Hegymászás

A tiltott csúcs meghódítása

Nem mindennapi feladatra vállalkozott Edurne Pasaban. Az egyik leghíresebb hegymászó hölgy célja, hogy négy helyi nővel meghódítson egy olyan csúcsot, ahol eddig elméletileg csak férfiak járhattak.

A negyvenöt éves Edurne Pasaban volt az első nő a világon, aki mind a tizennégy nyolcezrest megmászta, ezúttal pedig arra vállalkozott, hogy négy nepáli nővel meghódítja a 7031 méter magas Saipalt. Hogy miért akkora szenzáció ez? Nos, azért, mert a helyiek hitvilága szerint a hegy a hindu istenek és istennők lakóhelye, ahova a „tisztátalannak” tartott, másodrangúként kezelt nők nem mehetnek fel. A nagy fokú társadalmi diszkrimináció csak Nepál ezen területén ennyire erős, például a Mount Everest csúcsára eddig is szabad volt az út a kalandvágyó hölgyeknek.

„A célom, hogy változtassak a régióban tapasztalható diszkrimináción, és bizonyítsam az ott élő nőknek, hogy nem alsóbbrendű lények, és nem szabad hagyniuk, hogy elnyomják őket. A tervek szerint készítünk egy dokumentumfilmet is, amelyet aztán több filmfesztiválon szeretnénk bemutatni.” – mondta Pasaban, aki október elején vágott neki a „tiltott” expedíciónak.
Hozzátette, egyáltalán nem volt könnyű dolga, a félelem sok nőt visszatartott attól, hogy vállalja a nem mindennapi kalandot.
Pasabannak azonban nemcsak emiatt lesz kihívás a történelmi expedíció: ez lesz az első jelentős mászása azóta, hogy tavaly áprilisban megszületett a kisfia, Max.

„Még csak tizennyolc hónapos, és nem tagadom, elsősorban miatta bizonytalankodtam, hogy belevágjak-e ebbe az egészbe – folytatta. – Most már úgy mentem el otthonról, hogy tudom, mindenképpen vissza kell térnem, mert a kisfiamnak szüksége van rám.”.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.