Villanjon a villantó!

Ilyenkor télidőben kevés haljfajra lehet eredményesen horgászni, ha kisüt a nap, és valaki elég elszánt, csukát akasztani ilyenkor is van esély. A leghatékonyabb módszer a villantózás, ezúttal ezeknek a fajtáit vettük górcső alá.

A huszonegyedik században nemcsak a különböző kütyük, elektronikai eszközök fejlődnek, a horgászatban használatos módszerek és csalik is. Míg tizenöt-húsz esztendővel ezelőtt jóformán kétféle villantó közül választhattunk, ha csukát próbáltunk pergetéssel horogra kapni, manapság több száz trükkös csali létezik. Hogy ezek közül melyik a leghatékonyabb, képtelenség megmondani, ez nagyban függ attól, milyen vízen horgászunk, a napszak melyik szakaszában, és nem vicc, hogy aznap éppen milyen kedvük van a halaknak.

A méretes fogakkal „felszerelkezett” csuka horogra akasztása igazi élmény, partra vonszolása sosem egyszerű feladat, hiszen a fejét rázva mindent megpróbál, hogy a horgot csontos pofájából valahogyan eltávolítsa. Ilyenkor télen a villantókkal érdemes próbálkozni leginkább, lássuk, mely alaptípusok vannak ezekből.

Hagyományos támolygó villantó: Az idősebbek közül sokan még manapság is kanalaknak nevezik őket. Méretük, lemezük vastagsága, alakjuk, hajlításuk és domborításuk miatt legtöbb ragadozó halunkra lehet velük horgászni, ám leginkább a csukák kedvelik. Érdemes a tavak, folyók, holtágak vízinövénnyel sűrűn benőtt sekély szakaszain próbálkozni, a csuka „rutinos” hal, lesből támad, sosem árulja el, hol tartózkodik éppen. A támolygó villantók méltóak a több évtizedes bizalomra, a mai napig eredményesen használhatók. A horgászboltokban és a világhálón több száz vagy ezer közül vásárolhatunk színben, formában, árban pedig határ a csillagos ég. A nem vagy alig hajlított, kis domborítású (Effzett, Atom) kanalak húzásra kis kilengésekkel támolyognak. Felületük és súlyuk (lemezvastagság) arányában a megfelelő bevontatási tempó eltalálásával sokféle halra és víztípusra alkalmazhatók.

Körforgó villantók: A fémből készített villantók másik csoportja a legtöbb esetben több alkatrészből álló körforgó villantók. A kishal mozgását utánzó támolygó villantóktól eltérően a behúzás hatására az acéltengely körül forgó, inkább csak domborított kanál igen erős fény- és rezgésimpulzusokat kelt a víz alatt. A miniatűr 00-s körforgótól a 32 grammos villantóig méretben, színben hatalmas választék áll rendelkezésre, amelyek közül a fogni kívánt halfajták, a víztípus vagy éppen a fényviszonyoknak megfelelőt könnyűszerrel találhatunk. A csukák ezt a típusú villantót is kedvelik, könnyen kapásra, támadásra lehet ingerlni őket.

Kéttengelyű műcsalik: Más néven spinnerbait, buzzbait. Kanaluk , vagyis a buzzbait propellere a tengely felső szárához kapcsolódik és a forgó villantókhoz hasonlóan a bevontatás hatására pörgő mozgást végez. Az alsó részen rögzített és egyágú horgot rendszerint szilikonbojttal vagy -testtel rejtik illetve egészítik ki. Méretben, kivitelben és színben óriási a választék. Érdekesség, hogy évekkel ezelőtt Amerikában a fekete sügér fogására kísérletezték ki, de csukázásra is kitűnően bevált, és a horgászok azóta előszeretettel alkalmazzák.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.