Horgászat

Pergetés dob nélkül!

A haverod eljár horgászni, de fogalmad sincs miről beszél, amikor az élményeit meséli? Szeretnél megismerkedni néhány különleges horgászkifejezéssel? Íme néhány alapvető szó, amelyet nem árt tudni, ha van horgász a közeledben.

A horgászat több mint sport. Legalábbis ezt állítják, akik rendszeresen kijárnak a tó- és folyópartra a csalit lógatni. Lehet úszózni, fenekezni, kuttyogtatni, pellettel csalizni, esetleg spiccel próbálkozni. De mi van akkor, ha egy kukkot sem értesz abból, amit a horgász haverod mesél a kávézás közben? Íme néhány alapkifejezés, amelyet nem árt tisztába tenni.

Első fékes, hátsó fékes, nyelető fékes: Ezek a kifejezések az orsóra vonatkoznak. Az első fékesnél az orsó elején, a dobban van elhelyezve a fékrendszer, és az elején van az állítócsavarja. A hátsó fékesnél magában az orsóban van a fékrendszer, és az orsó hátulján van az állítócsavar. A nyelető fékesek két fékrendszerrel vannak ellátva, általában egy első fékkel, ez a fő fékrendszer és egy hátsóval, amely némileg gyengébb rendszerű, és egy karral lehet a kettő között váltani. De evezzünk könnyebb vizekre.

Kuttyogtatás: Igen, kuttyogtatás. Nem kutyaugatás, még egyszer leírjuk: kuttyogtatás. Nos, ezt a kifejezést akkor használjuk, ha nagy harcsát próbálunk a horogra csalni. A kuttyogtató horgász csónakjához köti a rendszerint lótetűvel csalizott horog zsinórját. Miközben egyik kezével a csalit mozgatja, a másikkal kezeli a harcsát kapásra ingerlő kuttyogtatót. Ez készülhet fából, ökörszarvból vagy akár bádogbögréből is. A vízre szabályos időközönként lesújtó kuttyogtató szerszám sajátos, a vízben messzire terjedő hangot ad. Ez a csalogató hang leginkább a harcsák zajos táplálkozására emlékeztet, s a fajtársak lakmározásának képzete nem hagyja nyugodtan feküdni rejtekhelyén a falánk ragadozót.

Pellet: Ez egy különleges csali. A horgászok maguk között nyúltápnak is nevezik. A pellet olyan, nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyag, amelyet vagy saját anyaga, vagy belekevert kötőanyag tart össze. A pelletet néhány milliméteres átmérőtől több centiméteres átmérőig terjedő anyagrudak alkotják, az alapanyag és a használt pelletálási technológia függvényében.

Pergetés: Még véletlenül sem kell hozzá dob, szó sincs arról, hogy a folyóparton szólót adnánk elő pergődobon. A pergetés a horgászat egyik fajtája, igen aktív módszer, amely azontúl, hogy művelőitől nagyobb állóképességet kíván, felszerelésünket is nagyobb igénybevételnek teszi ki. Hazánk bővelkedik a pergetésre (is) alkalmas álló- és folyóvizekben, a fogható halfajok száma jelentősnek mondható. Leegyszerűsítve: bedobjuk a műcsalit, majd kihúzzuk, közben reménykedve, hogy a ragadozó hal rácsap, és bekapja a horgot.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.