Gyaloglás

Szerethető mostohatestvér

Sokan nem tartják sportnak a gyaloglást, pedig remekül készíti fel szervezetünket a komolyabb mozgásformákra, és egyáltalán nem csak az idősebbeknek javasolt. De hogyan űzzük helyesen?

Számos mozgalmasabb szabadidős sport létezik a gyaloglásnál: futás, úszás, kerékpározás, túrázás, futball, kosárlabda, és az extrém sportokról még nem is beszéltünk. Egy elvitathatatlan előnye azonban mindenképp akad: ez a legegyszerűbb testmozgás, ami kortól függetlenül bármikor elkezdhető. A rendszeres gyaloglás segít csökkenteni a testsúlyt, jobb lesz tőle a közérzet, és fittebbnek érzi magát az ember. És akár alapozásnak is tekinthető.

„A gyaloglás kiválóan felkészíthet a futásra – mondja Monspart Sarolta, korábbi tájfutó világbajnok, aki az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata réven rendszeresen szervez gyaloglóeseményeket. – Aki azzal a céllal jön le, hogy szeretne futni egy maratont, félmaratont vagy akár csak tíz kilométert, annak is először a gyaloglást javasoljuk. Fusson száz métert, gyalogoljon száz métert, majd ezt a kettőt váltogassa folyamatosan. Aki motivált, fiatal, nem túlsúlyos, az gyorsan túlléphet a gyalogló szakaszokon és összeállhat neki a futás.”

A gyaloglás, mint szabadidős tevékenység, főként az idősek kikapcsolódási formája, de azok számára is kiváló lehet, akik betegségből épültek fel, túlsúlyosak, esetleg valamiért nem futhatnak. Gyalogolni lehet gyorsan és lassan, de aki lassabban megy, az sem sétál. A járás, gyaloglás, sétálás fogalmak sport szempontból nem egymás szinonimái.

Monspart Sarolta szerint a nevetés a sportban is nagyon fontos

„Fizikailag leírva nagyjából ugyanazok. Az ember gördül a talpán, egyik lábát emeli, aztán mindig a másik következik, a kétballábasok sem tudják eltéveszteni, melyik bal lábuk mikor jön. A tempó és a kéztartás azonban eltér.

A gyaloglásnál derékszögben tartjuk a karokat a test melletti síkban, ha mozgatjuk, a lábak is gyorsabban haladnak, és több kalóriát használ fel a szervezet.”

A gyalogláshoz nem kell más, mit egy kényelmes sportcipő, ami sok évig hű társunk lesz. Ha pedig egyedül nem szeretünk gyalogolni, csatlakozzunk klubhoz. Monspart Sarolta a Normafánál és a Margitszigeten is szervez ilyet, az eseményeken nem ritka, hogy ötvenen-hatvanan vesznek részt. És hogy miért jó egy ilyen „gyaloglóparti”?

„Ez egy igazi közösségi élmény. Sokan már jóval a megadott időpont előtt ott vannak, és beszélgetnek. Indulás előtt mindig tartunk egy kis gimnasztikát, bemelegítjük a csípőízületet, térdet, bokát, mindent, ami kell a gyalogláshoz. Aztán tempó szerint szétválunk kisebb csoportokra.”

A gyaloglóesemények célja főként az idősebbek aktivizálása. Azok, akik koruk miatt az idejük nagy részében otthon egyedül ülnek, itt igazi társadalmi életet élhetnek, megbeszélhetik, melyik piacra mennek, mit főznek, mi foglalkoztatja éppen őket.

„Mi vagyunk a nulláról egyre lépés. A gyaloglásokat több módon is próbálom feldobni, minden alkalomra összegyűjtök érdekes tényeket, amelyek az adott nappal kapcsolatosak. Ezek lehetnek komoly évfordulók, mint a mohácsi csata, de olyan hülyeség is, mint hogy Diana hercegnő azon a napon csalta meg először a férjét. A humor nagyon fontos része az életnek, addig jó az embernek, amíg tud nevetni.”

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.