Ultramagyar

A Csupasporton – természetesen! – gyakran foglalkozunk az ultrafutással, hiszen a nagy versenyeken induló honfitársaink évtizedek óta szép sikereket érnek el. A Nemzeti Sportban megjelent publicisztika a hosszútávfutás országra gyakorolt – érzelmi – hatásáról, a szakág menedzselésének puritán lehetőségéről fest képet.

Változnak az idők, de az érzelgősség marad – ráadásul karácsony táján az ember hajlamos a szokásosnál is érzékenyebben reagálni a világ történéseire. Talán a téli szürkeség, a lelassult, hidegbe dermedő idő is teszi, hogy a fantáziavilágba egyre jobban befurkássza magát egy-egy, az esztendő számvetéséhez kötődő érzés. Az utóbbi években például azt vettem észre, hogy a mániákus hobbivá terebélyesedő futás témakörében decemberben megszaporodnak a gondolatmorzsák. A hosszú kocogások közben újabban azon merengek, vajon mennyit érzékelünk és mennyit raktározunk el magunkban mi, magyar milliók a hozzánk hasonlóan a mindennapok sodrásában élő, hétköznapi emberek országszolgálatából.

Nehéz időket élünk mostanság, s nyilván a gyógyítók és nem a hobbifutók vannak fókuszban, ugyanakkor számomra továbbra is követni és szeretni való emberek, akik most is a saját erejüket és elszántságukat gyarapítják a békésebb időkben rendezendő versenyekre.

S miközben általában a profi sport bűvöletében képesek vagyunk önfeledten ünnepelni győzelmet, továbbjutást, és gyarló módon szeretjük a siker értékét forintosítani (egy-egy érem, kupa, egyéb trófea ennyi és ennyi milliót ér), aközben most talán átválthatjuk az amatőrök dicsőségét is, mondjuk – érzelemre.

 

Lubics Szilvia

 

Itt vannak magyarságunk e különös figurái, akik valami rendhagyó küldetéssel a lelkükben futnak száz, olykor kétszáz vagy annál is több kilométert. Ráadásul nemcsak maguk mögött hagynak ilyen irdatlan távolságokat, hanem vannak olyan bátrak és elszántak, hogy elsőként (vagy közvetlenül az első magyar mögött másodikként) érnek a célba. Mondják, az ilyesfajta bolondéria magán­ügy: felnőtt emberként kiszakítani az időt a pihenésből, a hosszú, monoton edzések és a lelket is próbára tévő viadalok miatt elszakadni családtól és picit a valóságtól is, nem hétköznapi, ennél durvábban fogalmazva nem teljesen normális eset.

Tényleg nem az, viszont rendkívül lelkesítő.

Talán bizony még azoknak is, akik amúgy egy kilométert le nem futnának, nemhogy huszonegyet, negyvenkettőt, százharmincat vagy kétszáznegyvenhatot. S nem véletlenül írtam e számokat egymás után:

Miközben a félmaratoni és maratoni távon manapság esély sincs arra, hogy világraszóló eredményt érjen el a magyar ember lánya és fia, aközben a száz és kétszáz, olykor háromszáz kilométer felett ennek a kis országnak a szülötte – legyen nő vagy férfi – csodákra képes.

S nemcsak egyszeri csodára, hanem évről évre, sőt immár évtizedről évtizedre ismétlődőre. Ám miután a hosszútávú futásnál vannak populárisabb sportágak, a gyermekkorunktól a felnőtté válásig szinte észrevétlenül siklottunk el az ultratávok magyar dicsőségei mellett. De azért a rendkívüli tettek és a tettekhez kapcsolódó legendás nevek megmaradtak az emlékezetünkben. Az NB I-es futball-összefoglalók s nagyobb sportesemények blokkja után olykor-olykor szerényen bekerült a régi Telesport-híradásokba a Spartathlon-dicsőségekről szóló beszámoló, a hajdanvolt Bécs–Pozsony–Budapest szupermaratonin elért sikerek eredménye. Az esti sporthírek kapcsán a televízió képernyőjére tapadva, ha már csak fél szemmel figyelve is, de láttuk, hogy az utolsó rövid, filmes összefoglaló narrációja alatt megviselt arcú nők és férfiak küzdik magukat előre az országutak mentén. A történeteknek azonban így is megvolt az üzenetértékük: az eszméletlenül hosszúnak tetsző két-háromszáz kilométeres futásban a magyarok jók, sőt nagyon jók.

