Téli peca: készülj a legrosszabbra!

Nyakunkon a zimankó, ilyenkor már csak a legelszántabbak indulnak horgászni. Ragadozókra ilyenkor is sikeresen pályázhatunk, íme néhány tipp, mire érdemes odafigyelni a farkasordító hidegben.

Nincs szebb látvány, mint a karácsonyi asztalon tekeredő méretes csuka. Esetleg az egyben megsütött ropogós süllő, netalán harcsa. Nos, a hideg beálltával sem kell a szekrény mélyére tennünk horgászfelszerelésünket, akár mínuszokban is érdemes nekivágni a folyó- vagy tópartoknak. Ám akad néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, amiknek jó időben nem is nagyon van jelentőségük.

1. Legyen több forgatókönyved!
Meleg tea, sál, sapka, kesztyű, takaró, extra melegítőnadrág. A tél beköszöntével már nem olyan mókás a horgászat, mint nyáron, tavasszal, fel kell készülni a legrosszabbra is. Ugyan nem Szibériában vagyunk, ám balszerencse folytán igenis bajba kerülhetünk, ilyenkor – ha nem is a fagyhalál, de – a tüdőgyulladás veszélye fennáll. Öltözz rétegesen, öltözz egy fokkal melegebben, mint elsőre tervezted. Otthon hiába érzed azt már öltözés közben, hogy rád sül a ruha, odakint, néhány óra hidegben ácsorgás után már lehet, hogy jólesne az a pluszréteg. Az igazán okos horgászok indulás előtt teljesen feltöltik a telefonjukat, hogy ha baj van, tudjanak segítséget kérni. Hidegben a telefonok amúgy is gyorsabban merülnek. Ha autóval vagy motorcsónakkal mész, töltsd fel a tankot is. A benzin egy esetleges vészhelyzetben tűzgyújtásra is használható.

2. Befagynak a gyűrűk
Melegben ez a gond eszedbe sem jutna! Míg nyáron vígan tekered az orsót, télen, a fogvacogtató hidegben nem árt felkészülni arra az idegesítő problémára, hogy a zsinór minden betekerésnél vizet hord fel a gyűrűkre, amelyek pillanatok alatt belefagynak. Először a spiccgyűrűbe, majd szépen lassan (inkább gyorsan) a többibe is. Emiatt aztán hamarosan nemcsak dobni nem tudunk, de betekerni sem a zsinórt. Ilyenkor jön a leheléssel megtámogatott jégkitörölgetés, azonban vigyázzunk: nemcsak a zsinórt sérthetjük meg ilyenkor meg, hanem a bot gyűrűit is tönkretehetjük. A legjobb, ha ilyenkor nanofil zsinórra váltunk, ezek nem szívnak magukba vizet, emiatt sokkal kevesebb vizet hoznak fel a botig.

3. Furcsa viselkedés a halaktól
Mi, emberek is másképpen viselkedünk a nyári kánikulában, mint a zimankós téli hónapkban, a halak sem kivételek ez alól. A hideg hónapokban a halak viselkedése is megváltozik: emésztésük lelassul, spórolniuk kell az energiával, így aztán például pergetésnél sokkal lassab, nyugodtabb csalivezetéssel tudod csak őket kapásra bírni. Ha túlzottan gyorsan tekerjük a csalit, előfordulhat, a lomha csuka egyszerűen képtelen lesz utolérni a villantót.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.