Még egy kör: Ultrabalaton, más utakon

Az Ultrabalatont rengetegen ismerik, hiszen Magyarország népszerű egyéni és csapat ultratávú versenyéről van szó – az ősszel pedig jön a terep-UB, és már megnyílt a nevezés is az eseményre.

A tavasz közeledtével kezdődik a futóversenyek szezonja is, március elejétől november végéig szinte minden hét végére jut egy-két jelentősebb esemény. A futás népszerűsége évek óta stabilan növekvő tendenciát mutat, ezáltal a versenyek száma is arányosan növekszik. Sok az újdonság, s hogy melyik rendezvény marad hosszú távon népszerű a futók körében, gyakran már az első egy-két rendezés alkalmával kiderül.

A Maratonman-versenysorozat szervezőcsapata szinte megugorhatatlanul magasra tette a lécet az elmúlt néhány év során az Ultrabalatonnal és a többi általuk rendezett eseménnyel. Bármibe fognak is bele, a siker gyakorlatilag garantálható – elég, ha csak a két éve először megszervezett Ultra-Tisza-tó (UTT) 111 kilométeres versenyére gondolunk. A Zelcsényi Miklós által vezetett Balatonman-team az aszfaltos ultrák sikerén felbuzdulva, az Ultrabalaton eszméit megtartva terepversenyt álmodott a Balaton-felvidék legszebb erdei ösvényeire, a rajt október 12-én lesz 21, 42 és 100 kilométeres távokra.

Honnan jött az ötlet, hogy megannyi telt házas aszfaltos futó- és triatlonverseny után a terepfutás világába is belekóstolnak?

Az idei Ultrabaltonra kiírt csapatnevezés huszonkét perc alatt, míg az UB kistestvérversenye, az Ultra-Tisza-tó néhány nap alatt lett telt házas, ezek után fogalmazódott meg a csapatunkban a gondolat, hogy az ősz folyamán térjünk vissza a Balatonhoz, és újdonságképpen terepen szervezzünk futóversenyt.

Olyan magas színvonalú eseményt szeretnénk szervezni, amely méltó módon tükrözi a magyarországi terepfutás növekvő népszerűségét. Már a rendezvény ötletének megfogalmazásakor jelentkeztek szponzorok is, sőt a Burger King névadója lett az eseménynek.

A terepfutó-rendezvények jellemzően „zöld” versenyek, míg az aszfaltos maratonik általában műanyag poharaktól szemetes versenyek. Mennyiben igényel több figyelmet a mostani szervezés során a környezetvédelem, mint akár a klasszikus Ultrabalaton esetében?

Az általunk korábban szervezett Skyrun-sorozat terepversenyein még adtunk műanyag poharat a frissítések során, de az UB-trailen már nem. Hosszú távra tervezünk, és ha már kilépünk a betonról az erdőbe, azt a lehető legzöldebb módon tesszük meg. A rajtcsomagokat újrahasznosítható papírzacskókban tudják majd a nevezők átvenni, a frissítőpontokon pedig komposztálható tányért és evőeszközt biztosítunk.

A szervezés során elsődleges szempont, hogy az erdőt olyan állapotban adjuk vissza a versenyt követően, ahogyan kaptuk.

Új verseny, új pálya: milyen útvonalra számíthatnak a nevezők?

Gyönyörű, kihívásokkal teli pályát kerestünk, ennek megvalósítása érdekében a jelölést rutinos, a legnívósabb magyar terepverseny, a Salomon Ultra-Trail Hungary pályafelelőseire bíztuk. Az egyéni indulók három távon, huszonegy, negyvenkét és száz kilométeren, míg a csapatváltók – maximum kétszáz csapat – a leghosszabb körön állhatnak rajthoz, két, három, négy, valamint öt-tíz fős kategóriákban, s tíz kilométerenként tudnak váltani.

Természetesen a frissítő- és váltópontok mindegyike autóval kényelmesen és biztonságosan megközelíthető helyen lesz, a pálya pedig mind a kezdő, mind a rutinos versenyzők számára élményekben gazdag lesz.

A terepfutás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a versenyek köre is egyre bővül, de az igazi kihívás a kezdő terepeseket bevonzani a rajtkapuhoz, hiszen a furcsa jelzések, a tájékozódási ismeretek hiányában nem mindenki mer nekivágni a hegyes-völgyes és erdős vidéknek.

Gondoltunk azokra a nevezőkre, akik az aszfaltos versenyek világát szokták meg, így a tájékozódás nehézséget jelenthet nekik: részükre a Garmin magyar forgalmazója bérlés keretében biztosít speciális navigációs eszközt.

Arra bátorítok minden teljesen amatőr, vagy kezdő terepfutót, hogy jöjjön el a versenyre, mert az októberi UB-trailen biztos, hogy a gyönyörű táj és a tájékozódás élményével gazdagodik.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.