BLOGRA FUTOTTUNK Régi vicc: fussunk, mert jól esik!

Van, aki szereti, van, aki picit fél tőle – egy biztos, nyári zivatarban, viharban kocogni különleges élmény. Ki szeret edzés, verseny közben elázni?

Az utóbbi hetekben teljesen kiszámíthatatlan az időjárás. Az egyetlen, amire számítani lehet, hogy semmi sem biztos, amit jósolnak. Mi, futók, viszonylag jól tudunk ehhez alkalmazkodni, nincs azzal semmi probléma, ha szakadó esőben nyargalászunk. Ahogy olvasom a blogokat, elég sok versenyt megnehezített az épp alatta vagy előtte való nap leszakadó ég, de egy futó alkalmazkodik, nem nyavalyog, általában felkészül minden eshetőségre.

Mostanában rutinná vált, hogy futás előtt megnézem, mit jelez az időjárás-applikáció, mert ha vihar közeledik, elhalasztom az edzést.

A viharok, felhőszakadások nem mindig akkor jönnek, amikorra meg vagyon írva az applikációban, néha egész váratlanul érkeznek. Így fordulhat elő, hogy a telefonom nem jelzi az esőt, és ragyog a nap, amikor elkezdek készülődni. Azonban ahogy kimegyek a kertbe melegíteni, már szemerkél, és hogy, hogy nem, futás közben meg ömlik. Újra elővettem a vízálló kis tasakomat, ami a szép emlékű terepezéseim idejéből maradt meg, hogy a viszonylag új, ámde nem vízálló telefonomat védjem, a többi nem számít. Ruha, cipő megszárad, smink vízálló (reggel még úgysincs rajtam), a hajam meg max feltűzöm utána – kit érdekelnek a loknik? Egyébként sokszor futottam már szakadó esőben, de valahogy mindig az ultrabalatonos élményeim ugranak be, hogy ott mennyiszer szétáztunk már; mintha elő lenne írva, hogy ezen a versenyen a 22-23 óra alatt essen, sőt inkább szakadjon az eső.

Vajon októberben is elázunk, úgy, mint tavaly? Most már fogadni mernék rá, hogy igen 🙂

 

BARATRUNNING.COM
Belus Tamás a magyar válogatott tagjaként vett részt a Spanyolországban rendezett skyrunning világbajnokságon. Az elnevezés nagyjából tükrözi, milyen terepen rendezik ezeket a versenyeket, helyenként Tamásnak is nehézséget okozott a vékony gerincen haladni. Esett is egy nagyot, de aztán sikerült visszazárkóznia a mezőnyhöz, és végül 11:33:52 órás idővel teljesítette a 68 kilométeres távot!

 

ROADRUNNERDIARY.WORDPRESS.COM
Kis Reni rég indult futóversenyen, de mivel a Runaway által szervezett kihívások a kedvencei, nem hagyhatta ki a WTF Szentendrét! A 12 kilométeres távra nevezett be – bár nem erre akart – , és remekül helytállt; az emelkedőkön spórolt az energiával, lefelé viszont nyomta, ahogy a csövön kifért!

 

ULTRAKELEK.WEBNODE.HU
Hernádi László indult a korinthosz.hu versenyen, az igencsak embert próbáló 160 kilométeres távon.

Ráadásul előtte néhány héttel szembesülnie kellett a rossz hírrel, hogy talpibőnye-gyulladása van, ezért mindent bevetett, hogy a megfelelő edzésmennyiség is meglegyen, viszont a talpa is javuljon annyit, hogy végigfuthassa a távot.

Olyannyira jól sikerült a felkészülés, hogy húsz órán belül teljesítette a kihívást!

 

KMKOVEK.BLOG.HU
Belus Fruzsi indult az Ensport Vértes Trailen, de edzője tanácsára edzésként kellett végigfutnia, hiszen ez szükséges ahhoz, hogy a későbbi versenyen csúcsformában legyen. Ezt tudomásul véve örömfutásban volt része, sok ismerőssel találkozott, jót terepezett, bandázott, evett-ivott a végén!

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

A frissítésre igenis oda kell figyelni!

KREMLICZA LEVENTE

A frissítésről már többször írtam, és más edzők, tapasztalt futók is rengetegszer hangsúlyozzák a fontosságát, mégis sokaknál probléma a megfelelő folyadék- és tápanyagpótlás. A hétvégén két versenyen önkéntesként frissítettem a futókat, és a hőség bizony komolyan próbára tette őket, gyakran még a rövidebb távokon is. Nagy különbség volt azok között, akik elegendő folyadékot, szénhidrátot és elektrolitot vittek be a teljesítés közben, illetve akik túl keveset, vagy csak sima vizet ittak. Több versenyzőn is látszott, hogy közel van a rosszulléthez, és volt, aki ennek ellenére sem volt hajlandó semmilyen szénhidrátot, ásványi sót tartalmazó „csemegét” bevinni. Szerencsére a legtöbben elfogadták a frissítőket, és többnyire sikerült is annyira visszahozni őket, hogy stabilan befejezzék a versenyt. Kis odafigyeléssel és tudatossággal erre nem lett volna szükség. Érdemes komolyan venni a frissítést, sok problémát lehet vele elkerülni, és így az egészségünket sem kockáztatjuk a hőségben.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.