Szilvási Péter spártai reménye

A tavalyi sikeres Ultrabalaton-teljesítéssel kvalifikálta magát a 2020-as Spartathlonra Szilvási Péter, aki nagyon bízik benne, hogy megrendezik a legendás görögországi versenyt

Ismerősnek tűnhet a bevezető néhány mondata, hiszen sok hobbifutó története kezdődik úgy, mint Szilvási Péteré: „Kétezertizenkettőben egy barátom unszolására húztam először futócipőt, és teljesítettem életem első szigetkörét. Ezután már nem volt megállás, sorban jöttek a különféle futóversenyek, félmaratoni, majd maratoni távokon. Belekóstoltam kicsit a triatlonozás világába is, sikerrel teljesítettem néhány féltávot és egy Ironman-távot is.”

A folytatás azonban nem a háromtusázás, hanem a hosszútávfutás irányába hajlott. A legnépszerűbb képmegosztó közösségi portálon „Kétszázhúszfelett” néven ismert sportoló amatőr sportpályafutása persze nem vett nagy fordulatokat, mert ő is olyan célt tűzött ki maga elé, mint rajta kívül még sokan mások – viszont neki volt elszántsága, ereje, türelme végigmenni a szó szerint is hosszú utakon.

„Három évvel ezelőtt határoztam el, hogy szeretném teljesíteni országunk ikonikus ultratávú futóversenyét, az Ultrabalatont – ettől függetlenül egyáltalán nem tekintek magamra ultrafutóként, mivel nincs semmi olyan eredményem, ami ezt alátámasztaná.

Azt szoktam mondani, hogy elsősorban ultratávokon rajthoz álló hobbifutó vagyok.”

Az eddig elért eredményei közül nem szívesen emel ki egyet sem a magyar Hoka csapat tagja, Szilvási Péter szerint ugyanis ahogyan egy szülő sem tud különbséget tenni a gyermekei között, úgy a hosszú távokra vállalkozó futó sem szelektál: neki a jó eredmény éppen akkora tanulság, mint a rosszul sikerült vagy a feladott verseny.

„Ahhoz, hogy elérjek oda, ahol most vagyok, kellett az összes megméretés, amelyen eddig részt vettem. Ha bármelyik kimaradt volna, most nem tartanék ott, ahol.

Szívesen emlékszem vissza az első versenyeimre, de élénkebben az Ultrabalaton emléke maradt meg bennem.

Habár az időm nem lett acélos, a teljesítés feledhetetlen. Amúgy a futópályafutásom során egyetlen esemény volt, amit kénytelen voltam feladni: két éve a Balaton Szuper Maratonin amatőr hiba miatt kényszerültem a partvonalon kívülre: rossz cipőt választottam a távra. Persze a rosszban volt valami jó is, azóta az ultrafutók között oly népszerű Hokában futok, s tavaly már minden gond nélkül teljesítettem a négynapos balatoni kihívást. De nem szeretném kitörölni az emlékeimből a feladott versenyt sem, mert azt vallom, hogy vagy tanulunk, vagy haladunk.”

Szilvási Péter el sem tudja képzelni, hogy edző irányítása nélkül dolgozzon, s szerencsésnek mondja magát, hiszen a hosszútávfutókörökben elismert szakember, Szilágyi Tibor készíti fel a versenyekre.

Ami pedig a közeljövőt illeti: az Ultrabalaton sikeres teljesítése alapot, sőt kvalifikációt is adott a legendás görögországi versenyre, a Spartathlonra. Szilvási Péter egyelőre csak bízik benne, hogy a koronavírus-járvány csillapodásával, reménybeli elmúltával szeptember 25–26-án megrendezik az Athén és Spárta között zajló 246 kilométeres ikonikus versenyt, amelynek rajtlistáján már ott szerepel az ő neve is.

„Rengeteget jelent számomra, hogy van, aki a részleteket egészként látja, és tudja, mit, miért és hogyan teszek. Futás terén a fejlődésem nagy részét az elmúlt három évben értem el.

Jelenleg nyolcvan és százhúsz kilométer között futok hetente, és ha tehetem, inkább napközben, délelőtt és az esetek döntő többségében egyedül edzek, mert így tudok a legjobban figyelni a feladatra.

A saját tempómat futom, a saját démonjaimmal küzdök meg közben, mint ahogyan a versenyeken is.”

A tudatos edzésmunka ellenére néhány sérülés utolérte már Szilvási Pétert, így a rendszeres futások mellett a keresztedzésekre is nagy gondot fordít az eredményesség érdekében.

„Heti három-négy erősítés és nagyjából ugyanennyi külön nyújtás van előírva az edzéstervemben. Tehát ez jóval többet jelent, mint a futás utáni gyors ötperces nyújtás. Az életkoromból kifolyólag a futásban hosszú távú céljaim vannak. Még van honnan és van hova fejlődni, ezért nagyon fontos, hogy sérülésmentesen tudjak készülni. Szeretnék lefutni olyan maratonit, ahol az átlagkilométerek négy perc alattiak, az Ultrabalatont pedig huszonnégy óra leforgása alatt próbálom meg teljesíteni.”

Állóképességi sportolók esetében a frissítési taktikán helyezések múlhatnak, így Péter az évek során ezen a téren is gyakorlatot szerzett.

„Megtanultam, hogy a frissítésen áll vagy bukik az eredmény. A nem megfelelő frissítés első jele az alulmotiváltság és a »Kell ez nekem?« kezdetű gondolatok. Ha a futó ezt nem tudja időben észlelni, könnyen feladás lehet a vége, pedig valójában éhes vagy szomjas.

Saját tapasztalataim szerint a versenyzők többsége a táv első részén betartja az előírt frissítést, de ez valahol négy-öt óra elteltével elkopik, és nyolcvan-száz kilométer környékére előjönnek a problémák a fent említett tényezők miatt.

Mumusom nincs a frissítésben. Az évek alatt kipróbáltam sokféle terméket, volt, amelyik nem vált be, de szerencsére megtaláltam azokat, amelyeket a mai napig is használok. Hat óránál hosszabb versenyeken már eszem szilárd táplálékot, például sós vajas kenyeret vagy akár főtt ételt is. Az abszolút kedvencem viszont a citrom. Helyre rázza az agyamat, és ébren tart a következő frissítőpontig. A versenyek végén pedig a jó nagy pizza a jutalmam, már ha kibírom ébren. Nem egyszer előfordult, hogy mire kihozták a tésztát, elaludtam – mint ahogyan tavaly az UB után is.”

Tizennégymillió forintos álomverseny

Szilvási Péter szereti a többnapos versenyeket. Idehaza ilyen kategóriában a Balaton Szupermaraton jön szóba, így elkezdett külföldi programok után kutatni. Szembejött vele a World Marathon Challenge, amelynek különlegessége, hogy hét nap alatt hét maratonit kell teljesíteni a föld hét kontinensén. A nevezési díj 39 900 euró (körülbelül tizennégymillió forint), úgyhogy egyelőre marad a BSZM.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.