Magyar hódítás a Lenin-csúcson

A Kalifa Alpin Csapat nemcsak Varga Csaba csúcshódítására lehet büszke, hanem Lengyel Ferencére is, ő ugyanis a napokban elérte a több mint 7000 méter magas Lenin-csúcsot.

Lengyel Ferenc ugyanazon a napon, július 19-én mászta meg a 7134 méteres Lenin-csúcsot, amikor Varga Csaba felért a 8080 méteres Hidden Peak csúcsára.

Lengyel csak az alaptáborba visszaérkezve tudott hírt adni sikeréről a csapat vezetőjének, Sarhan Omarnak – a kommunikáció az egész expedíció alatt bizonytalanul működött.

Még július 16-án, kedden indult a csúcs felé, elmondása szerint nagyon fárasztó volt a csúcstámadás utolsó szakasza, a 6100 méteren kialakított 3-as táborból tíz órás mászással érte el a csúcsot, rengeteg hó nehezítette a haladást, ezért is van kevés csúcssiker idén a Leninen.

Egy másik magyarral, Lenkei Zoltánnal együtt jutott fel a csúcsra, az ereszkedés hat órán át tartott.

Lengyel Ferenc és Héjja Bálint június 29-én indult el a Liszt Ferenc repülőtérről, de útközben a csomagjaik elkeveredtek, így néhány napos csúszással érkeztek meg a Lenin-csúcs alaptáborába, ahol megkezdték az akklimatizációs folyamatot.

Az eredeti terv, a Lenin-csúcs első magyar megsíelése Héjja betegsége miatt meghiúsult. Lengyel azonban úgy döntött, egyedül is folytatja az expedíciót. Bár tavaly már megmászta a Lenin-csúcsot, a 7134 méteres hegy kiváló előakklimatizációs csúcsként szolgál az őszi 8000-es expedíciójához.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.