Párizsból a Gletscher Marathonra

A vegyész végzettségű dr. Bogdándi Virág júliusban Ausztriában teljesítette élete első nemzetközi félmaratoniját, amelyen hat percet javított korábbi idején.

Dr. Bogdándi Virágnak vegyész a végzettsége, és munkája mellett nagy hangsúlyt fektet a sportolásra is.

„A kutatás irányába mozdultam el, szintetikus kémiát végeztem mesterképzésen, ezután doktoráltam biokémiából – mondta a 29 éves dr. Bogdándi Virág. – Később elindultam a versenyszféra felé, jelenleg egy gyógyszercégnél dolgozom, ahol a harmadik feles üzleti kapcsolatok részleget erősítem. Tudományos üzletkutatóként abban vagyok érdekelt, amikor külső partnereknek gyártunk hatóanyagokat.”

A budapesti hölgy már gyerekkorától kezdve sportol, nem volt kérdés, hogy mindig fontos része marad az életének a mozgás.

„Egészen kicsi korom óta versenyszerűen sportolok, a futás már óvodában érdekelt, ám szülői hatásra évekig úsztam és floorballoztam, később atletizáltam, rövid távú sprinter voltam. Az egyetem alatt nehéz volt összeegyeztetnem az élsportot és a szakmai életet, ám később a magam ura lettem. Volt egy konditermi korszakom is, ahol leginkább erősítő tréningeket végeztem. Ebben az időben futottam életem első félmaratoniját saját felkészüléssel.

Kétezertizenkilenc őszétől dolgozom edzővel, kétezerhúsz óta pedig aktívan versenyzek.”

A tudományos szakember rugalmas munkája miatt könnyedén oldja meg a tréningeket, sőt, lehet, hogy egyszer a triatlonban is kipróbálja magát.

„Szerencsére rugalmas az időbeosztásom, így nagyon jól össze tudom egyeztetni a futást és a munkát. Az edzések egy része rajtunk áll, az edzőm tervet ír, amit szinte bármikor el tudok végezni. Heti négy-öt futóedzésem van, ebbe beletartoznak lazább futások, résztávos edzések és a terepfutások. Hetente minimum egyszer erősítek, emellett ha belefér az időmbe úszom és biciklizem is.

A triatlon nagyon érdekel, nincs kizárva, hogy a jövőben kipróbálom. A keresztedzéseket nagyon fontosnak tartom, szerintem nagy mértékben hozzátesz a futóteljesítményhez.”

A sportoló nem sűrűn versenyez csapatban, ám a július végi K&H félmaratonin csapatban indult, és szép sikert ért el.

Győzelem csapatban a K&H félmaratoni váltóversenyén

„Megtiszteltetés, hogy két kiváló futó, Filó Edit és Kovács Zita felkért, hogy legyek a csapatuk tagja. Ez volt az első BSI-s versenyem, ahol váltóban futottam, lelkileg másként éltem meg, jobban izgultam, mint amikor egyénileg versenyzek. Mostanság mentálisan nehéz ráhangolódnom a megméretésekre, itt ez nem okozott problémát. Máskor a rajt után csak magamra koncentrálok, most az indulás után kívülről figyeltem a többieket, és vártam, hogy a váltás után másodikként megkezdjem a távomat. Nagy élmény volt, ráadásul megnyertük, így abszolút elégedett vagyok.”

Bogdándi Virág néhány hete a Telekom Vivicittán nagyszerű teljesítményt nyújtott, hét kilométeren 3:59-es átlagot hozott.

„A Telekom Vivicittán összetett számban indultam, szeretem a kombinált versenyeket, ilyenkor egy hétvége alatt többször állhatok rajthoz. Ezen az eseményen két nap alatt kétszer indultam, figyelnem kellett, mert mindig jól akarok teljesíteni, ám ilyenkor nem szabad teljesen kifutnom magam, mivel vannak még további versenyszámok. Szeretem az ilyen szituációkat, amikor mentálisan nagyon képben kell lenni, az erőtartalékokat okosan beosztani. Az első napi hét kilométerem várakozásokon felül sikerült, 3:59-es átlagot produkáltam. Másnap volt egy tíz kilométeres távom, amelyen már éreztem az előző napot, ráadásul nagyon meleg is volt.

Mindkét számban abszolút harmadik lettem, összetettben pedig az első helyen végeztem.

Egy kicsit szomorú voltam, mert végül az összetett kategóriát nem díjazták, annak ellenére, hogy úgy volt meghirdetve. A hét kilométeremre nagyon büszke vagyok, tudtam, hogy bennem van ez a teljesítmény, most sikerült kihozni magamból.”

A 29 éves hölgy július elején élete első nemzetközi versenyén nagyszerű időt futott.

„Az ausztriai Gletscher Marathon volt az első nemzetközi esemény, amelyen részt vettem, már nagyon vártam, hogy rajthoz állhassak egy külföldi félmaratonin. Imádom az alpesi környezetet, gyönyörű tájon futottunk. Előtte éppen Párizsban jártam üzleti úton, így Franciaországból érkeztem a versenyre.

A hektikus időszak ellenére fejben nagyon rendben voltam a verseny alatt, 1:27:33 lett az időm, ami hat perccel jobb, mint az addigi legjobb félmaratonim.

Ez a teljesítmény abszolút második helyet,illetve korosztályos aranyérmet jelentett. Felfoghatatlan volt ez az eredmény, ha csak egy-két percet tudtam volna javítani, már azzal is boldog vagyok, úgyhogy nagyon büszke vagyok erre a teljesítményemre.”

Augusztusban kicsit pihen, de az Aldi női futógálán ismét rajthoz áll Bogdándi Virág

A következő megméretésre szeptemberben kerül sor, addig a pihenésé és az edzéseké a főszerep.

„Most a szeptemberi Aldi női futógálára készülök. Augusztusban elutazom nyaralni, és egy kicsit szeretnék a többi szabadidős tevékenységnek is hódolni. A júliusom versenyekben elég sűrű volt, így nem jutott sok időm másra, ráadásul nem vagyok annak a híve, hogy minden hétvégén rajthoz kell állni. Az edzések természetesen továbbra is kőkeményen zajlanak, csupán versenyekben lesz szünet. Az Aldi női futógála is többrajtos erőporóba lesz, egy nap háromszor kell indulni, két és fél, öt, valamint tíz kilométeren. Tavaly kisebb sérüléssel küzdöttem a verseny alatt, ennek ellenére sikerült nyernem, a célom pedig természetesen a címvédés.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.