Tizennégy hegymászósztori – egy helyen!

Olvasóink hónapokon keresztül megszokhatták, ha kedd, akkor legendás történetek a hegymászásról. Sorozatunk befejeződött, de összegyűjtöttük valamennyi cikket: Mallory, Messner, uráli rejtély, Apa serpa és sok minden más!

Az elmúlt tizennégy hétben számos hegymászólegenda alakját elevenítettük fel, aki valamelyik cikkünkről lemaradt, egy kattintással most könnyen megtalálja.

 

Csaknem egy évszázada, hogy George Mallory társával örökre a Csomolungmán maradt, s meglehet, sosem járt a csúcson – de akkor is legenda marad, ha egyszer megtalálják elveszett fényképezőgépét.

 

Az őt megmenteni igyekvőktől néhány méterre hunyt el a 23 éves Toni Kurz, az Eiger rettegett északi falának legismertebb áldozata, aki három társával 1936 júliusában vágott neki a függőleges sziklarengetegnek.

 

Reinhold Messner egyet jelent a hegymászással, pedig pályafutása a Himalájában családi tragédiával kezdődött. Egy lavinában elveszítette öccsét, és sokan még mindig őt hibáztatják.

 

Két angol sportember csaknem tragédiába torkolló perui kalandja megváltoztatta a hegymászásról alkotott képünket. Simon Yates és Joe Simpson életben maradásának története az Andokból.

 

Csaknem három évtizede annak, hogy a legendás lengyel hegymászó, a világ legjobbjának tartott Jerzy Kukuczka a halálba zuhant a Lhoce déli falán, egy Katmanduban vásárolt kötél miatt.

 

A franciák történelmet írtak 1950-ben, amikor elsőként jutottak fel a 8091 méteres csúcsra, de az expedíció csak a hazatérés után vált érdekessé, mert kiderültek a vezető önzései és intrikái.

 

Csaknem hatvan évvel ezelőtt kilenc orosz fiatal indult az Uralba. Egy kivételével sosem tértek vissza, s bár holttestüket megtalálták, nem tudni, mi történt valójában azon az éjszakán.

 

Hermann Buhl két nyolcezresre is elsőként jutott fel, egyre ráadásul szólóban, ami egyedülálló a hegymászás történetében. A Nanga Parbat megmászása után négy évvel a Karakorumban hunyt el.

 

Az olasz Walter Bonattit jelenleg is a hegymászás legnagyobb alakjai között tartják számon, amihez sikeres csúcselérései mellett hozzájárult korai és váratlan visszavonulása is.

 

Sokáig a Mount Everest legnagyobb tragédiájaként tartották számon az 1996-ban történt eseményeket. Sőt a történtek továbbra is foglalkoztatják és megosztják a hegymászó-társadalmat. Rob Hall halála előtt még nevet adott gyermekének.

 

A Mount Everestre induló expedíciók hajnalán, a két világháború közötti időszakban hihetetlen tragédia rázta meg a hegymászóvilágot. Maurice Wilsont senki sem tudta lebeszélni lehetetlennek tűnő vállalkozásáról…

 

Ueli Steck: a jelenkor legjobb hegymászójának tartott „svájci gép” elképesztő sebességgel haladt a legnehezebb sziklafalakon is, de amikor senki sem számított rá, őt is utolérte a magányos halál.

 

A Mount Everest 8850 méter magas csúcsát megmászni óriási tett, néhány embernek azonban többször is sikerült. A legendás Apa serpának huszonegyszer, amely májusig rekordnak is számított.

 

A magashegyi hegymászás történetének egyik legdicsőbb fejezete a Mount Everest 1953-as első megmászása volt, amely akkoriban minden bizonnyal a leggyorsabb hírként söpört végig a világon.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.