hegymászás

Lezáratlan ügy, közel a sarkkörhöz

Egy évvel a sikertelen csúcstámadást követően dr. Neszmélyi Emil visszatér a Denalira, hogy Észak-Amerika legmagasabb hegyét meghódítva újabb lépést tegyen a Hét földrész hegycsúcsai sorozatban. Interjú!

Miként mindig, ezúttal is egyedül?

Budapestről igen, nem várok senkire, mert nem szeretnék késlekedni – mondta dr. Neszmélyi Emil, a Magyar Olimpiai Bizottság etikai és jogi bizottságának tagja, aki június 13-án Brüsszel, Chicago és Anchorage érintésével utazik Alaszkába, s aki 2016-ban az északi, kevésbé kedvelt, veszélyesebb oldalról jutott fel a Csomolungma 8850 méter magas csúcsára, egyébként civilben ügyvédként dolgozik, nem mellékesen asztmás. – Tavaly talán két héttel később próbálkoztam, és az időjárás legyőzött. Hasonló ezúttal is előfordulhat, de a korábbi indulással esélyt adtam magamnak a sikeres mászásra.

Ennyire kinézte magának a Denalit?

Kettőnknek van egy lezáratlan ügye, márpedig a Seven Summits-sorozat teljesítéséhez szükséges a Denali legyőzése is.

Nagyon nehéz hegy, mert bár csak hatezer-százkilencvennégy méter, az alaptábor és a csúcs között nagyobb a távolság, mint a Mount Everesten.

A Denali Nemzeti Parkban szigorúan a tiszta mászás engedélyezett, vagyis teherhordók és előre elhelyezett kötelek nélkül, önerőből lehet közlekedni, így a harminc-negyven kilós hátizsák mellett a magunk után kötött szánt és a rajta lévő pluszterheket is cipeljük, s olykor nem ritka a térdig érő hó sem. Ugyanakkor a Denali kiváló terep a felkészülésre, ha valaki az Everestre a déli oldalról szeretne feljutni.

A Hét Földrész-sorozatban négy csúcsot már teljesített

Két évvel korábban már járt az Everesten, mégpedig északról. A Denali mennyiben követel meg más felkészülést?

Tavaly elegendő volt a két évvel ezelőtti edzettségem, s nem a felkészülésemen múlt, hogy nem sikerült. Az időjárást az északi sarkkör közelsége, illetve a Csendes-óceán, a Bering-tenger és a Jeges-tenger feletti légmozgások is befolyásolják. Teljességgel kiszámíthatatlan, milyen ciklon csap le és mikor. Ebből a szempontból az Everest kiszámíthatóbb, legfeljebb egy-két órás időjárásbeli változás lehetséges, de ha Alaszkában elromlik az idő, akkor valóban tombol a vihar, éppen ezért a fokozott pszichés felkészülés is elengedhetetlen. Mivel idén korábban indulok, valószínűleg hidegebb lesz, de ekkor talán még nem indult meg az olvadás, s annyira nem veszélyesek a gleccserhasadékok, amelyek úgy hatvan-hetven méter mélyek is lehetnek.

Édesanyjának elmondta, mire készül?

Persze.

Az Everestre négy éven keresztül teljes titokban készítettem fel magam, s csak a sikeres ereszkedés után hívtam fel, hol is vagyok valójában.

Nos, azóta úgy gondolja, ha a fia már járt a világ legmagasabb hegyén, a többi hipp-hopp megmászható. Pedig egyrészt ez nem igaz, másrészt szeretnék végre olyan expedíciót, amikor nem kell másokat menteni a hegyről. A Seven Summits-sorozatban részemről erre még nem volt példa.

Négy csúcs már tarsolyban

Dr. Neszmélyi Emil június 13-án, szerdán indul Budapest, Brüsszel, Chicago és Anchorage érintésével Alaszkába, s az előzetes tervek szerint július elején kísérelheti meg a csúcstámadást. A Denali az ötödik sikeres mászása lehet a Seven Summits, vagyis a Hét Földrész hegycsúcsai elnevezésű sorozatban. Értelemszerűen a cél, hogy valamennyi, a hét kontinensen található legmagasabb hegyet meghódítsa, korábban a Mount Everest (Ázsia), a Kilimandzsáró (Afrika), az Elbrusz (Európa) s legutóbb, decemberben az Aconcagua (Dél-Amerika) már sikerült. Az Alaszkában található Denalin egy évvel korábban már próbálkozott, de a szélsőséges időjárás és egyik mászótársa súlyos sérülése miatt az expedíció helikopteres evakuációval végződött.

 

Az Elbruszon 2017 szeptemberében

 

A hét legmagasabb

Geológiai értelemben hat kontinens az elfogadott, de kiterjedése és mászási lehetőségei miatt a magaslati hegymászásban Észak- és Dél-Amerika külön földrésznek tekinthető. A Seven Summits-sorozatot elsőként az amerikai Richard Bass teljesítette 1985-ben, s bár korábban kilenc csúcs szerepelt a listán, később Reinhold Messner véglegesítette. A Mount Everesten oxigénpalack nélkül elsőként csúcsra érő odél-tiroli osztrák hegymászó ugyanis hét magaslatra szűkítette a listát, mivel időközben elfogadottá vált, hogy a Kaukázusban, Grúzia határán elterülő Elbrusz nem Ázsiához, hanem Európához tartozik, így viszont a Mont Blanc (4808 méter) kiesett a körből, illetve az Ausztrália és Óceánia térségében a Puncak Jaya (4884 méter) kiszorította a Kosciuszkót (2228 méter).

Az Argentínában található Aconcagua Dél-Amerika legmagasabb hegycsúcsa.

A Reinhold Messner által kijelölt hetes lista.

Afrika – Kilimandzsáró, 5895 méter

Antarktisz – Vinson, 4892 méter

Ausztrália,Óceánia – Puncak Jaya, 4884 méter

Ázsia – Mount Everest, 8850 méter

Európa – Elbrusz, 5642 méter

Dél-Amerika – Aconcagua, 6961 méter

Észak-Amerika – Denali, 6194 méter

 

 

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.