Csoda a hegyekben

Hat napot élt túl a tragédia után

Társa halálos zuhanása után hat napot töltött egyedül 6300 méteren az orosz hegymászó Alekszandr Gukov, az érte indult mentőexpedíció végül kedd reggel járt sikerrel.

Miután tavaly sikertelenül próbálkoztak, 2018 július elején egy orosz hegymászópáros, Szergej Glazunov és Alekszandr Gukov újra elindult a 7145 méter magas Latok I megmászására Pakisztánban.

De idén sem jártak sikerrel, a nagy vihar miatt hétezer méteres magasságból vissza kellett fordulniuk, de mivel lemerült a rádiójuk, nem tudtak jelezni az alaptábornak, hogy baj van, így csak később indulhatott meg a keresés utánuk.

Kiderült, hogy ereszkedés közben, 26-án az egyik mászó, Glazunov lezuhant és szörnyethalt, Gukov viszont életben maradt, de kötél és felszerelések nélkül 6294 méteren ragadt, élelem és víz nélkül.

A bekarikázott részen ragadt Gukov

A környéken lévő hegymászók kivétel nélkül felajánlották segítségüket a mentésben, miután a kereső helikopter kiszúrta, és innentől kezdve az lett a fő kérdés, hogyan hozzák le.

Gukov végül hat napig maradt csapdában a Latok sziklafalán

NNem tudott rendesen vizet melegíteni, élelme nem volt, és a lavinák folyamatosa letarolták a hegyet körülötte.

Gukov itt töltött hat napot

 

A 42 éves orosz hegymászót magyar idő szerint kedd reggel a pakisztáni hadsereg helikopterével sikerült lehozni hat sikertelen kísérlet után. Azonnal Skarduba szállították egy katonai kórházba, a beszámolók alapján jól van.

Fotók és részletes beszámoló: mountain.ru

Magyar tragédia a Mount Blanc-on

Lezuhant és életét vesztette egy 40 éves magyar hegymászó az Alpok legmagasabb hegyén, a 4810 méter magas Mont Blanc olasz oldalán, miután egy kőomlásban elvesztette az egyensúlyát. A kötelet, amelynek segítségével 33 éves brit társa talán megtarthatta volna, a lezuhanó kövek elvágták, így a magyar mászó több száz métert zuhant és szörnyethalt. Társa a kötél elszakadása miatt nem zuhant utána, és sikerült túlélnie a tragédiát.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.