Nincs elérhetetlen cél, csak rossz út

Két hét múlva már nyílik a Csupasport dicsőségfala azoknak, akik teljesítették az 500 kilométeres kihívást. Belekezdeni, kilométereket gyűjteni most sem késő – a teljesen kezdőknek is érdemes. Az edző tanácsai.

Nagy Mariann, a Plandurance futóedzője segítségével adunk tippeket, tanácsokat azon kezdőbb futóknak, akik a nyáron szívesen belekóstolnának egy új sportágba – és akár csatlakoznának a Csupasport kihívásához is, hiszen számukra is elérhető az 500 kilométer teljesítése, ezáltal megkapják az esélyt a havi nyereményekre vagy később a fődíjakra.

Tapasztalatai szerint milyen arányban jelentkeznek teljesen kezdők az edzőkhöz?

A korábbi évekhez képest egyre többen. Túl sokáig tartotta magát az a nézet, hogy edzője csak profi sportolónak lehet, valamint az, hogy az edzők csak azokkal szeretnek foglalkozni, akikkel jelentős sportsikereket lehet elérni. Az edzőtermi, erőnléti edzések mellett a futók világa is átalakult. Ugyanúgy, ahogy nem csak testépítők dolgoznak súlyokkal, futócipőt sem csak azok húznak, akik maratonistává, Spartathlon-teljesítővé akarnak válni. Számos futóval dolgozom együtt, akikkel közösen tettük meg az első lépéseket. Közülük elsősorban azok keresnek meg, akik életmódváltás miatt szeretnék ezt a szinte bárhol végezhető sportot űzni, de senki sincs a közelükben, aki a segítségükre lehetne. Könnyű beleesni a túledzettség hibájába, nehéz magunktól ráérezni, milyen az a tempó, az az edzéssűrűség, edzésidő és távolság, amely megfelelő fejlődést eredményez stagnálás és fájdalom nélkül.

A fájdalom nélkül nincs eredmény gondolat ma már erősen túlhaladott, és káros volta már többszörösen bizonyított.

Melyek a kezdők legjellemzőbb hibái?

A hibák tárháza szinte végtelen, kezdő futóként a lehető legtöbbet elkerüljük, de szinte senki sem tudja úgy elmesélni futásának történetét, hogy ne emelné ki, ma ezt már másképp csinálná. A rossz futócipő, nem megfelelő ruházat, bemelegítés és nyújtás hiánya, folyamatos dehidratáció, minden edzésen verseny futása, amelyben egy applikációval vagy a körülötte levőkkel méri össze magát az ember, mind-mind jellemző. Az összes hibát persze ritkán követik el egyszerre, és alkalomadtán tapasztalt sportolók is beleesnek közülük néhányba. Érdemes informálódni, kezdőkkel foglalkozó edzők cikkeit elolvasni, mert ők ismerik, hogy milyen úgy elkezdeni futni, hogy valaki már szült, életmódjából fakadóan évekig hanyagolta a sportot, felszedett sok kilót, stresszes, rohan, keveset alszik, vagy aktivitáshoz nem megfelelő étrendet párosít. Talán az összes probléma közös gyökere a nem megfelelő motiváció és a türelem hiánya. Ha valaki azonnali eredményt akar látni, kapkodni kezd, túl gyorsan kezd bele erős edzésekbe, aminek sajnos az esetek döntő többségében kiábrándulás lesz a vége – rosszabb esetben húzódások, fájdalmak.

A kezdő futóknak jellemzően milyen céljaik vannak?

Egyszerre vannak céljaik és vágyaik, mindemellé van bakancslistájuk is. Majdnem minden álomra azt mondom, hogy reális, ha elég időt hagy rá és megfelelő edzésmenetet követ. Nincs megvalósíthatatlan cél, csak rossz út. Van, akinél a futás csak eszköz, mert a fő célja, hogy egészséges életformát tegyen magáévá, kiszakadjon a hétköznapokból. És amint belekerülnek ebbe a világba, a célok finomodnak, mélyebbé válnak.

Mert már nem azért fut, hogy végigszenvedjen egy távot és elmondhassa, hogy megcsinálta, hanem arra törekszik, hogy élvezze is.

A versenyeken való részvétel is módosul, mert az egyéni csúcsok, a dobogós helyezések árnyékba kerülnek az olyan új élmények és tapasztalások mellett, mint a kitartás, a küzdeni akarás, a félelmekkel való szembenézés és az alázat megtanulása.

Mit tanácsol, milyen edzésstruktúrával célszerű elkezdeni a futást?

Az edzés egy inger, amely ha megfelelő sűrűséggel éri a testet, akkor változást idéz elő. Abban az esetben, ha több mint két nap telik el két edzés között, már túlzottan ritkává válik. A terhelést követően a test regenerálódik, majd visszaáll alapállapotába, és ha nem érkezik meg időben az újabb edzésmunka, ott is marad. Nem az erős edzésekre kell fektetni a hangsúlyt, hanem a megismételhető, rendszeres futásokra. Az edzéshossz változó, nagyban befolyásolja az életünket, hogy mennyi fér bele reggel munka előtt, vagy a napunk többi részébe.

Sohasem a célt vesszük alapul, nem azt mondjuk, hogy bizonyos távokhoz hány órát kellene futni egy héten, hanem onnan érdemes elindulni, hogy most mennyit tud.

Teljesen kezdőként maximum harminc percekben lehet gondolkozni és ez nem jelenti azt, hogy ez végig futás lesz. A gyaloglásnak nagyon sokáig kulcsfontosságú szerepe van és véleményem szerint a rutinos futók körében méltatlanul el van hanyagolva.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.