Hegymászás

Klein Dávidék már a kettes táborban

Elindult a Gasherbrum I csúcsa felé Suhajda Szilárd és Klein Dávid, az időjárás továbbra is kedvező, s már a kettes táborban pihennek, hogy kedden újult erővel folytathassák a felfelé vezető utat.

Az előzetes tervnek megfelelően Suhajda Szilárd és Klein Dávid július 15-én, vasárnap éjfél körül elindult a Gasherbrum I és II közös alaptáborából, hogy néhány napon belül feljusson az előbbi, 8080 méter magas hegy csúcsára. A kedvező időjárási feltételeknek is köszönhetően a két magyar hegymászó reggelre már az 5900 méteren kialakított egyes táborban volt, hétfő reggel pedig tovább is indultak a 6500 méteren lévő kettes táborba.

Előreláthatólag a rövid pihenőt követően ismét éjjel indulnak a Gasherbrum I (Hidden Peak) legveszélyesebb szakaszának tartott japán kuloár felé, igaz, néhány nappal korábban éppen ezt a hóval és jéggel borított meredek sziklafalat kötelezték be, vagyis remélhetőleg gyorsabban és biztonságosabban mászhatnak tovább.

Továbbra is Klein Dáviddal és Suhajda Szilárddal tart két olasz, Mario Vielmo és Giampaolo Corona, illetve egy német hegymászó is, valamennyien oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül próbálkoznak a csúcs elérésével.

Ha minden az előzetes terv szerint halad, kedden elérhetik a 7200 méteren lévő hármas tábort,

ahonnan július 18-án, helyi idő szerint a késő délelőtti órákban érhetnek fel a Hidden Peakre, majd visszatérnek a hármas, esetleg a kettes táborba – mindezt körülbelül 20 órán belül.

Remélhetőleg szerda délelőtt már a Gasherbrum I csúcsán állhatnak a magyarok

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 támogatásával úton lévő két magyar sportember közül Suhajda Szilárd terveiben szerepel, hogy a Hidden Peakről leereszkedve, nem tér vissza az alaptáborba, hanem célba veszi a 8035 méter magas Gasherbrum II-t.

Képek: Kalifa Himalája Expedíció 2018

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.