 

Bérces Edit

 

Na szóval, biztos vagyok abban, hogy ha a negyvenes-ötvenes, azaz erőteljesen focibeállítottságú korosztály tagjai közül valaki leporolja az emlékpolcait, akkor – visszagondolva – ismerősen cseng majd Bontovics Tímea, Bérces Edit, Sipos István, Kis-Király Ernő, Bogár János, Vozár Attila neve. A nyolcvanas, kilencvenes, majd a kétezres évek elején ők voltak a magyar futóhősök, akik győztesként értek célba a négy-, öt-, hat- vagy akár hétmaratonis távon. S ugyanígy kultikus alakja volt és maradt is a magyar életnek Monspart Sarolta, akit tájfutósikerei kapcsán őriz a magyar sportrajongói lélek, sőt, ha van valaki, aki a hobbifutás kapcsán rengeteget tett e kis hazáért empátiájával, emberségével, ügyszeretetével, és aki százezrek példaképe, hiszen minden olyan eseményen szerepet vállalt, ahol biztatni kellett a távval küzdőket, akkor az Saci néni, és így ő – immár a Nemzet Sportolója – nem hagyható ki semmilyen, a hobbisporttal kapcsolatos felsorolásból.

A névsor pedig korántsem teljes, ám a legendák révén szeretnék oda kilyukadni ezzel a történettel, hogy a hosszútávfutás öröksége vagy inkább örökítése egyben a magyar élet része (hungarikum, ugyebár), amit bizonyít, hogy nem csupán azok a nyolcvanas-kilencvenes esztendők, hanem az interneten vibráló újkor is sorra produkálja az ultrás diadalokat.

Lubics Szilvia, Maráz Zsuzsanna, Bódis Tamás, Csécsei Zoltán nagy futásai és sikerei az előbb említett „nagy öregekéhez” hasonlóan a kétezres éven jócskán túl is hirdetik szerte a világban a magyar tehetség, kitartás és győzni akarás jó hírnevét.

Spartathlon-győzelmek, világbajnoki helyezések, arany- és ezüstérmek, világranglista-elsőségek fényesítik azt az utat, amelyen a magyar ultrafutók már sok-sok éve, évtizede haladnak, miközben – és ez lenne ennek az írásnak a másik „üzenete” – maguk után húznak ezer, százezer, de lehet, immár millió hétköznapi embert is, akik a hozzájuk hasonló családanyák és -apák, kétkezi munkások nagy futásain, sikerein, de leginkább életpéldáján keresztül mozdulnak meg nap nap után.

 

Bogár János. Fotó: Tumbász Hédi

 

Kocognak, futnak – a maguk örömére. Ha már a nagy győzteseinktől is ugyanezt látták.

Márpedig az ilyesféle példakövetés a mai világban meglehetősen szokatlan, egyáltalán, az önerősítő sportolás is mintha kezdene kimenni a divatból, és mégis, ez az önsanyargató, szinte lehetetlen küldetést ígérő ultrafutás egyre többeket vonz. (Az persze más kérdés, hogy valójában ki marad a pályán, ki az, aki vállalja, hogy hosszú esztendőket szakítson ki az idejéből arra, hogy mindennap fusson, eddzen). S miközben a világ a sztársportolók tetteit zengi (a profizmus vonzó: siker, pénz, csillogás), itt van a küzdelem a kilométerekkel, amely körül nincs nagy csinnadratta, csupán futógatya és futócipő van, s a szabadidőből kihasított magányos órák a mindennapi edzésekre a meló, a család, a bevásárlás, a főzés, a mosás, a kerti barkácsolás mellett. S a különbség is pontosan ez, hiszen a legérzelmesebb magyar sikerágazatban (ultrafutás) nem adnak pénzt a sportolásért, ellenben elég sokba kerül: felszerelés, nevezési díj, utazás, szállás, frissítés, s bizony még az is előfordulhat, hogy féltávnál derül ki, az a sok kifizetett forint „repült a kútba”… A hétköznapok áldozatát is érdemes tehát mérlegre tenni, amikor arra gondolunk (vagy arról írunk), milyen jó, amikor dagadhat a keblünk, hogy évről évre arról hallhatunk, magyar induló ért célba elsőként a legendás Spartathlonon – megelőzve oroszt, amerikait, németet, spanyolt, japánt, lengyelt, franciát, britet, brazilt, argentint, vagyis tulajdonképpen az egész világot…

 

Csécsei Zoltán

 

Mert amúgy nem nézünk a teljesítés mögé (miért is tennénk, ha hobbisportról van szó?), holott micsoda lelki és testi energiabefektetés kell ahhoz, hogy valaki lefussa a 246 kilométert, azaz majdnem hat maratonit teljesítsen egyben úgy, hogy szinte a rajttól a célig a háta mögött tudja a tekintélyes létszámú mezőnyt.

Tulajdonképpen csak ennyit akartam most megírni. Illetve, a végére hagytam a legfontosabb részletet, ami már hónapok óta zötyög velem együtt a napi kocogásaim során: egy aprócska cikkben olvastam, hogy talán a legmagyarabb és az idehaza egyre nagyobb tömegeket megmozgató ultrafutás úgy vághat neki 2021-nek, hogy versenyszervezésre, időmérésre, szakágfejlesztésre, menedzselésre, marketingre, utaztatásra, erre és arra lesz másfél millió forintja.

Egész évre…

A címlapfotón: Bódis Tamás és Maráz Zsuzsanna

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az előírt napon nincs mese, edzeni kell! – Bátyai Évának a futóverseny a fesztivál
Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.