Ultrafutás

Százhatvan kilométer kézi mérővel

Pénteken 13 órakor elrajtol a Szekszárd–Baja–Szekszárd útvonalon zajló Korinthosz mezőnye. Az idén először kiírt 160 km, azaz 100 mérföld hitelesített pálya lett, s kvalifikálhat a jövő évi Spartathlonra.

A hazai ultrafutás egyik kedvelt versenye a Korinthosz. Hogy miért? A Baja és Szekszárd közötti 81 kilométeres táv remekül modellezi a Spartathlon első szakaszát, amely Athéntól Korinthoszig tart. A hazai verseny útvonala igazán spártai körülményeket „biztosít”, merthogy ingerszegény és forró, ahogyan a főszervező Márkus Öcsi fogalmaz: „igazán ultrára van hangolva”.

És ha már van Magyarországon egy ilyen jellegű verseny, miért is ne fejelnék meg még 80 kilométerrel, és miért is ne lehetne ez a Spartathlon egyik előszobája a világ jó néhány ultraversenye között?

Hogy mi kellett ahhoz, hogy kvalifikációs lehetőséget jelentő pályává váljék a Korinthosz?

„A nemzetközi ultrafutó-szövetség szabályainak megfelelően kellett lemérni és hitelesíteni a pályát. Kézi mérőberendezéssel kellett letolni a 160 kilométeres távot, amelyet a sokak által jól ismert Pignitzky Péter tett meg. Ez egy háromnapos folyamat volt” – folytatta a főszervező, aki bízik benne, hogy a 160 kilométer bemutatkozása nagy sikert arat, s a verseny ezzel a távval Közép-Európa közkedvelt ultraviadalai közé küzdi fel magát.

A szervezők hazai és külföldi kommunikációja célt ért, hiszen már most több európai klasszis is lehetőségként tekint a pénteki eseményre (őket hamarosan külön cikkben mutatjuk be), amelynek szintideje 24 óra, s amelynek mezőnye együtt érkezik majd a szekszárdi célba a csúsztatott rajtú 80, illetve 40 kilométeres verseny részvevőivel.

„A versenyzőinket díszvacsora keretében szeretnénk megünnepelni. Minden egyes teljesítőnket egyenként szólítjuk színpadra, ott vehetik át a befutóérmet, a 160 kilométert teljesítők pedig az amerikai ultrafutó-hagyományokra is hajazva egy övcsatot kapnak” – tette hozzá Márkus Öcsi.

A Korinthosz távjai:

160 km. Rajt: augusztus 10., 13 óra: Szekszárd–Baja–Szekszárd

80 km. Rajt: augusztus 11., 1 óra: Baja–Szekszárd

40 km. Rajt: augusztus 11., 8 óra: Keselyűs–Szekszárd

Bővebb információ: korinthosz.hu
(A versenyre már lezárult a nevezési határidő)

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.