„Normális esetben már rég halott lennék”

Húsz évvel ezelőtt a világon hatodikként mind a tizennégy nyolcezrest megmászta a spanyol Juanito Oiarzabal, aki hatvanhárom évesen sem tett le arról, hogy még egyszer véghezvigye a nem mindennapi bravúrt.

Idén húsz éve, hogy a baszk Juanito Oiarzabal (a képen jobbra) megmászta a 8091 méter magas Annapurnát, s ezzel 1999. április 29-én ő lett a világon a hatodik, aki mind a tizennégy nyolcezres csúcsra feljutott, és egyike volt annak a három embernek, aki mindezt oxigénpalack nélkül vitte véghez. Igaz, mint mondja, akkoriban eszükbe sem jutott ilyesmi.

Azzal azért ő is tisztában van, hogy a rutinja mellett a szerencsének is köszönheti, hogy megannyi veszélyes megpróbáltatás és kaland után hatvanhárom évesen arról mesélhet, milyen tervei vannak a jövőre nézve. Mert bizony azok is vannak, nem is akármilyenek, de erről kicsit később.

„Normális esetben, a statisztikák alapján olyasvalakinek, mint én, aki negyvennyolc expedíción vett részt a Himalájában, már rég halottnak kellene lennie. Nagyon nagy szerencsém van, hogy továbbra is itt lehetek, és remélem, a szerencsém a jövőben is kitart” – mondta.

Mindazonáltal túlzás lenne azt állítani, hogy megúszta súlyosabb sérülések nélkül, 2004-ben a K2 megmászása után fagyás miatt az összes lábujját amputálni kellett. Ám ez sem akadályozza meg abban, hogy túl a hatvanon megpróbálja azt, ami eddig még soha, senkinek nem sikerült, vagyis hogy kétszer is megmássza mind a tizennégy nyolcezrest.

Annyira pedig nincs is messze ettől, már csak négy csúcsra kellene ismét feljutnia, a Dhaulagirire (8167 m), a Nanga Parbatra (8126), a Sisapangmára (8027), és a Broad Peekre (8051). Igaz, 2016-ban a Dhaulagiri megmászása közben vérrögök keletkeztek a tüdejében, vagyis az egészségi állapota és a kora nem biztos, hogy lehetővé teszi a vállalkozás befejezését.

„Azért még nem mondtam le róla, de nem tudom, képes vagyok-e megcsinálni – fogalmazott. Hatvanhárom éves vagyok, nyilvánvaló, hogy nem az az ember vagyok már, aki fiatalabb koromban voltam, de teljesen nem akarok lemondani erről.”

Oiarzabalnak tüdőembóliája volt, amit kezelni kell, ezért úgy van vele, majd meglátja, milyen állapotban lesz jövőre. De az biztos, hogy ha megpróbálhatja, már biztos, hogy szüksége lesz oxigénpalackra a mászáshoz.

„Korábban mindig kritizáltam az ilyesmit, de az én helyzetem más – tette hozzá. – Viszont leszögezném, hogy személyes indíttatásról van szó, csupán magam miatt szeretném még egyszer megmászni az összes nyolcezrest. Senkinek semmit nem akarok ezzel bizonyítani. És ha nem sikerül, azzal sincs gond, akkor megmászok majd néhány hat-hétezres hegyet. ”

Visszaugorva kicsit az időben, azt is elárulta, mikor határozta el először, hogy meghódítja mind a tizennégy nyolcezres csúcsot. Egyáltalán miért, és hogyan jutott ez valakinek eszébe a nyolcvanas évek közepén?

„1985-ben másztam meg a Cso-Ojut, de akkor még meg sem fordult a fejemben, hogy megmásszam mind a tizennégyet. Először a tizedik után gondolkodtam el azon, hogy meg kellene próbálni. Persze akkoriban még minden más volt, nem voltak szponzorált expedíciók, mint manapság.”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.