Csalihalak lépre csalása

Egyesek spiccbottal fogják, mások kishálóval, megint mások a legkényelmesebb módot választják, s élve veszik meg a boltban. A méretes példányok elejtéséhez a kisebb halakat is fontos megbecsülnünk.

A legősibb csali

Speciális gumiból készült műhal? A legyek mozgását utánozó műcsali? Fenéket! Sokan még most is az élő csalira esküsznek, nem véletlenül. Ragadozó halaink fogásához a legősibb és legjobban bevált csali a kishal. Akár élő, akár élettelen állapotban felkínálhatjuk. A csalihalak értéke és értékmérői eltérőek.

Csalihalak típusai

Magyarországon a következő fajok jönnek számításba a leggyakrabban: küsz, bodorka, vörösszárnyú keszeg, kárász, ezüst kárász, naphal, valamint más keszegfélék ivadékai. Sorrendet meghatározni nehéz, néhány kiemelkedő tulajdonsággal azonban jellemezhetjük ezeket a halakat.

Ejtsük foglyul – de hogyan?

A csalihalat részben horoggal, részben hálóval fogjuk. Ha hálót használunk, más-más módszert alkalmazhatunk, attól függően, milyen csalihalat szeretnénk fogni. A csalihalfogó háló használata, különösen tiszta vízben, nem mindig eredményes. Ha zavaros a víz, a hálót rúd segítségével néhány méterre a parttól ajánlatos leengedni. Ha küszt szeretnénk fogni, a hálót csak néhány centiméterre süllyesszük le, a keszegfélékhez jobb a fenékre engedni. Keszeg, kárász esetén ajánlatos a hálóba kenyeret kötni, ez a háló fölé csalja a halakat. Tiszta vízben hálóval szinte lehetetlen a küszt megfogni. Ilyenkor a hálót nem óvatosan eresztjük a vízbe, hanem úgy ejtjük vagy dobjuk a víz felszínére, hogy csobbanjon. Néhány centiméteres süllyedés után nem függőlegesen emeljük fel a hálót, hanem nagy sebességgel húzzuk a vízben a part felé. Ily módon a szétrebbenő, majd összeverődő, megriadt halakból könnyebben zsákmányolhatunk.

Akklimatizálódás? Igen!

Biztosan sokan felnevetnek a csalihal és az akklimatizálódás szó együttes használatakor. Pedig fontos, különösen a téli horgászat idején. A szállított csalihalak vizét fokozatosan olyan hidegre kell lehűteni, hogy hőmérséklete azonos legyen ahhoz, amelyben a csalikkal horgászni kívánunk. Ha ezt nem tesszük, halaink akár másodpercek alatt elpusztulhatnak. Különösen fontos ez, amikor léken horgászunk érzékeny keszegfélékkel. A víz megfelelő lehűtése legalább fél órát igényel.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.