Hegymászás

Befejeződött a Gasherbrum-expedíció

Suhajda Szilárd és Klein Dávid elindult Magyarországra, miután az elmúlt két hétben tett csúcstámadásuk sikertelenül zárult a Karakorumban – véget ért az idei Kalifa Himalája Expedíció.

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 támogatásának keretében idén három nyolcezer méternél magasabb csúcsra is megpróbált feljutni magyar hegymászó. Tavasszal Varga Csaba a 8586 méter magas Kancsendzöngát vette célba, előtte azonban az alaptáborban az éppen öt esztendeje elhunyt Erőss Zsolt és Kiss Péter tiszteletére állított emléktáblát. Az erdélyi sportember nem ért fel a csúcsra, miként az ugyanebben az időszakban próbálkozó Klein Dávid sem a 8027 méter magas Sisapangmára.

 

Suhajda Szilárddal sem volt idén kegyes az időjárás. Forrás: Kalifa

 

Nyáron aztán kezdetét vette a Gasherbrum-expedíció, amelynél Suhajda Szilárd arra vállalkozott, hogy a Hidden Peak (Gasherbrum I) és a Gasherbrum II közös alaptáborában mindkét csúcsra felkapaszkodik, sőt a terv szerint a Hidden Peak-ről csupán a kettes táborig ereszkedik, s onnan folytatja útján a G II-re. A vállalkozáshoz csatlakozott Klein Dávid is, aki a sikertelen Sisapangma-expedíciót követően Nepálban maradt, s bevárta Suhajda Szilárdot. Természetesen mindhárom hegymászó pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül próbált feljutni a csúcsokra – eredménytelenül.

Csaknem 130 napot követően tehát véget ért a Kalifa Himalája Expedíció 2018, Suhajda Szilárd és Klein Dávid már el is hagyták a Gasherbrum alaptáborát, s ha minden a tervek szerint halad, augusztus 4-én már Magyarországon lehetnek.

A két héttel korábbi sikertelen csúcstámadást követően hét nappal, július 22-én a két magyar mászó felderítő expedícióra indult, s a 6500 méteren felállított kettes táborig jutottak, hogy felmérjék a valós időjárási körülményeket. Az előrejelzések ugyanis idén képtelenek voltak pontosan meghatározni a Karakorumban uralkodó időjárást, ennek következményeként a július 15-én indított csúcstámadási kísérlet meghiúsult.

 

A gleccseren nehezen kitaposott útvonal kezdett eltűnni
Forrás: Kalifa

 

A felderítő expedíció során bebizonyosodott, a Gasherbrum I felsőbb régióiban továbbra is nagy mennyiségű friss hó hullik, ráadásul az alaptábort és az egyes tábort összekötő, hasadékokkal szabdalt gleccseren kialakított útvonal is kezd eltűnni. Közeledve a mászóidény végéhez, illetve mérlegelve a helyzetet, a két sportember a levonulás mellett döntött, s vélhetően szombaton megérkeznek a Liszt Ferenc repülőtérre.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.