Klein és Suhajda ismét a K2-re indul

Három évvel az előző, sikertelen expedíciót követően Klein Dávid és Suhajda Szilárd a nyáron újra megpróbál feljutni a Föld második legmagasabb hegyének 8611 méter magas csúcsára.

Csupán három 8000 méternél magasabb hegycsúcson nem járt eddig magyar hegymászó, akik közül Klein Dávid és Suhajda Szilárd most a K2 megmászásával próbálkozik.
A két sportember másodszor próbálja feljuttatni a magyar zászlót a 8611 méter magasan lévő csúcsra, hozzáadott oxigén és teherhordók segítsége nélkül. Először három évvel ezelőtt próbálkoztak, de a hegy felső szakaszán lavina söpört végig, és senki sem jutott fel a csúcsra – idézte fel a keddi budapesti sajtótájékoztatón Klein Dávid.
Az idei expedíción az úgynevezett Abruzzi-útvonalat követik. Az egyes akklimatizációs körök során az alaptábor felett kisebb táborokat építenek ki, ezekben élelmet, sátrat hagynak hátra, közben szervezetüket is hozzászoktatják a ritkább légkörhöz. Várhatóan három-négy akklimatizációs kört terveznek a csúcsmászás előtt.

 

Klein Dávid otthon érzi magát a nyolcezresek között

 

Suhajda Szilárd tavaly a Gasherbrum I és II meghódításával próbálkozott, de a zord időjárási körülmények miatt visszafordult. A sportember a keddi sajtótájékoztatón kiemelte, a K2 az egyik legszebb, ugyanakkor az egyik legveszélyesebb hegy, nagyon zord időjárással, a környéken is egyedi mikroklímával. Többtucatnyi hegymászó vesztette már itt az életét, az emberi szervezet 8000 méter felett már napi tízezer kalóriát éget el, vagyis egy ilyen expedíció jellemzően tízkilós súlyvesztéssel jár.

Klein Dávid is úton volt 2018-ban, tavasszal a Sisapangmán próbálkozott, majd nyáron csatlakozott Suhajda Szilárdhoz és a Gasherbrum-expedícióhoz. Most kiemelte a hegy tiszteletének fontosságát, ezért az augusztus elejére tervezett ereszkedés közben lebontják maguk után a táborláncot, és minden általuk hátrahagyott szemetet eltávolítanak a hegyről.

 

Suhajda Szilárd felkészült a rideg körülményekre

 

Zájer Attila, a TV2 Média Csoport ügyfélkapcsolati igazgatója elmondta, műsoraikban és online platformjaikon végigkövetik Klein Dávid és Suhajda Szilárd útját a felkészüléstől a csúcshódításon át a hazatérés pillanatáig. A két sportoló expedíciójának összefoglaló filmjét a Spíler Tv csatornáján láthatják majd a nézők.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.