Hrutka szerzetesekkel focizott a Himaláján

A korábbi válogatott labdarúgó, Hrutka János minden olyan sportot igyekszik kipróbálni, amelyre korábban nem volt lehetősége. Két éve a Mount Everesten járt, és amint ideje engedi, a Mont Blanc-t is megmássza.

A fejes- és szabadrúgásgóljairól híres Hrutka János aktív játékos-pályafutása után sem távolodott el a sporttól. Rendszeresen jár futni, korábbi klubtársával, Lisztes Krisztiánnal pedig már a félmaratoni távot is teljesítette. Ahogyan fogalmaz: „Futás közben az ember teljesen kikapcsol, és olyankor jutnak eszébe a legjobb ötletek.”

A futás mellett olyan sportokat is kipróbált, melyekről korábban álmodozni sem mert.

„Amikor szögre akasztottam a focicsukát, végre eljött az ideje, hogy kipróbáljak minden olyan sportot, amely a profi szerződésem miatt addig tiltólistán volt – mondta a „Rudinak” becézett egykori labdarúgó. Mindig is féltem a bungee jumpingtól, mégis leugrottam a kétszázhúsz méter magas Verzasca Dam duzzasztógát tetejéről, amely Európa legmagasabb kötélugró helye.”

Hrutka igazi „nagy dobása” azonban nem egy ugrás, hanem egy mászás volt: 2017-ben a Mount Everesten járt, ahol egy kéthetes túra keretében feljutott a Kala Patthar 5643 méteres csúcsára.

„Belső indíttatásból vágtam neki ennek a kalandnak. Már régóta érett bennem az elhatározás, hogy olyan dolgokat vigyek véghez, amelyek lelki feltöltődést és új impulzusokat nyújtanak. A gyerekeim születését követően két évvel ezelőtt volt lehetőségem először arra, hogy hosszabb időt legyek távol tőlük, és nekivágjak a Mount Everestnek” – mesélte.

Jóllehet egy amatőr számára kemény felkészülést igényel egy ilyen hegyi túra, Hrutka Jánosnak, aki játékoskarrierjét követően mindvégig edzésben maradt, csupán arra kellett figyelnie, hogy megőrizze állóképességét:

„A kiutazás előtt nagyon figyeltem arra, hogy többet eddzek, mint általában, és a túravezetővel is több alkalommal konzultáltam arról, mire kell majd számítani a magaslati levegőn.”

Egy ilyen hegyi túrán azonban vannak olyan események, amelyekre nem lehet előre felkészülni. Az egykori futballista elmondta: a 3500 méteres magasság már meglehetősen igénybe veszi az ember szervezetét, aminek következtében hat kilót veszített testsúlyából.

Ami különleges erőpróba volt, hogy 4000 méter felett pedig már napi két fájdalomcsillapítót kellett szednie ahhoz, hogy leküzdje fejfájását, és eljusson a kitűzött célig. Elmondása szerint meglehetősen kimerítő és megterhelő volt az a tizennégy nap, amit a világ legmagasabb hegycsúcsai között, a komfortzónáján kívül kellett eltöltenie. Amikor pedig elérkezett a holtpont, az örökzöld Fradi-nóta tartotta benne a lelket: „Küzdeni mindig, feladni soha!”

„Nálam is eljött az a pillanat, amikor szellemileg annyira elfáradtam, hogy feltettem magamnak a kérdést: miért is vagyok én itt? Ilyen állapotban még a legapróbb részlet is könnyen kiboríthatja az embert. Mivel soha életemben nem adtam fel a magam elé kitűzött célokat, így most is összeszorított foggal lendítettem át magamat azon a kritikus ponton, amelyet a fizikai leterheltség váltott ki belőlem.”

A megannyi nehézség és megpróbáltatás mellett azonban vidám pillanatok is akadtak a túra alatt.

„Négyezerkétszáz méter magasságban egy kolostor közelében volt a szálláshelyünk.

A kolostor melletti lankás területen volt egy focipálya, ahol az ottani szerzetesek éppen fociztak. Nekünk se kellett több, kihívtuk őket egy barátságos meccsre.

Életemben még soha nem játszottam olyan magasságban, mint akkor, főleg nem szerzetesruhában játszó ellenféllel szemben.”

Azok közül, akik teljesítették a túrát, van, akinek egy életre elég volt a hegymászásból. Másképpen vélekedik erről Hrutka János, aki temérdek erőt merített az Everesten szerzett élményekből.

„Nem vitás, annyi lelki tartást adott ez a túra, hogy a hazaérkezést követően azon kezdtem el gondolkodni, mikor állok neki újra hegyet mászni. Nagy szerepet játszott ebben az is, hogy a Mount Everesten többek között találkoztam Klein Dáviddal és Suhajda Szilárddal, akik egy hegymászó csoport tagjaként éppen csúcshódításra indultak. A csoportból néhány emberrel megbeszéltük, hogy közösen másszuk meg a Mont Blanc-t, ez a következő célkitűzésem.”

Kép forrása: rtl.hu

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.