is készülök, főleg az éjszakai alvások során.”

Lubics Szilvia lesz az első magyar indulója az Ultra Gobi 400-nak. Olvasóink az augusztus 9-i rajt előtt többször olvashatnak majd beszámolót arról, hol tart a kiváló ultrafutó felkészülése; a versenyről – a korábbi teljesítésekhez hasonlóan – a csupasport.hu oldalunkon részletesen írunk majd.

Jótékony sportolás – gyógyuló gyerekek

A Cherry Go applikáció bemutatóján Kurtisz Tamás (balra) és Knecht Tamás hallgatta Lubics Szilviát

A szerdai sajtótájékoztatón „bemutatkozott” az online biztosításokra specializálódott Cherrisk mobil applikációja, a Cherry Go. A cég ügyvezetője, Kurtisz Krisztián elmondta, miközben Lubics Szilvia az Ultra Gobi 400-ra készül, illetve a versenyen fut, mindenki, aki mozogni, sportolni szeret, a Cherry Go segítségével pontokat gyűjthet, amelyeket aztán a „Lépjünk együtt a beteg gyermekekért!” kétszáz forint értékű kuponokra lehet váltani. A kezdeményezés jótékony célt szolgál, s mint Knecht Tamástól, a Bátor tábor alapítvány adományszervezési igazgatójától megtudtuk, a Lubics Szilviával az online-világban együtt felkészülő sportolók a pontgyűjtésük s a beváltott kuponjaik által a daganatos vagy más krónikus betegséggel küzdő gyermekeknek segíthetnek rengeteget abban, hogy az élményterápiás programok révén minél teljesebbé váljon az életük, és esélyük legyen a gyógyulásra.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.