Lengyel Ferenc is nyolcezresre készül

A Kalifa január második felében jelenti be, merrefelé veszi az irányt ebben az évben, annyi azonban biztos, hogy 2019-ben a sportemberrel próbálja öregbíteni a magyar hegymászósport hírnevét.

Lengyel Ferenc egyre magasabbra szeretne jutni, az idén vélhetően valamelyik nyolcezres csúcsot célozza meg a Kalifa segítségével. Az egykori idegenlégiós korábban az Alpokban található négyezres hegyeket vette célba, s 2017-re mind a 82 csúcsot elérte – a Mont Blanc-t tizenkétszer is.

Tavaly már a hétezres magaslatok felé vette az irányt, s augusztus 4-én felért a Pamír hegységben, a kirgiz-tádzsik határon magasodó Lenin-csúcsra (7134 méter), sőt a 7010 méteres Khan Tengrit (Egek Ura) is célba vette, de elhúzódó gyomorrontása megakadályozta a sikeres csúcstámadásban.

A magánszervezésben útnak induló Lengyel Ferenc teljességgel önerőből próbálkozott, szegényesebb felszereléssel, az idén azonban a Kalifa támogatásával jobbak az esélyei.

„A nehézség szempontjából a magasság nem egyedüli tényező, a K2 vagy az Annapurna például kifinomultabb technikai tudást igényel, mint a Mount Everest megmászása – jelentette ki Biró Dániel, a Kalifa kommunikációs menedzsere. – Bár a Himalája Koronája küldetésre továbbra is elsődleges célként gondolunk, ez nem jelenti azt, hogy a hegymászás kapcsán kizárólag nyolcezres hegyekben látunk perspektívát.”

A Kalifa 2018-ban is szervezett expedíciókat a Himalájába: áprilisban Varga Csaba indult a Kancsendzöngára (8586 méter), ahol emléktáblát állított az akkor öt éve elhunyt Erőss Zsolt és Kiss Péter tiszteletére. A nagyváradi hegymászóval párhuzamosan Klein Dávid a Sisapangmával (8027 méter) próbálkozott, de május közepén a rossz időjárási körülmények miatt visszafordult. Ugyanakkor nem Magyarország, hanem a Karakorum felé vette az irányt, ahol Suhajda Szilárd a Gasherbrum I és II megmászását tűzte ki maga elé, s ketten szerettek volna feljutni – sikertelenül.

A Kalifa tehát Lengyel Ferencet próbálja segíteni 2019-ben egy nemes cél elérésében. A sportembert jobban megismerhetik a Csupasporton kedden megjelenő interjúban.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.