Hetvenéves tokhalhoz kicsi a lék!

Idehaza Magyarországon is kezd beindulni a horgászidény, az amerikai Minnesota államban viszont már egy rekord is megdőlt, 198 centiméter hosszú tokhalat húztak partra. Nem is akárhogyan.

Idehaza egyre többen ülnek ki a Balaton partjára, kezdenek benépesülni a holtágak partjai, és a Dunán is egyre másra üldögélnek a csónakokban a horgászok. Idehaza is partra húztak már néhány méretes halat, ám alig indult be a 2019-es horgászidény, Amerikában már egy rekord is megdőlt. Darren Troseth sporthorgász egy 198 (!) centiméter hosszú tokhalat húzott partra, méghozzá embert próbáló körülmények között.

Merthogy a néhány héttel ezelőtt Minnesotában kifogott halat még lékhorgászat alkalmával sikerült kiemelni a vízből, ekkora méretű halat korábban senkinek sem sikerült léken keresztül kifognia… Nem vicc, a derék horgásznak a léket is meg kellett nagyobbítania, hogy partra tudják rángatni az óriás szájú halat.

„Régóta horgászom itt, de ekkora halat még sosem láttam – mondta Darren Troseth. – Szerencse, hogy nem egyedül voltam kint a jégen, egy társam éppen a közelben üldögélt. Mikor hosszú fárasztás után először sikerült megpipáltatnom a nagy halat, nem hittem a szememnek. Nem fért át a feje a léken… Szóltam a társamnak, hozza a lékvágót, meg kell nagyobbítani a lyukat. Nem volt egyszerű mutatvány, hiszen vigyázni kellett, nehogy elvágjuk a damilt.”

Hogy mi volt a csali? Nos, a horgász hatalmas csokor gilisztát kínált az arra tévedő halaknak, ami a jelek szerint ellenállhatatlannak tűnt.

„Most először próbáltam ilyen nagy csokorral halat fogni. Gondoltam, idén jó lenne valami igazán nagyot kifogni. Örök élmény marad, már csak azért is, mert a karom jóformán félig lefagyott. Ahhoz, hogy ki tudjam emelni a halat a jégre, vállig bele kellett nyúlnom a vízbe, és hosszasan tartani a száját, majd hatalmas erőfeszítéssel kicsúsztatni a felszínre.”

A tokhal becslések szerint 120 kilogrammot nyomott, és jócskán benne volt a nagypapakorban, hiszen elmúlt hetvenéves is.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.