Sherlock Holmes a Himalájában

Alapvető, hogy kiemelkedő teljesítményeinket feltüntessék valahol, ahol mindenki jól láthatja. Érdekes, hogy a nepáli himalájai hegymászásban ezt az igényt olyasvalaki elégítette ki, aki maga sosem mászott hegyeket, statisztikusként viszont megkerülhetetlenné vált: az amerikai Elizabeth Hawley.

Elizabeth Hawley az Egyesült Államokban, Chicagóban született 1923-ban, egyetemi tanulmányait angol szakon végezte a Michigani Egyetemen, és az ötvenes évek végén egy világ körüli útja során jutott el Nepál fővárosába, az akkor még néhány százezer lakosú Katmanduba. A város olyan nagy hatást gyakorolt rá, hogy 1959-ben felmondott New York-i munkahelyén, és végleg odaköltözött, a következő években pedig külföldi tudósítóként dolgozott a Time magazinnak és a Reuters hírügynökségnek.

Utóbbinak 1963-ban tudósított az első sikeres amerikai Mount Everest-expedícióról, amely számára is fordulópontot jelent, érdeklődése ugyanis a Himalája csúcsai felé fordult, s bár maga sosem mászott hegyeket, elképesztő precizitása miatt mégis óriási tisztelet övezte a világ hegymászóközösségében. A hatvanas évektől visszamenőleg is elkezdte feljegyezni a nepáli nyolcezres mászásokat, és megalkotta a mai napig is abszolút mérvadónak számító Himalájai adatbázist. Megkerülhetetlenné vált, és mivel önként vállalt munkáját egy nyomozó lelkiismeretességével és alaposságával végezte, hamarosan ráaggatták a „hegymászóvilág Sherlock Holmesa” becenevet.

Mindig az objektivitásra törekedett, amellyel a magashegyi hegymászást is az elismert sporttevékenységek közé emelte, és hogy mennyire tisztelték tevékenységét, jó példa, hogy Reinhold Messner, a világ legismertebb hegymászója, aki 1986-ban elsőként jutott fel mind a tizennégy nyolcezresre, azt mondta egyszer egy interjúban, ha információ kell neki valamelyik nyolcezresről, Elizabeth Hawley-hoz fordul.

Elizabeth Hawley felbecsülhetetlen adatbázist hozott létre. Fotó: Bikash Karki/AFP

Remek személyes kapcsolatot alakított ki a vállalkozások vezetőivel és tagjaival, de a tényekben kérlelhetetlen maradt, emiatt egyik legjobb barátja, az Everestet 1953-ban elsőként megmászó Sir Edmund Hillary „egy darabka terror”-nak nevezte.

Miss Hawley valóban nem tágított, ha valamit nem talált rendben, a mind a tizennégy nyolcezrest hetedikként elérő olasz Sergio Martini 2000-ben azért mászta meg ismét a 8516 méter magas Lhocét, mert 1997-es csúcselérése vitatottként volt feltüntetve az adatbázisban.

Munkásságáért 2004-ben kitüntetést kapott II. Erzsébet brit királynőtől, de valószínűleg még ennél is jobban örült, amikor 2008-ban a francia Francois Damilano egy hegyet nevezett el róla Nepálban. Az első megmászás után a 6182 méter magas Pota Himalt keresztelte át Hawley-csúcsra.

Elizabeth Hawley 2018 januárjában hunyt el Katmanduban, kilencvennégy éves korában, felbecsülhetetlen értékű munkáját munkatársai folytatják.

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2019 novemberében.)

 

A Karakorum krónikása
Adatbázisát Elizabeth Hawley nem terjesztette ki valamennyi nyolcezres hegycsúcsra a Himalájában, a pakisztáni Karakorum hegyeinek (K2, Broad Peak, Gasherbrum I, Gasherbrum II, Nanga Parbat) csúcsmászásait ugyanis nem vezette. Erre a német Eberhard Jurgalski vállalkozott 1981-től, aki térképészeti szempontból is vizsgálni kezdte a területet, és ez alapján saját adatbázist hozott létre, amelyet internetes oldalán (8000ers.com) is nyilvánossá tett. Mára Hawley-hoz hasonlóan ő is nemzetközileg elfogadott szaktekintéllyé vált, többek között az ő véleménye tett pontot a magyar hegymászás történetében egyébként mérföldkőnek számító, 1987-es magyar Sisapangma-expedíció végére, miszerint honfitársaink nem a főcsúcson, hanem a valamivel alacsonyabb központ csúcson jártak.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tour de Hongrie: bizakodás és elégedettség
Heti aktuális: éjszakai kerékpártúra
Végre bringára pattanhattak
Futballsztárok a padel bűvöletében
Dekázás szélben, viharban a Szaharán át

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.