Bugaszeg: kedvező fenékviszonyok

A Balaton környékén is vannak kitűnő horgásztavak, íme egy a sok közül – a Bugaszegi horgásztó. Na de vajon lehet-e csónakból horgászni? Melyik halfajból van itt a legtöbb?

Ha a horgászember a Balaton környékén jár, aligha múlik el úgy nap, hogy ne gondolna arra, de jó lenne a nádasban pontyozni egyet, netalán csónakkal kimenni a nyílt vízre, és kapitális süllőt horogra csalni. Igen ám, de a Balaton környékén egyéb vizek is vannak, nem is akármilyenek! Ilyen például a Bugaszegi horgásztó. Halállománya mellett egyéb előnyei is vannak, nem mellékes, hogy jól megközelíthető, egészen közel van az autópályához, mégsem zajos, és abszolút természetes képet mutató víz.

Útvonalleírás: Kezdjük a lényeggel, a tó északnyugati sarkánál van a parkoló. A horgászok ide a legritkább esetben érkeznek busszal, merthogy buszjárat nem közlekedik ide, úgyhogy maradjunk az autónál, esetleg kerékpárnál. Az M7-es autópályáról – itt bringával nem érdemes száguldozni – a balatonboglári kitérőnél kell lejönni, majd az autópálya felett átívelő híd déli tövében jobbra, a helyi, jól ismert csárda felé. Innen három-négy perc, részben aszfaltozott, részben lekövezett úton a tópartig.

Fogható halak: Ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, balin, sügér, fekete sügér. Ha valaki szeretne nagy potykákat horogra csalni, esetleg otthonosan mozog a csukák rabul ejtésében, remek választás a Bugaszegi tó, amely több mint tíz éve áll ugyanannak a horgászegyesületnek a kezelésében, azóta meglehetősen bő, többgenerációs csukaállomány nőtt fel benne. Akad a szivar nagyságútól a félméteresen át egészen a kapitális példányig.

Helyi érdekességek: A víz átlagmélysége 1.5 méter. A fenékviszonyoknál ne elsősorban a szomszédasszony formás hátsójára, sokkal inkább a kemény, tőzeges, helyenként vékony iszapréteggel borított vízfelszín alatti rétegre gondoljunk. Akadók is vannak bőven, természetes jellegű, hátsó, déli része bokros, nádszigetes terület.

Horgászjegy ára: A felnőtt-tikett 3000 Ft, az ifjúsági 1300 Ft, a sport, pergető 2000 Ft, míg az éjszakai 4000 Ft-ba kerül. Ez utóbbira péntekről szombatra, szombatról vasárnapra, illetve ünnepnapra virradó éjszaka van lehetőség. Jegyváltás a tóparton lehetséges. Nem mellékes, hogy éjszaka csónakból horgászni tilos!

Fogható halmennyiség: A felnőtt napijeggyel 2 db nemes hal, és 3 kilogramm egyéb hal vihető el. Mindez ifjúsági napijegy esetén 1 db nemes hal, és 1,5 kiló egyéb. Érdekesség, a tó első versenyén összesen 616,88 kilogramm halat mérlegeltek, ez 439 darabból álló zsákmányt jelentett. Néhány éve a vendégeknek is lehetőségük van a csónakos horgászatra. A pergető horgászat megengedett, sőt, a halőrök kifejezetten kedvelik, ha valaki ragadozóhalakra pályázik.

Őszi nyitva tartás: Reggel 7 órától délután 16:30-ig.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.