Hőségtipp

Meleg van? Horgásszunk!

Hét ágra süt, és hiába mennél a tópartra, a tűző napon nincs kedved aszalódni? Esetleg úgy gondolod, hogy a nagy melegben a halak is csak lustálkodnak? Kiderül, hogyan és hol érdemes horgászni a nyári hőségben.

A kérdés alapvető: nagy melegben hol kapnak a halak? A fenéken vagy a vízfelszín közelében? Egyáltalán, érdemes-e útnak indulnunk, ha negyvenfokos meleg van?

Ahány horgász, annyi szokás… Egyvalamiben mégis egyetértenek: nagy melegben a halak is a hűvösebb, mélyebb vizekbe húzódnak. Sokak tanácsa, hogy tűző napon próbálj inkább a fenéken horgászni, és a csalid legyen büdös. Na nem a nagymama erjesztett uborkája, vagy a szomszéd kisfiú kint felejtett zoknija, erre a célra sokkal hasznosabb és célravezetőbb, ha erjesztett kukoricával próbálkozol.

Jó hír, hogy a halak a nagy melegben elvileg többet esznek. Hogy miért?

Miután változik a testhőmérsékletük, ezáltal gyorsul az anyagcseréjük. De ha valaki tutira akar menni, a legjobban teszi, ha a frontokra odafigyel.

A meleg nem befolyásolja őket, amíg van elég oxigén. (Ha már annyira meleg van, hogy nincs elég, akkor a víz tetején pipálnak tompán). A nyári időszakban inkább a mélyebb vizekben horgássz (békés halra), éjjel viszont az amurt megpróbálhatod a nádfalak előtt. Harcsázni csakis éjjel, akkor eszik, az biztos, nappal a mederben az orra elé kéne tenni a csalit, de az azért nem könnyű feladat, profiknak is csak nagy nehezen megy.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.