Frontokra felkészülni – irány a part!

Frontok jönnek-mennek, az elmúlt napokban hol sütött a nap, hol szállingózott a hó, hol pedig csöpögött, szakadt az eső. De vajon hogyan hat ez a halakra? Meghozza az étvágyukat, vagy kikészülnek, és elbújnak az iszapban?

A többség ki nem állhatja a változó időjárást!

Az idősebbeket alaposan megviseli, a fiatalabbak pedig nem tudják mit vegyenek fel, elég lesz a laza pulóver, kell-e kabát, esetleg sál, sapka. A horgászok azonban ilyenkor élnek igazán… Ha valaki odafigyel a frontokra, bizony a közelgő karácsony előtt telepakolhatja a mélyhűtőt friss halakkal. Lássuk, miként hatnak a frontok a halakra. Szögezzük le, a fogásokat tekintve inkább előnnyel szolgál a frontváltozás. A megelőző napokban a halak étvágya általában alacsony, a frontok ideje alatt jobban jönnek, utána pedig kimondottan harapósak.

Melegfront? Pipálásra felkészülni!
A horgászok között van, aki alaposan beleássa magát e „tudományba”. A melegfront légnyomáscsökkenést okoz, de a hőmérséklet emelkedik és ez meghozhatja a horgász szerencséjét. Hidegfrontbetörés előtt néhány nappal déli-délnyugatira fordul a szél, a levegő páratartalma ilyenkor jelentős mértékben megemelkedik. A légnyomás csökken, emiatt gázok szabadulhatnak fel az iszapból, így csökken a víz oldott oxigéntartalma. A pontyok ilyenkor gyakran csoportosulnak a felső vízrétegekbe, és úgynevezett pipálással próbálnak több oxigénhez jutni. Ezt a tevékenységet a partról jól megfigyelhetjük. Ezekben a napokban a halak táplálkozás szempontjából inaktívvá válnak, így a csalikra se nagyon harapnak.

Hidegfront? Irány a vízpart!
A hidegfronttal megérkezik a hűvösebb levegő, a szél általában északi, északkeleti irányú lesz. Az átvonulás ideje alatt és közvetlenül utána azonban ismét intenzíven táplálkoznak a halak. Tudományos alapokon nyugszik: a hidegfrontnak általában kedvező a hatással vannak a kapásra.

Esik az eső? Elő a kabáttal!
A felkészült horgász szekrényében legalább annyi horgászruha van, mint hétköznapi. A horgász öltözékre lehet százezreket is költeni, más a kínai boltokban kapható ruházattal oldja meg. Egy biztos, megéri megfelelő öltözékben akár záporban, zivatarban is nekiindulni. Az eső is hatással van az eredményre, oxigéndúsabb lesz a víz. A tapasztalat azt mutatja, hogy nyáron, kánikulai időben a délutáni 30 fokban többnyire hiába próbálkozunk. Egy-másfél méter mélységű tavaknál nincs sok értelme a kapásra várni, érdemes inkább hajnalban felkeresni a vízpartot.

Fúj a szél? Több az oxigén!
A horgászok alapjában utálják a szelet. Megnehezíti a halak partra csalogatását. A szél erőssége és iránya meghatározó a horgász számára. A gyenge, vizet fodrozó szellő azonban kedvezően hathat. Régi igazság: állóvizeken mindig széllel szembe érdemes bedobni a csalit. Persze, minden tónál, folyónál beszélnek arról, hogy melyik szél a jó, de az is igaz, hogy a nyári hónapokban a ponty legvalószínűbben a fújás irányában lévő parthoz lesz közel, függetlenül attól, hogy a szél meleg vagy hideg. Ezt úgy is mondják, „a szél a horgászra viszi a halat”. Ennek a magyarázata lehet, hogy nyáron a víz oxigéntartalma alacsony, ezért a halak azt a helyet keresik, ahol több az oxigén.

Csali kell, de milyen?
A csali kérdésében nagyon eltérőek a vélemények. Mindenki másra esküszik, mikor éppen mivel sikerült egy-egy pontyot horogra keríteni, legendák keringenek a különböző extrém csalikról, hetekig sörben áztatott kukoricáról, büdös gilisztáról, ánizzsal beáztatott kagylóbélről… Tapasztalatok szerint a hideg vízben édes, gyümölcsös csalival, melegben a büdösekkel lehetünk eredményesek, de mindig jó választás lehet a fűszeres is, amelyre azt szoktuk mondani: három évszakos.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.