Vigyázat, emberevő harcsa!

Harcsából sosem lehet elég nagyot kifogni. A horgászok a világ minden pontján igyekeznek minél hatalmasabb példányt zsákmányolni, és az elmúlt években, bizony, olyan is horogra akadt, amelyik egészben le tudna nyelni egy embert.

Túl vagyunk az esztendő első hónapján, igazán nagy méretű harcsa azonban még nem akadt horogra. Persze az esztendő ezen időszakában pokolian nehéz megakasztani a hatalmas bajuszosokat, így hát felelevenítettük a közelmúlt egyik legnagyobb fogását.

Sokan mondják, a Ferrari csúcskategória. Igaz ez a horgászatban is. Egy észak-olaszországi horgász, bizonyos Dino Ferrari 2015-ben akkora harcsát akasztott meg, hogy azóta is legenda az országban. A képek, a fogás története – kis túlzással – bejárta az egész világot, bulvárlapok, szaklapok foglalkoztak vele. A „csöppség” több mint 130 kilogrammot nyomott, honnan máshonnan, mint a Pó folyóból fogták ki. A fárasztás mindössze negyven percig tartott, előbb csónakból, majd a partról próbálták kifogni.

A hatalmas harcsa fárasztása mindössze negyven percet vett igénybe

Miután a partra vonszolták, a horgász is sokkos állapotba került: a hal akkora volt, hogy őt magát is könnyedén lenyelhette volna… Nem csoda, hogy az olasz újságok a Pó folyó szörnyeként emlegették hosszú ideig.

„Sok harcsát fogtam már, de ekkorát sosem – nyilatkozta akkor Dino Ferrari. – Több kutatást is olvastam erről a halfajról, becslésem szerint harmincéves is elmúlhatott az általam kifogott óriás. Ha abból indulok ki, hogy a fényképek elkészülte után visszaengedtük a vízbe, és még minimum húsz évig élhet, el tudom képzelni, mekkorára nőhet még. A gyerekeimet mindenesetre nem szívesen engedem majd a vízbe a folyó ezen szakaszán.”

Jó hír a lelkes magyar horgászoknak, hogy a halat 2015. február végén zsákmányolták, azaz hamarosan idehaza is beindulhat a fogás, és egyre-másra kerülhetnek horogra a harcsák.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.