Hegymászás

Suhajda Szilárd: visszatérés a Karakorumba

Interjú Suhajda Szilárddal, aki a Kalifa Himalája Expedíció 2018 segítségével június 7-én indul Pakisztánba, hogy megmássza a Gasherbrum I-et és a Gasherbrum II-t.

Miért éppen a Gasherbrum-csoport?

Tavasszal született meg a kisfiunk, ezért egyértelmű volt, hogy most nem tarthatok Klein Dávid mászótársammal a Sisapangmára, viszont az idén is szerettem volna eljutni egy expedícióra – kezdte Suhajda Szilárd, aki csütörtökön, június 7-én kora délután indul Pakisztánba a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről. – A Nanga Parbat a januári tragédia miatt egyelőre távoli cél, a K2-n korábban kétszer is voltam, és éppen eléggé félelmetes hegy, hogy még ne kívánkozzak vissza, ellenben legutóbb 2012-ben jártam a Gasherbrum-csoportban, szóval itt volt az ideje a visszatérésnek.

Hol helyezzük el a hegymászótérképen ezt a két hegyet?

Olyan közel helyezkednek el egymáshoz, hogy az alaptáboruk, sőt még az első magaslati táboruk is közös, viszont a G1 technikailag nehezebb, illetve lényegesen veszélyesebb, elsősorban a „japán kuloáron” való feljutás miatt. Az elmúlt években is számos balesetről érkezett hír, gyakori a gleccserhasadékba zuhanás, jelentős a lavinaveszély, de a statisztikák alapján a mászók nagy százalékban érnek el sikereket, elsősorban a G2-n. Utóbbi hegy technikailag könnyebb, de nem kevésbé megterhelő a mászás.

Suhajda Szilárd felkészült a rideg körülményekre

Lényeges a mászás sorrendje?

Elsődleges célom a Gasherbum 1 lesz, de ha meghiúsulna a csúcsmászás, a G2-vel akkor is megpróbálkozom. Mivel az expedíció célja, hogy mindkét csúcsra felérjek, fontos, hogy az akklimatizáció megfelelően sikerüljön, illetve a csúcsmászásokhoz szükséges időjárási ablak is kiemelt jelentőséget kap – persze a kedvező időjárás mindennemű hegymászás esetén kulcsfontosságú. A tervek szerint július közepén-végén kerülhetne sor a G1-csúcskísérletre, legalább egy héttel később pedig a G2 kerülne középpontba.

Egyedül megy?

Budapestről igen, de a Karakorumban csatlakozom egy nemzetközi expedícióhoz. Értesüléseim szerint körülbelül húsz mászó lesz a két hegyen.

Meglepte a lehetőség? Elvégre ha nem születik meg a gyermeke, még mindig a Sisapangma közelében lehetne Klein Dáviddal.

Testileg és lelkileg mindig igyekszem készen állni egy következő útra. Az elmúlt évek rendszeres edzéseinek köszönhetően szinten tartom az állóképességem, elsősorban terepfutással és országúti kerékpározással készültem a Pilisben, de gyakran evezőpadozom, illetve víz alatti úszással fejlesztem a légzéstechnikámat. Ötvenméteres medencében faltól falig egy levegővétellel úszom.

Az egészséges étrend a hegymászóknál is elengedhetetlen

Feltételezem, oxigénpalackot nem is visz magával.

Nincs szándékomban. A heggyel szembeni sportszerű módszerekben hiszek, csakis tisztán, saját magam testi és lelki kitartására támaszkodva, a hegymászás klasszikus értékrendjét képviselve mászom.

KÖZÖS TÁBOROK

A Gasherbrum I a Föld tizennégy 8000 méteres magasságot meghaladó hegye közül a tizenegyedik. A kínai-pakisztáni határon elterülő 8080 méteres vonulatot a XIX. század közepén K5 csúcsnak nevezték el, mint a Karakorum ötödik legnagyobb kiemelkedése, majd 1892-ben a Hidden Peak nevet kapta, utalva a nagy távolságra, vagyis hogy 1856-ban több mint 200 kilométerről meglátták a csúcsot.

A Gasherbrum I korábban a K5, majd a Hidden Peak nevet kapta

Modernkori ismert neve a Gasherbrum I, amelyet 1958-ban egy nyolctagú amerikai expedíció hódított meg először. A hegy közvetlen szomszédságában található a Gasherbrum II, amely 8035 méterével a tizenharmadik legmagasabb hegy a világon. A két kiemelkedés alaptábora és a hozzávetőlegesen hatezer méteren felállított egyes tábora közös, ezért az együttes mászással több hegymászó is próbálkozott. Elsőként 1984-ben Reinhold Messnernek és Hans Kammerlandernek sikerült úgy, hogy a két csúcsmászás között nem tértek vissza az alaptáborba regenerálódni.

 

TÍZ ÉVE MAGYAROK NÉLKÜL

A Gasherbrum II csúcsán 2006-ban járt legutóbb magyar hegymászó

Suhajda Szilárd többször is próbálkozott nyolcezres csúcsokkal, de eleddig csak a Broad Peak (8051 méter) tetején járt, 2014-ben. A Gasherbrum-csoporttal 2012-ben próbálkozott, de csak 6400, illetve 6800 méterig jutott, míg a K2-t 2015-ben és 2016-ban is célba vette – eredménytelenül. A Gasherbrum I tetején 2007-ben a Magyarok a Világ Nyolcezresein expedíció keretében dr. Csizmadia Péter, Csollány Katalin, Erőss Zsolt, Mécs László, Sterczer Hilda, Tarjányi István és Ugyan Anita járt, míg a Gasherbrum II-t 2003-ban szintén az imént említett expedíció tagjai – Ács Zoltán, Csíkos József, Csollány Katalin, Erőss Zsolt, Klein Dávid, Mécs László, Nedeczky Júlia, Ugyan Anita, Vörös László – hódították meg. Magánszervezéssel Maku László 2006-ban érte el a G2 8035 méteres csúcsát.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.