Ötezren futottak az egészségért

Remek időben és hangulatban zajlott a Hősök terén első alkalommal megrendezett Nemzeti Futóverseny. A résztvevők a Magyar Vöröskereszt preventív, egészségmegőrző programjait támogatták a nevezési díjakkal.

Szerte a világból, többek között a kanadai Vancouverből is csatlakoztak magyarok a Nemzeti Futóverseny mozgalmához. A kezdeményezés, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód és a rendszeres sport fontosságára, a Nemzeti Összetartozás Napját követő első hétvégén, június 8-án arra buzdította a magyarokat: bárhol is vannak a világban, fussanak együtt.

Az indulók az első Nemzeti Futóverseny központi helyszínén, Budapesten páratlan történelmi környezetben álltak rajthoz. A start és a befutó a Hősök terén volt, a futók pedig az Andrássy út–Oktogon–Dózsa György út útvonalon haladtak végig. A nők között 10 kilométeren Virág-Erdélyi Zsófia (Gödöllő, UTE) győzött 36 perc 10 másodperces idővel, 5 kilométeren Csepcsányi Kiara Jázmin (Budapest, Budapesti Honvéd SE) nyert 20 perc 11 másodperccel. A férfiak versenyében 10 kilométeren Palkovits István (Kecskemét) 31 perc 21 másodperces idővel győzött, az 5 kilométeres etapot Koszár Zsolt (Szentgotthárd, VEDAC) nyerte meg 15 perc 9 másodperccel.

Aki pedig személyesen nem tudott jelen lenni, csatlakozhatott a kezdeményezéshez a közösségi médiában, a Nemzeti Futóverseny Facebook-oldalán, a #futanemzet megjelölés használatával. A szervezők különdíjjal és különleges éremmel jutalmazzák a legtávolabbról csatlakozó futót, valamint a legtöbb résztvevővel futó határon túli közösséget is. A rendezvényen, amelynek főtámogatója a Szerencsejáték Zrt., az Antenna Hungária Zrt. és az MVM volt, a befolyt nevezési díjakból jótékony célt támogattak a résztvevők: a Magyar Vöröskereszt preventív, egészségmegőrző programjait.

„Európa legelhízottabb nemzete a magyar. A világ országai közül a negyedik legkövérebb nép vagyunk. A tizenhárom-tizenöt évesek nyolcvan százaléka keveset mozog, a felnőttek harminc százaléka egyáltalán nem végez fizikai tevékenységet. A Nemzeti Futóverseny sikerrel hívta fel a figyelmet az életmódváltás jelentőségére, és fontos, hogy a mozgalom tovább folytatódjon. Csak együtt javíthatunk ezeken az elszomorító statisztikákon” – fogalmazott Kovács „Kokó” István, aki feleségével, Garami Katalinnal együtt a Nemzeti Futóverseny nagykövete.

Felhívásukra csatlakozott a kezdeményezéshez Tatár Csilla, Kulcsár Edina, Iszak Eszter, Baji Balázs, Győrfi Pál, Gajdos Tamás és Németh Lajos is. Rajthoz állt az első Nemzeti Futóversenyen többek között Csere Gáspár, Kovács Tamás olimpikon futó, valamint Gregori Dóra és Túróczi Réka futónagykövet is.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.