Újra csúcsforgalom a Kékestetőn

Még lehet nevezni a június 1-jén sorra kerülő Kékes Csúcsfutásra, amelyet 22. alkalommal rendez meg a Budapest Sportiroda. Az idén a rendezők csúcslétszámú részvételre, mintegy két és fél ezer indulóra számítanak.

„Kénytelenek voltunk limitálni az indulói létszámot, mert többen egyszerűen nem férnének el a befutó helyéül kijelölt Kékestetőn – újságolta a szombati versennyel kapcsolatban Tamás Krisztián, a Budapest Sportiroda marketingigazgatója. – Az idén először kellett bevezetnünk a kétezer-négyszáz fős indulói létszámkorlátot, amely a helyszíni nevezések miatt még tovább is emelkedhet. Úgy néz ki, hogy ez lesz minden idők legnépesebb Kékes Csúcsfutása.”

Az ország legnagyobb hegyi futóversenyén nemcsak hobbisportolók, hanem profi triatlonosok és futóatléták is elindulnak. Csere Gáspár, a BEAC 27 éves maratonistája, aki a 2016-os riói olimpián is részt vett, tavaly megnyerte a Kékes Csúcsfutást.

„Mindenképpen nagy kihívást jelent ezen a versenyen elindulni, kétszer is meggondolnám, hogy újra benevezzek – kezdte a visszaemlékezést a tavalyi bajnok. – Kell hozzá némi felkészülés, na meg persze kedv is, mert elég kemény menet, főleg a végén. Aki rendszeresen indul hegyi futóversenyeken, annak meg sem kottyan, de aki a sík terephez van hozzászokva, annak fel kell kötnie a gatyáját.”

fotók: futanet.hu

A nem mindennapi futóverseny érdekessége, hogy a résztvevőknek Mátraházáról indulva aszfalton futva kell a 11.6 kilométeres távot teljesíteniük, ami elsőre ugyan nem hangzik nehéznek, de ha figyelembe vesszük a rajt és a cél közti 671 méteres szintkülönbséget, akkor azonnal érthetővé válik, miért is embert próbáló a verseny.

„Az még hagyján, hogy a futópálya – egy rövid szakasztól eltekintve – fokozatosan emelkedik, de Mátraháza után különösen meredek az út, ott tíz-tizenegy százalékos az emelkedő” – emlékeztetett Tamás Krisztián.

Csere Gáspár szerint a közel 12 km-es távval úgy lehet sikeresen megbirkózni, ha jól beosztjuk az erőnket, és mindvégig takarékolva futunk. „Az első nyolc kilométeren, amely nem annyira durva, inkább mentálisan kell erősnek lenni, és ha ez megvan, az utolsó három kilométer már biztosan sikerülni fog, főleg, ha az energiánkkal erre az utolsó szakaszra tartalékoltunk” – avatott be a sikeres futótaktikába az olimpikon.

A felkészüléssel kapcsolatban Csere Gáspár megjegyezte, csak azok induljanak, akik sík terepen már legalább egy félmaratonit teljesítettek, a nagyon kezdők inkább be se nevezzenek.

„Akkor is végig lehet futni a versenyt, ha valakinek nincs előtte ideje dimbes-dombos terepen edzeni, viszont számolnia kell azzal, hogy a táv teljesítése szenvedés lesz. A budapestieknek a Kékes Csúcsfutás előtt érdemes a Budai-hegyekben, a Normafánál vagy a Gellérthegyen gyakorolniuk. Elég, ha öt-hat alkalommal tartós ideig futnak hegyi terepen, ami már bőven elég lehet a túléléshez.”

És hogy mitől különleges még az esemény?

„Ez az egyetlen hazai futóverseny, amelynek a befutója a legmagasabban helyezkedik el, 1014 méteren, a célkaput pedig öt méterrel a Kékes csúcsa előtt állítottuk fel. Aki befut a célba, annak rögtön lehetősége nyílik arra, hogy megérinthesse a hegycsúcson lévő követ, és fotót készíthessen magáról” – jegyezte meg Tamás Krisztián.

Akik nem tudják a helyszínen megnézni a versenyt, a bsi.raceinfo.hu weboldalt vehetik igénybe. Tamás Krisztián örömmel újságolta, hogy az oldalon található különleges webes alkalmazásnak köszönhetően a verseny minden mozzanata nyomon követhető lesz. „Látni lehet majd, hogy egy adott futó éppen hol jár és várhatóan mikor fog célba érkezni. Ezen kívül meg lehet majd nézni a versenyzők részidejét és a célba érkezők idejét is.”

Rajt: 2019. június 1., 11:15 óra, Mátrafüred, Béke utca
Rajtolás: 500-600 fős csoportokban, 1-1,5 percenként
Útvonal: Mátrafüred–Mátraháza–Déli sípálya–Kékestető
Hossz: 11.6 km
Szintkülönbség: 671 m

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán
Végig azt hallgatta, hogy a negyedik helyen halad, ám magabiztosan győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.