Mikulásfutás – néha hóemberekkel is

A világ számos helyén ünneplik Mikulás-futással Szent Miklós napját, Budapesten is így van ez, két táv közül választhatnak majd a futva szórakozni vágyók.

Idén ötödik alkalommal várja Budapesten a futókat a Mikulásfutás. Nincs is jobb módja, hogy az ünnepekre hangolódjunk, mint piros köpönyeget és sapkát ölteni, és részt venni az idei Mikulásfutás egyik távján. Ez az az esemény, amely kicsiknek, nagyoknak, fiataloknak és időseknek egyaránt felejthetetlen élményt nyújthat. A Mikulás-ruhát a Budapest Sportiroda biztosítja, így csak azt kell eldönteni, hogy a családi 700 méteres vagy a 2300 méteres távot választják a futók.

A Mikulás sporttal való köszöntése egyébként a világ számos pontján népszerű esemény Los Angelestől Madridon át Oszakáig.

Los Angelesben évek óta tartanak Mikulásfutást december 6. környékén. A 2003-ban indult futóverseny mára a környék egyik legjelentősebb futóeseménye, amelyen rengeteg család és kis közösség is részt vesz. A Los Angeles-i futást minden évben jótékonysági céllal kötik össze, általában a futók maguk dönthetnek róla, kinek segítenek futásukkal.

A madridi Mikulásfutás távja 5.5 km és átlagosan 6000 Mikulás-ruhába öltözött vidám sportoló futja le a távot. A futás természetesen itt is jótékonykodással van összekötve, a nevezési díjak egy részét a világ számos pontján élő éhező gyerekeknek küldik el a szervezők.

Japánban több helyen is tartanak Mikulásfutást minden évben. Oszakában maratonit futnak, és a befolyó összeg egy jelentős részét olyan gyerekek segítésére fordítják, akik a karácsonyt kórházban töltik. A kiotói Mikulásfutást tíz éve rendezték meg először, azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Itt nem csak Mikulások vesznek részt, nem ritka, hogy karácsonyfák, hóemberek teljesítik a távot, de rénszarvasnak beöltöztetett kutyákkal is lehetett már találkozni a mezőnyben.

Természetesen Finnországban is tartanak Mikulás-napi futóversenyt, de nem decemberben, hanem júniusban. A rajt nem is lehetne máshol, mint az északi sarkkörön található Mikulás Műhely előtt, ahol a hírek szerint a Mikulás az ajándékait gyártja és szortírozza.

December 2-án az 5. Rossmann Mikulásfutáson is nagy szerepet kap a jótékonyság. A korábbi évek kezdeményezését folytatva a névadó szponzor partnere, az ÁGOTA Alapítvány közreműködésével a BSI idén is várja a résztvevők ajándékait , hogy azt azoknak a rászorulóknak juttassák el, akik különben nem kapnának ajándékot. A rajthoz közeli Budapesti Corvinus Egyetem aulájában elhelyezett óriásputtonyba tavaly csaknem 2000 csomag ajándék érkezett. A beérkező ajándékcsomagokat az ÁGOTA Alapítvány egy ünnepség keretében fogja továbbadni állami gondozott gyerekeknek.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.